Dostupni linkovi

Ekshumirano tijelo Jasera Arafata


Vijenci cvijeća ispred mauzoleja Palestinskog vođe Jasera Arafata čije je tijelo ekshumirano i ponovo sahranjeno 27. novembra 2012.
Vijenci cvijeća ispred mauzoleja Palestinskog vođe Jasera Arafata čije je tijelo ekshumirano i ponovo sahranjeno 27. novembra 2012.
Forezinčari su uzeli uzorke tijela pokojnog Yasera Arafata i njegovo tijelo ponovno je vraćeno u grob gdje je bio sahranjen prije osam godina. Analiza bi mogla potrajati nekoliko mjeseci i ona će ili pobiti ili potvrditi tezu da je Arafat otrovan visoko radioaktivnim polonijem.

Mnogi u arapskom svijetu vjeruju da je prvi predsjednik Palestinske samouprave otrovan i da je to “djelo” Mossada. Izrael negira te optužbe.

Francusko tužilaštvo je otvorilo istragu u augustu na temelju izvještaja jednog švicarskog instituta koji je saopćio da je otkrio odredjenu razinu polonija na Arafatovoj odjeći.

Uzorci uzeti u utorak ujutro predani su švicarskim, francuskim i ruskim ekspertima koji će ih analizirati u svojim zemljama.

Palestinske vlasti zatvorili su mauzolej u Ramalli gdje je Arafat sahranjen 2004. i sve se odvijalo izvan očiju javnosti. “Druga” sahrana obaviti će se uz najviše vojne i državne počasti.

Ipak, palestinska javnost, ostala je prilično podijeljena oko ekshumacije bivšega vođe.

“Ovo je sada greška. Odjednom žele otkriti što se dogodilo, a zašto se to nije učinilo još prije osam godina”, kaže građevinski radnik Ahmad Jousef.

Ipak, većina smatra da je vrijeme da se otkrije istina.

“Palestinci su zainteresirani za istragu, kako bi se saznalo tko je odgovoran za smrt vođe i kako bi odgovorni mogli biti izvedeni pred lice pravde”.

“Rezultati analize mogli bi biti poznati najranije u martu, ili aprilu iduće godine“, kaže Darcy Christen, glasnogovornik Sveučilišne klinike u Lozani, gdje je testirana Arafatova odjeća koju je bolnici na uvid dala Arfatova udovica Suha.

Yaser Arafat, tokom života bio je kontroverzna figura. Za Palestince je bio borac za slobodu, za Izrael je najprije terrorist, a tek potom partner za razgovore o miru.

Na čelu Fataha bio je decenijama i vodio je borbu za palestinsku državu, kako tokom ratnih, ali i mirnodopskih razdoblja. Terorizam je bio jedan od metoda borbe. Godine 1994. dobio je Nobelovu nagradu za mir zajedno sa izraelskim liderima Yitzakom Rabinom i Shimonom Peresom.

Umro je u dobi od 75 godina u francuskoj bolnici, nakon kratke i misteriozne smrti.

Autopsija tada nije obavljena, a francuski liječnici su tvrdili kako nisu mogli utvrditi uzrok smrti.

Mnogi Palestinci drže Izrael odgovornim za Araftovu smrt i podsjećaju da je zadnje dvije i pol godine bio zatočen u svom stožeru u Ramali.

Izrael to negira, a tadašnji izraleski premjer Ariel Sharon, leži u komi iz koje se, najvjerojatnije, neće nikada probuditi. Izrael je pozvao palestinske dužnosnike da objave Arafatovu medicinsku dokumentaciju koja se drži u tajnosti.

Visokoradioaktvnim polonijem ubijen je bivši ruski agent i oštri kritičar Kremlja Aleksandar Litvinenko u Londonu 2006. Polonij mu je stavljan u čaj i hranu. Pojedini stručnjaci, međutim, ističu da Araft nije mogao biti otrovan polonijem, jer je u jednom trenutku bilo naznaka oporavka, a nije niti izgubio kosu tokom liječenja, što je jedna od naznaka trovanja polonijem.

Zanimljivo je da cijela obitelj nije bila složna oko eshumacije Yasera Arafata. Njegova udovica Suha takodjer nije bila na eshumaciji iako ju je osobno potaknula.

Agencija Reuters javlja da su u Ramali zajedno s forenzičarima boravili i francuski istražitelji koji su razgovoarali s osobama iz užeg Arafatovog tima kako bi rasvijetlili dogadaje posljednjih godina njegova života.
XS
SM
MD
LG