Dostupni linkovi

Egipat - revolucija po receptu “Otpora”


Pripadnici Otpora iz Požarevca u autobusu prilikom dolaska u Beograd, septembar 2000.
Pripadnici Otpora iz Požarevca u autobusu prilikom dolaska u Beograd, septembar 2000.
Egipatska revolucija izvedena je i po “Otporovom” receptu. “Njujork tajms” piše kako su upravo mladi antimubarakovci bili inspirisani načinom na koji su pre deceniju pripadnici srpskog pokreta “Otpor” upornim i beskompromisnim akcijama presudno uticali na svrgavanje Slobodana Miloševića.

Takođe, katarska televizija “Al džazira” u svojoj polučasovnoj emisiji “Otporove” lekcije svrstava u red najznačajnijih među onima koje su egipatski revolucinari naučili.

Ovo nije prvi put da nekadašnji “otporaši” učestvuju u promenama širom sveta. Njihovo geslo ostaje pre svega nenasilje, pri čemu, upozoravaju kako se ne sme zaboraviti da je svaka revolucija “mač sa dve oštrice”.

Na Internet stranicama omladinske organizacije “6. april” lako se pronalazi dokumentarni film “Seeds of change” (“Seme promena”). U produkciji televizije “Al džazira”, to je storija o nosiocima egipatske revolucije.

(Video u produkciji Al džazire o egipatskoj revoluciji)


Uz snimak jednog Egipćanina koji u gradskom autobusu lepi letak stegnuta pesnica, u Srbiji dobro poznati znak, naratorka prenosi kako su pripadnici pokreta “6. april” za pomoć pri svrgavanju tridesetogodišnjeg Mubarakovog režima obratili i nekadašnjim pripadnicima pokreta “Otpor”.

Nenasilna disciplina

Petar Milićević, čelnik nevladine organizacije “Evropa nema alternativu”, koji je zajedno sa bivšim otporašima učestvovao u obuci maldih Egipćana kaže:

“Organizacija ‘Kanvas’, jedan od organizatora obuke pokreta ‘6. april’ nas je pozvala da na temu nekih naših kreativnih ideja to ispričamo našim prijateljima u Egiptu. Mi smo se, čini mi se, jednu polovinu dana družili sa njima, objasnili im kako mi organizujemo kampanje, održali određenu vrstu predavanja na temu organizovanja kampanja i omladinskih protesta, kao i upotrebe elektronskih komunikacija u svemu tome. Tako smo se i razišli sa gospodom iz Egipta sa kojima smo se kasnije videli na fejsbuku i drugim Interent komunikacijama. Videli smo kako razvijaju sve ono što su naučili”.

FOTOGALERIJA: Revolucija u Egiptu - Mubarak odstupio s vlasti, februar 2011.

Centar za primenjenu nenasilnu akciju sedam godina radi na edukaciji aktivista iz čitavog sveta.

Predstavnik te organizacije Srđa Popović navodi kako su u egipatskom slučaju ispoštovana tri osnovna principa na kojima u strategijama Centra insistiraju. To su: principi jedinstva, planiranja i nenasilne discipline.

“Upravo u Egiptu smo videli princip jedinstva, kada su sve opozicione grupe bacile svoje slogane i simbole i praktično stali pod jednu egipatsku zastavu. Ona je bila jedini simbol koji smo mogli da vidimo poslednjih dana na Trgu. Nenasilna disciplina je u Egiptu bila jako važna. Mubarak je pokušavao da isprovocira sukobe kroz napade svojih pristalica i preko policije. Mislim da je kvalitet egipatske borbe bio u tome što oni na te provokacije nisu naseli. Što su izdržali do kraja i još jedan dan duže da proslave pobedu”, kazao je Popović.

Novo lice regije

Egipat nikako nije prvi slučaj uticaja koji je “Otpor” odigrao i izvan Srbije. Najpre iskustva te organizacije primenjena su u Gruziji. Tokom protesta zbog izborne krađe krajem novembra 2003, predsednik države Eduard Ševarnadze bio je prinuđen da podnese ostavku. Jednu od ključnih uloga imao je i studentski pokret "Kmara", odnosno "Dosta”. Kolega Dragan Štavljanin je razgovarao 4. decembra 2003. sa Girogijem Kandelakijem jednim od lidera studentskog pokreta "Kmara".

“Otpor je zaista bio velika inspiracija za ‘Kmara’. Bili smo oduševljeni mogućnošću da proverimo o kakvoj je organizaciji reč i kakvu je ulogu imala. U martu 2003. godine nekoliko osnivača ‘Kmare’ i predstavnika nevladinih organizacija otišli su u Beograd da bi saznali nešto više. Nakon našeg boravka u Beogradu predsatvnici ‘Otpora’ dolazili su nekoliko puta u Gruziju. Prvi susret je za cilj imao da se obaveste o situaciji u zemlji. Tokom njihovog drugog boravka organizovana je letnja škola van Tbilisija koju je pohađalo 700 novih aktivista. Iskustva naših kolega iz Beograda koji su držali predavanju bila su veoma interesanta i izuzetno efikasna u kreiranju i vođenju naše kampanje za rušenje Ševernadzea”, kazao je Kandelaki.
Popović: Mi smo tu potpono ideološki neutralni jer je naše znanje besplatno. Njega sa Interneta može da skine i neko ko je diktator i neko ko je fundamentalista, kao i neko ko je demokratski borac.

No vratimo se Egiptu. Promene u ovoj zemlji nesumnjivo su bile inspirisane neočekivanim događajima u Tunisu pri čemu iznad oba slučaja stoji senka straha da će se hepiend sa Bliskog istoka pretvoriti u tužnu priču o rizicima jačanja islamskog fundamentalizma.

Stoga smo Srđu Popovića pitali da li se plašio da pomoć koju pruža možete uticati i na buđenje onoga čega se svet posebno plaši - jačanja islamskog fundamentalizma u Egiptu.

“To je uvek jedan dvosekli mač. Mi smo tu potpono ideološki neutralni jer je naše znanje besplatno. Njega sa Interneta može da skine i neko ko je diktator i neko ko je fundamentalista, kao i neko ko je demokratski borac. Prosto mi pokušavamo svet da ubedimo da je jedini pravi način da se promena dogodi strateška nenasilna borba. Mislim da su upravo ti mladi sekularni ljudi koje ovih dana viđamo po demonstracijama širom Bliskog istoka jedno novo lice te regije. Želim da verujem da su oni dovoljno jaki i pametni da pobede ekstremizam svake vrste pa i taj islamski”, kazao je Popović.

Centar koji Popović vodi do sada je sarađivao sa organizacijama u 37 država. Kako kaže da li su na toj listi i Alžir i Jemen, u kojima se demonstracije zahuktavaju, ostaće tajna jer u Centru to ne otkrivaju sve dok oni sa kojima sarađuju to sami ne obelodane.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG