Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 10:36 CET

  Hrvatska

  Dvije strane manjeg broja Srba u Hrvatskoj

  Ilustracija
  Ilustracija
  Broj Srba u Hrvatskoj smanjio se u 10 godina za 15 tisuća, pokazuju to u ponedjeljak objavljeni rezultati posljednjeg popisa stanovništa provedenog u Hrvatskoj u travnju 2011. godine. Kamo je nestalo 15 tisuća ljudi? Demografi imaju jedno objašnjenje, predstavnici srpskih udruga –drugo.

  Manji broj Srba u Hrvatskoj mogao se i očekivati, pojašnjava za Radio Slobodna Europa dr Anđelko Akrap, pročelnik Katedre za demografiju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Prvi uzrok vidi u samoj novoj metodologiji popisivanja stanovništva.

  „Po toj novoj metodologiji manje je i Hrvata, jer nisu popisivani oni koji su inozemstvu. Ranije je", pojašnjava dr Akrap, "bilo dovoljno da čovjek jednom tjedno ili jednom godišnje dođe u mjesto prebivališta, a sad po toj novoj metodologiji EUROSTAT-a,samo oni koji jednom tjedno dolaze, mogu biti uključeni i popisani.“

  Drugi razlog, poznati hrvatski demograf, vidi u visokoj prosječnoj starosti Srba povratnika, većoj nego u Hrvata

  „Znači, veći broj ih umire nego se rađa. Srbi su i natprosječno stari, vidjeli ste u popisu", nastavlja prof. Akrap, "da je prosječan Hrvat u prosjeku star oko 42 godine (41.47), a Srbi oko 53 godine, jednostavno starija populacija.“

  Prema rezultatima najnovijeg popisa u Hrvatskoj je 2011. živjelo 186.633 Srba ili 4,33 posto u ukupnom stanovništvu, deset godina ranije 201.631 Srbin.

  Slobodno izražavanje o pripadnosti

  Uzroke tom osjetnom smanjenju, predstavnici srpskih udruga u hrvatskoj vide i u trajnim otporima i preprekama na koje nailaze srpski povratnici, zbog čega mnogi od njih ponovno napuštaju Hrvatsku.

  Milorad PupovacMilorad Pupovac
  x
  Milorad Pupovac
  Milorad Pupovac
  U priopćenju koje je u ponedjeljak izdalo Srpsko narodno vijeće, a potpisao predsjednik SNV-a dr Milorad Pupovac, ističe se i još uvijek prisutna netolerancija prema srpskom narodu, što je, kažu, "ozbiljna prijetnja udjelu Srba u hrvatskom stanovništvu te slobodi njihova nacionalnog izjašnjavanja".

  Srpsko narodno vijeće upozorava i na 'ozbiljne nepravilnosti' prilikom popisivanja i nepoštivanje pravila Eurostata koje su se, prema njihovim spoznajama, ogledale u tome da se pripadnicima srpske zajednice sugeriralo koju etničku i vjersku pripadnost bi trebalo da izjavljuju.

  Slično za Radio Slobodna Europa ističe i izvršni direktor Srpskog demokratskog foruma Ljubo Manojlović.

  „Jedan dio Srba povratnika je umro (jer su se vraćali uglavnom stariji), a jedan dio se vratio nazad u Srbiju ili treće zemlje, jer ovdje nije imao od čega da živi, pa čak i ako je dobio kuću, ali ne možeš živjeti u praznoj kući, neki nisu dobili stambeno zbrinjavanje  za koje su se prijavili, čekali su, čekali...a onda nestali“, navodi Manojlović.

  Berto Šalaj, predsjednik Vijeća Gong-a, kaže ne može govoriti o svim razlozima smanjenja broja pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, ali vjeruje da slobodno izražavanje o pripadnosti, nije bilo ugroženo.

  „Vidimo da je u Hrvatskoj osjetno smanjen i broj katolika u ukupnom pučanstvu, pa nitko, vjerojatno, neće reći da se katolicima bilo neugodno izražavati kao katolici, tako da ja nekako ne želim vjerovati da netko u Hrvatskoj, 2011. godine, ima problema da javno iskaže svoju nacionalnost ili vjersko opredjeljenje“, zaključuje Šalaj.

