Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 07:56 CET

  Srbija

  Hrvatsko iskustvo sa EU relevantno za Srbiju

  Vladimir Drobnjak i Suzana Grubješić tokom susreta u Beogradu
  Vladimir Drobnjak i Suzana Grubješić tokom susreta u Beogradu
  Iskustvo stečeno na devet godina dugom putu ka Evropi, Hrvatska je spremna da podeli sa Srbijom i drugim državama regiona. Sa takvom porukom, u Beograd je došao Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač Hrvatske za pristupanje Evropskoj uniji.

  „Spremni smo da Srbiji na raspolaganje stavimo znanje stečeno tokom svog evropskog puta“, poručili su zvaničnici Hrvatske koja će od 1. jula postati 28 članica Evropske unije.

  Drobnjak je, u srpskom Parlamentu poručio da je budućnost Srbije svakako u EU i da se, što se toga tiče, sa optimizmom može gledati na proces pregovora o pristupanju, koji Srbiju tek čeka.

  „Uz optimizam mora ići realizam“, poručio je međutim glavni hrvatski pregovarač svojim beogradskim sagovornicima. Realizam predstavljaju pregovori o 35 teških poglavlja koji će uslediti nakon što bude savladan glavni politički izazov - dobijanje datuma početka pregovora sa EU, za šta je normalizacija odnosa sa Kosovom i dalje glavna prepreka. Ipak, dodaje Drobnjak, „svaka kap znoja prolivena na putu ka EU, na kraju se vraća zlatom“. A znoja je mnogo.

  Govoreći o iskustvima svoje zemlje, kao veoma važan istakao je pun politički konsenzus koje je proces evrointegracija imao u Hrvatskoj, zatim profesionalan pregovarački tim koji se, što je veoma važno, nije promenio od prvog evropskog koraka. Kao i Srbija, i Hrvatska se tokom devet godina suočavala sa variranjem stepena podrške javnosti evropkim integracijama, ali su se sa tim, kako kaže, izborili tako što u porukama građanima, taj krajnji cilj ni u jednom trenutku nisu dovodili u pitanje. To savetuje i Srbiji, gde je, prema poslednjem istraživanju, zabeležena najmanja podrška do sada.

  „Bitno je da se u porukama javnosti niti jednog truntka ne dovodi u pitanje uspeh konačnog postupka. Jer uspeh nije upitan i vjerujte, ovo govorim kao čovek koji je godine i godine proveo u Briselu. Nitko u Briselu ne sumnja u potrebu da Srbija postane članice EU. U vašem slučaju jednio je pitanje „Kada?“ nije pitanje „Da li?“ i, ako rašistite u javnom političkom prostoru da je pitanje „Da li?“ riješeno, onda pitanje „Kada?“postaje malo lakše za nositi se s njime“, rekao je Drobnjak.

  Marušić: Želimo evropsku regiju
   
  Potpredsednica vlade Srbije zadužena za proces evropkih integracija Suzana Grubješić, rekla je da su odnosi sa Hrvatskom u usponu i da je neophodno da saradnja dve zemlje na svima nivoima bude jača. Direktor vladine Kancelarije za evrointegracije Milan Pajević rekao je da se Srbija priprema da što temeljnije uđe u proces pregovora sa Evropskom unijom, i da je u tom smislu Srbija veoma zainteresovana za znanja i iskustva Hrvatske.
  Zastava EU i zemalja članicaZastava EU i zemalja članica
  x
  Zastava EU i zemalja članica
  Zastava EU i zemalja članica

  „Da bi ovaj naš proces priprema za pregovore što bolje i što temeljnije uradili i da bi se spremili da u te pregovore uđemo pripremljeni i da ih vodimo sa dovoljnom energijom i sa dovoljnim znanjem“, kaže Pajević.
   
  Pomoćnik hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić, poručuje da je Hrvatska spremna da Srbiji i čitavom regionu pomogne na teškom putu ka Evropi, pre svega tako što će sa državama iz okruženja podeliti svoja, kako se izrazio, „mukotrpno stečena iskustva“. „Razlog je veoma jasan“, dodaje Marušić.

  „Hrvatski je nacionalni interes i mi želimo evropsku Srbiju, evropsku regiju i, prema tome, ovde smo da zajednički nastavimo raditi na tom poslu“, rekao je zvaničnik Hrvatske.
   
  Na putu ka Evropskoj uniji, preporučuje glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, najveći prijatelj je Evropska komisija, iako, kako šaljivo primećuje to uvek i ne izgleda baš tako. Predstavnik EU u Srbiji Vensan Dežer, ocenio je da bi saradnja Srbije i Hrvatske na polju evrointegracija poslala veoma važnu poruku za čitav region, aludirajući na saradnju Francuske i Nemačke, danas vodećih zemalja EU, koje iza sebe imaju dugogodišnju istoriju nesporazuma.

  „Uvek mislimo na saradnju Pariza i Berlina kada govorimo o evropskim integracijama. Voleo bih da vidim i saradnju Zagreba i Beograda u pomaganju čitavom regionu u dostizanju tog veoma važnog cilja pridruživanja EU i postizanja dugotrajnog pomirenja u ovom regionu“, rekao je Dežer.
   
  Srbija je u martu prošle godine dobila status kandidata za članstvo, koji je Hrvatska dobila još davne 2004., a na proleće očekuje dobijanje datuma početka pregovora, u koje je Hrvatska ušla oktobra 2005. i okončala ih u junu 2011. godine.

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Princesa
  25.02.2013 22:59
  Srbija je stvorila cudoviste ciju mantru danas svaki gradjanin ili mora progutati ili biti zigosan izdajnikom kojeg bi u slucaju ratnog stanja koje najvise odgovara ovakvim ideologijama cekao streljacki vod ili logor. To je politika koja ne prepoznaje kompromis i ima samo jedan cilj, etnicki i ono vaznije ideoloski cisto totalitarno drustvo sa sto vecom teritorijom ako je moguce. Iz tog razloga prijetnje i izazivanje straha od stranih i domacih neprijatelja kao srz te politike koja se strahom hrani i odrzava. ...takva srbija nikad nece u europu

  Ime: hvala na "pomoci" Grad: Srbija
  25.02.2013 21:22
  Hrvatska pomaze samo sebi a ne Srbiji. Niti ko u Hrvatskoj veruje ovakvim spinovanim izjavama a jos manje mi u Srbiji. To se kod nas zove "mlacenje prazne slame".
  Odgovor

  Ime: mileDS Grad: Srbija sve je manja
  26.02.2013 01:23
  vise ce nam oni pomoci nego nas predsednik iz BG

  Ime: Srbin iz Grad: Hrvatske
  25.02.2013 20:13
  zivela drzava Kosovo i njeni narodi

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Požar u srpskoj crkvi na Menhetnu

  Vatrogasna služba objavila je da se srušio dio krova i da je struktura zgrade nestabilna.

  Novi razgovori o prekidu borbi u Alepu

  SAD zahtevale da se primirje, koje je na snazi u drugim oblastima Sirije, proširi i na grad u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast...

  Haos u Bagdadu, okupirana Međunarodna zona

  U glavnom gradu Iraka i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđenog dela u kojem se nalaze vladine zgrade i ambasade, a vojska je u pripravnosti...