Ponedjeljak, 25. maj/svibanj 2015, 23:35 CET

Srbija

Hrvatsko iskustvo sa EU relevantno za Srbiju

Vladimir Drobnjak i Suzana Grubješić tokom susreta u Beogradu
Vladimir Drobnjak i Suzana Grubješić tokom susreta u Beogradu
Iskustvo stečeno na devet godina dugom putu ka Evropi, Hrvatska je spremna da podeli sa Srbijom i drugim državama regiona. Sa takvom porukom, u Beograd je došao Vladimir Drobnjak, glavni pregovarač Hrvatske za pristupanje Evropskoj uniji.

„Spremni smo da Srbiji na raspolaganje stavimo znanje stečeno tokom svog evropskog puta“, poručili su zvaničnici Hrvatske koja će od 1. jula postati 28 članica Evropske unije.

Drobnjak je, u srpskom Parlamentu poručio da je budućnost Srbije svakako u EU i da se, što se toga tiče, sa optimizmom može gledati na proces pregovora o pristupanju, koji Srbiju tek čeka.

„Uz optimizam mora ići realizam“, poručio je međutim glavni hrvatski pregovarač svojim beogradskim sagovornicima. Realizam predstavljaju pregovori o 35 teških poglavlja koji će uslediti nakon što bude savladan glavni politički izazov - dobijanje datuma početka pregovora sa EU, za šta je normalizacija odnosa sa Kosovom i dalje glavna prepreka. Ipak, dodaje Drobnjak, „svaka kap znoja prolivena na putu ka EU, na kraju se vraća zlatom“. A znoja je mnogo.

Govoreći o iskustvima svoje zemlje, kao veoma važan istakao je pun politički konsenzus koje je proces evrointegracija imao u Hrvatskoj, zatim profesionalan pregovarački tim koji se, što je veoma važno, nije promenio od prvog evropskog koraka. Kao i Srbija, i Hrvatska se tokom devet godina suočavala sa variranjem stepena podrške javnosti evropkim integracijama, ali su se sa tim, kako kaže, izborili tako što u porukama građanima, taj krajnji cilj ni u jednom trenutku nisu dovodili u pitanje. To savetuje i Srbiji, gde je, prema poslednjem istraživanju, zabeležena najmanja podrška do sada.

„Bitno je da se u porukama javnosti niti jednog truntka ne dovodi u pitanje uspeh konačnog postupka. Jer uspeh nije upitan i vjerujte, ovo govorim kao čovek koji je godine i godine proveo u Briselu. Nitko u Briselu ne sumnja u potrebu da Srbija postane članice EU. U vašem slučaju jednio je pitanje „Kada?“ nije pitanje „Da li?“ i, ako rašistite u javnom političkom prostoru da je pitanje „Da li?“ riješeno, onda pitanje „Kada?“postaje malo lakše za nositi se s njime“, rekao je Drobnjak.

Marušić: Želimo evropsku regiju
 
Potpredsednica vlade Srbije zadužena za proces evropkih integracija Suzana Grubješić, rekla je da su odnosi sa Hrvatskom u usponu i da je neophodno da saradnja dve zemlje na svima nivoima bude jača. Direktor vladine Kancelarije za evrointegracije Milan Pajević rekao je da se Srbija priprema da što temeljnije uđe u proces pregovora sa Evropskom unijom, i da je u tom smislu Srbija veoma zainteresovana za znanja i iskustva Hrvatske.
Zastava EU i zemalja članicaZastava EU i zemalja članica
x
Zastava EU i zemalja članica
Zastava EU i zemalja članica

„Da bi ovaj naš proces priprema za pregovore što bolje i što temeljnije uradili i da bi se spremili da u te pregovore uđemo pripremljeni i da ih vodimo sa dovoljnom energijom i sa dovoljnim znanjem“, kaže Pajević.
 
Pomoćnik hrvatske ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić, poručuje da je Hrvatska spremna da Srbiji i čitavom regionu pomogne na teškom putu ka Evropi, pre svega tako što će sa državama iz okruženja podeliti svoja, kako se izrazio, „mukotrpno stečena iskustva“. „Razlog je veoma jasan“, dodaje Marušić.

„Hrvatski je nacionalni interes i mi želimo evropsku Srbiju, evropsku regiju i, prema tome, ovde smo da zajednički nastavimo raditi na tom poslu“, rekao je zvaničnik Hrvatske.
 
