Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 15:46 CET

  Bosna i Hercegovina

  Ekshumacija na Alipašinom polju u Sarajevu

  Lejla Čengić pored mjesta na kojem se ekshumiraju posmrtni ostaci
  Lejla Čengić pored mjesta na kojem se ekshumiraju posmrtni ostaci
  Na lokalitetu sarajevskog naselja Alipašino polje, gdje su prije dva dana  pronađeni posmrtni ostaci u petak ujutru je počela ekshumacija pod nadzorom istražioca Tužilaštva BiH.

  Pretpostavlja se da se na mjestu gdje su nađene kosti nalaze posmrtni ostaci četiri osobe, najvjerovatnije srpske nacionalnosti, koje su stradale u Sarajevu 1992. godine

  Iz Tužilaštva BIH je potvrđeno kako je na ovoj  lokaciji pronađeno nekoliko ljudskih kostiju, a naknadno će se utvrditi o koliko osoba se radi.

  “Mi smo probnim kopanjem prije dva dana pronašli jednu kost, a zatim je Tužilaštvo BiH hitno zakazalo ekshumaciju na ovom području. Osim te jedne kosti, danas je pronađen i  ljudski pršljen, te nekoliko sitnih kosti, dijelovi karlice i rebara.Kopamo uz pomoć mašina i nastavićemo pretragu korita rijeke Miljacke, jer bi se prema našim informacijama ovde trebale nalaziti četiri žrtve za koje se pretpostavlja da su osobe srpske nacionalnosti", kazala je u izjavi za RSE  Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe.

  Pronađeni posmrtni ostaci žrtava bit će prebačeni u Spomen-kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu, radi obdukcije, identifikacije i forenzičke obrade. Mjesto ekshumacije osiguravaju pripadnici Policijske uprave Novi Grad, a ekshumacijom rukovodi Tužilaštvo BiH.

  Prema podacima Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije traga se za 40 srpskih žrtava koje su stradale na lokaciji današnjeg Bulevara Meše Selimovića.

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Nikola Grad: Srbija
  16.11.2012 23:19
  Pa nek' se žale tamo u Beogradu, bolje nisu ni zaslužili, je l' da?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.11.2012 18:40
  Nikola
  Ostavi se bar mrtvih bar toliko pameti i svijesti imas
  otidji u mezarje i pogledaj te mrtve i pitaj ih dali ce oni tebi ili ti njima
  racunaj na to
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.