Dostupni linkovi

Šef CIA zamoljen da napusti Berlin


Presečeni kablovi u bivšeoj jedinici za slušanje NSA u Berlinu, ilustrativna fotografija
Presečeni kablovi u bivšeoj jedinici za slušanje NSA u Berlinu, ilustrativna fotografija

Njemačka je Vlada reagovala: najviši predstavnik Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) mora napustiti Berlin. Ovakve su “uvrede” do sada bilo moguće samo prema agentima država poput Irana i Sjeverne Koreje. Ali nikako prema “savezniku”. Merkelova se međutim - usudila.

U jutarnjim satima, u četvrtak, 10. jula, Ambasada SAD u Berlinu službeno je obaviještena da “dotični” CIA službenik ima napustiti Njemačku, što je odgovor na posljednju američko-njemačku špijunsku aferu.

Nekoliko sati kasnije, nakon formalnog protjerivanja predstavnika CIA-e, kojeg se zove šefom odjela koji upravlja tajnim američkim službama u Njemačkoj, stigla je korekcija. “Vlada je samo preporučila njegov odlazak, što nije isto što i protjerivanje”, kaže zvanični Berlin. Ali, šta god kasnije tumačili, ipak je riječ o nimalo prijateljskoj “molbi” prve klase.

Diplomatski gledano, u pitanju je pravi zemljotres. Do ovoga četvrtka takav je potez povlačen samo prema “nepoćudnim” državama: Iranu ili Sjevernoj Koreji. Nezamislivo prema Sjedinjenim državama. U američkoj ambasadi su rekli da su zaprimili poruku, ali nisu željeli davati nikakav komentar.

Odluka je donesena u rano jutro nakon “kriznih telefoniranja” između ministra unutrašnjih poslova Thomasa de Maizierea, ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera i šefa Ureda kancelarke, Petera Altmaiera. Svi su navedeni dužnosnici bili razočarani koliko su “nikakve” američke reakcije, ali su bili saglasni da Njemačka preko ovoga ne može olako preći.

U povjerljivim razgovorima trojka je najprije prodiskutovala nevjerovatnu činjenicu da niko Njemačkoj nije ponudio izvinjenje, te da se šef CIA-e, John Brennan “vadio” na novinare pokušavši se dodvoriti Nijemcima floskulama o “transatlantskoj solidarnosti”.

Zvanični Berlin dugo se, (još od prisluškivanja telefona Angele Merkel) držao povučeno, dajući vremena Washingtonu da ponudi čestito objašnjenje. Ali 10. jula, ljutnja je očigledno prevladala, pa je faza čekanja i povlačenja zvanično završena.

Ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere je odbio komentirati aktuelnu situaciju, ali je istakao da je već sumnjama u američko špijuniranje, nanesena “velika i ozbiljna politička šteta”.

Do sada nije podnesen niti jedan nalog za hapšenje navodnih američkih špijuna. No, u svim obavještajnim agencijama pozornost je podignuta na najviši stepen.

XS
SM
MD
LG