Na putu ka Evropskoj uniji, preporučuje glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, najveći prijatelj je Evropska komisija, iako, kako šaljivo primećuje to uvek i ne izgleda baš tako. Predstavnik EU u Srbiji Vensan Dežer, ocenio je da bi saradnja Srbije i Hrvatske na polju evrointegracija poslala veoma važnu poruku za čitav region, aludirajući na saradnju Francuske i Nemačke, danas vodećih zemalja EU, koje iza sebe imaju dugogodišnju istoriju nesporazuma.

„Uvek mislimo na saradnju Pariza i Berlina kada govorimo o evropskim integracijama. Voleo bih da vidim i saradnju Zagreba i Beograda u pomaganju čitavom regionu u dostizanju tog veoma važnog cilja pridruživanja EU i postizanja dugotrajnog pomirenja u ovom regionu“, rekao je Dežer.
 
Srbija je u martu prošle godine dobila status kandidata za članstvo, koji je Hrvatska dobila još davne 2004., a na proleće očekuje dobijanje datuma početka pregovora, u koje je Hrvatska ušla oktobra 2005. i okončala ih u junu 2011. godine.

Ognjen Zorić

Diplomirao na odseku za novinarstvo Fakulteta za kulturu i medije u Beogradu. Radijskim i TV novinarstvom bavi se od 2005. godine. U beogradski biro Radija Slobodna Evropa dolazi u oktobru 2010. godine, te radi kao novinar i reporter i uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Princesa
25.02.2013 22:59
Srbija je stvorila cudoviste ciju mantru danas svaki gradjanin ili mora progutati ili biti zigosan izdajnikom kojeg bi u slucaju ratnog stanja koje najvise odgovara ovakvim ideologijama cekao streljacki vod ili logor. To je politika koja ne prepoznaje kompromis i ima samo jedan cilj, etnicki i ono vaznije ideoloski cisto totalitarno drustvo sa sto vecom teritorijom ako je moguce. Iz tog razloga prijetnje i izazivanje straha od stranih i domacih neprijatelja kao srz te politike koja se strahom hrani i odrzava. ...takva srbija nikad nece u europu

Ime: hvala na "pomoci" Grad: Srbija
25.02.2013 21:22
Hrvatska pomaze samo sebi a ne Srbiji. Niti ko u Hrvatskoj veruje ovakvim spinovanim izjavama a jos manje mi u Srbiji. To se kod nas zove "mlacenje prazne slame".
Odgovor

Ime: mileDS Grad: Srbija sve je manja
26.02.2013 01:23
vise ce nam oni pomoci nego nas predsednik iz BG

Ime: Srbin iz Grad: Hrvatske
25.02.2013 20:13
zivela drzava Kosovo i njeni narodi

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Orden za Kastra, za Dražu ulica

Pretpostavimo da je predsednik Tomislav Nikolić sa sobom na Kubu, osim ordenja, poneo i nepoznatu Platformu za Kosovo. Platformu koja će da stvari vrati na staru. Hoćemo reši staru Jugoslaviju. Mnogi bi voleli da taj eksperiment sa povratom u prošlost uspe
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Hiljadu zašto, a jedno zato

Vlada Srbije, povodom suštinski „lažnog“ jednogodišnjeg jubileja (lažnog utoliko što skoro tri godine imamo de facto istu izvršnu vlast), drži sednicu na površinskom kopu Kolubare, postavila stolove napolju kao mizanscen za filmsku svadbu, dok ministre u odelima prži sunce a vetar im kvari frizure
Dalje/More

Konkurs (do 31. maja)

Za mlade novinare sa Balkana

Stipendija "Jiri Dienstbier" za 2015-16

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Novi Sadi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
23.05.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy (NED) emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda četvrtog ciklusa Serijala koja govori o mladima iz Novog Sada. Srednjoškolci ovog grada Srbije razgovaraju o toleranciji, odnosu prema drugom i drugačijem, porodici i školi. Voditelj i moderator je Marchelo, poznati beogradski muzičar i pisac. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Promena stava prema vijetnamskim veteranima

Više od 58,000 Amerikanaca poginulo je u Vijetnamu. Oni koji su se vratili kući bili su suočeni sa neodobravanjem, pa čak i neprijateljskim reakcijama javnosti. Medjutim, tokom godina, videli su da se stav javnosti prema tom konfliktu menja.

Poljska dobila novog predsednika

Na predsedničkim izborima pobedio 43-godišnji Andžej Duda, što je prva velika pobeda za opozicionu Stranku za pravo i pravdu.

Intenzivni pregovori Grčke i kreditora

Ovih se dana vode intenzivni pregovori grčke vlade i međunarodnih kreditora o tome kako postići sporazum o isplati posljednje finansijske injekcije Atini prije nego 5. juna dospije za naplatu rata kredita MMF-a od 1,6 milijardi evra.