Dostupni linkovi

Edi Rama za RSE: Problemi Balkana su i problemi EU


Edi Rama
Edi Rama

Države balkanskog regiona ne mogu same finansirati velike regionalne projekte i to je očigledno, izjavio je u razgovoru za RSE premijer Albanije Edi Rama tokom samita o Zapadnom Balkanu u Beču. On podvlači da bi Evropa morala stati iza zajednčkih regionalnih projekata i zbog toga što su balkanski problemi i problemi Evropske unije.

RSE: Izjavili ste na panel-diskusiji tokom Foruma civilnog društva da sve zemlje Zapadnog Balkana koje su kandidati za članstvo u Evropskoj uniji treba da traže ekonomsku i finansijsku pomoć Evropske unije. Napravili ste zanimljivu paralelu sa nekadašnjom Istočnom Nemačkom. Da li bi se ona ujedinila sa tadašnjom Zapadnom Nemačkom da je od nje traženo ispunjavanje velikog broja «benchmarks-a», što se traži od zapadnobalkanskih država?

Rama: To sam izjavio u nešto drugačijem kontekstu. Ali želim da kažem da je u ovom trenutku Balkan jedna uspešna priča samo u političkom smislu. Ne samo u Evropi, već i izvan granica EU, postoje pokazatelji da projekat EU još uvek može da postigne čuda. Deo toga se dešava svih ovih godina pod rukovodstvom kancelarke. Ali, istovremeno, ljudi koji veruju u ova čuda, veruju u bolje danas, a ne u bolje sutra. Bolje danas podrazumeva bolju ekonomiju i radna mesta, tako da moramo podržati ovaj proces u smislu regionalne infrastrukture.

RSE: Da, jedan od tih infrastrukturnih regionalnih projekata je autoput Niš-Priština-Tirana, a jedan njegov krak vodiće do Duresa, odnosno, Drača. Da li je realno da regionalne zemlje taj proces finansiraju same, bez pomoći Evropske unije i drugih izvora finansiranja?

Rama: Ne, one to ne mogu finansirati same i to je očigledno. Dovoljno je pogledati koliko dugujemo, pogledati naša fiskalna usaglašavanja, reforme i prihode i shvatiti da ne možemo realizovati projekte regionalne saradnje, kao što ni Evropa nije mogla da realizuje mnogo toga što je realizovano nakon uspostavljanja EU.

RSE: Kako doživljavate berlinski proces, da li je to neka vrsta utešne nagrade, s obzirom na to da zapadnobalkanske zemlje definitivno neće postati članice Evropske unije bar u narednih pet godina, ili je pak berlinski proces deo same evropske integracije država regiona?

Rama: Mislim da berlinski proces predstavlja povratak EU kroz Nemačku i kancelara, u smislu strategije vezane za Balkan. Videćemo da li će implementacija, ne samo u političkom, već i u ekonomskom smislu, biti u skladu sa strategijom.

RSE: Kako biste opisali odnose između Srbije i Albanije? Rekli ste tokom ove konferencije da susreti između vas i premijera Aleksandra Vučića više nisu istorijski susreti, već da su postali rutinski. Da li ta personifikacija znači da su toliko bolji i odnosi između Srbije i Albanije i Srbije i Kosova?

Rama: Što se tiče Albanije, odnosi su korektni, a kada je reč o Kosovu odnosi se popravljaju. Ove nedelje je učinjen fantastičan korak napred u dijalogu. U političkom smislu sve se odvija u dobrom smeru, ali to nije nešto što možemo uzeti zdravo za gotovo i to neće potrajati, ukoliko ne dođe do ekonomskog napretka.

RSE: Da li se slažete da bi Kosovo i Srbija trebalo da zbog ovog dogovora budu nagrađeni od strane EU?

Rama: Ne verujem u nagrade, već u zajedničke projekte, a mi smo deo toga. Mi smo u samom srcu Evrope, a ne izvan nje i ko god smatra Balkan nečim što je izvan Evrope čini veliku grešku, jer ako postoji problem, to je i problem EU.

XS
SM
MD
LG