  Ankica Barbir-Mladinović

  Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: eNDe Grad: Srbija, Beograd
  18.12.2012 19:25
  Državljanstvo, stanovništvo, nacionalna pripadnost, te verska opredeljenost su potpuno različiti pojmovi koje pojedinci zloupotrebljavaju, podgrejavajući netrpeljivost među osiromašenom, nezaposlenom narodu-pučanstvu. Potpuno je besmislen navod g. Pupovca: "ozbiljna prijetnja udjelu Srba u hrvatskom stanovništvu .....“ . jer su Srbi u Hrvatskoj deo hrvatskog stanovništva. Sasvim je nešto drugo, ako je vršen pritisak na srpsku populaciju u pogledu izjaašnjavanja o naconalnoj i verskoj pripadnosti.Takođe je besmislena komparacija g. Šalaja, te dovođenje u vezu smanjenje broja katolika sa brojem srpske populacije u Hrvatskoj. Mislim da se ovde namerno „baca prašina u oči“, pre svega zarad sopstvene političke koristi i zbog odvraćanja pažnje sa stvarnih problema (ekonomije, nezaposlenosti, pada standarda itd).

  Ime: P. A.
  18.12.2012 15:09
  Dokle cemo nositi ovaj krst (kriz?) nesrecnog imenovanja nacije i drzave??? Svi ljudi koji zive u Hrvatskoj bi trebali biti - Hrvati. Kao i Amerikanci u SAD. E sad sto ima raznih nacija, ima ih i u SAD (Meksikanci, Talijani, Irci...). Sto smo mi morali upasti u ovu stupidnu zamku imena koju politicari jos od pocetka 19. vijeka cinicno zloupotrebljavaju?
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  18.12.2012 18:28
  Ovde je prica o etnickom pripadanju a ne o naciji i drzavi. Naravno, svi drzavljani Hrvatske su po nacionalnosti Hrvati.
  Odgovor

  Ime: osa.
  19.12.2012 15:44
  svi državljani hrvatske imaju hrvatsko državljanstvo, što i proizlazi iz naziva državljani. ali nisu naravno svi iste nacionalnosti...
  Odgovor

  Ime: Lakky Grad: Zagreb
  18.12.2012 21:50
  E baš! Onda bi svi u Srbiji trebali biti Srbi! U Mađarskoj mađari! U Njemačkoj Njemci! Znači, čim pređeš nečiju granicu nemaš više svoju naciju! Hrvatska se lijepo brine za gradišćanske Hrvate u Austriji, Hrvate u Bosni i Hercegovini (čak mi je dala i hrvatsko državljanstvo) za Hrvate u Vojvodini... a samo Srbi u Hrvatskoj po vama trebali postati tehnički Hrvati!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.12.2012 19:15
  Dear Lakky, tek da ne bude zabune, u Nemačkoj su svi Nemci. Proverite.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  19.12.2012 23:42
  Kako onda pametnjakovicu da su onda muslimani druga vjeroispovjest odmah iza katolicke, a svi su Njemci, ali se ipak podaci znaju? Cudni su puti ljudske mrznje. Odakle si ti Radakovicu?
  Odgovor

  Ime: Džemal
  22.12.2012 20:11
  BRAVO YU, POTPISUJEM !
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  20.12.2012 17:51
  U Nemačkoj Saveznoj Republici se verske organizacije finansiraju tzv. verskim porezom, tj. svako može da se izjasni kao pripadnik verske organizacije i time postaje dužan da namiri i ovu poresku obavezu. (Država ne finansira verske organizacije iz budžeta, jer za to nema mandat.)
  Podaci o prikupljenom porezu su, naravno, javni.

  A, na pitanja lične prirode ne odgovaram putem sredstava javnog informisanja.
  Odgovor

  Ime: yu
  20.12.2012 17:49
  Vjera i nacija su dva potpuno razlicita pojma. Problem kod vas srba je da vasa SPC vec vijekovima povezuje naciju i vjeru. Zato je radila sve na centralizaciji pravoslavlja na Balkanu pod Srpskom crkvom i politickoj vjerskoj i rasnoj diskriminaciji ostalih. Svi koji su pravoslavci su se trebali identifikovati kao srbi a svi ostali kao"otpad" "doslje", "stranci", "prodani" "prolaznici" "strani saradnici" itd.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  18.12.2012 15:51
  @ P.A.

  Evo mene ćeš brzo ubijedit da postanem Bosanac u BH, a šta ćemo sa tzv.Srbima i Hvatima.
  Ja sam uvijek tazlikovao TERITORIJALNU PRIPADNOST (u BH), Bosanac, Hercegovac i VJERSKU; musliman, pavoslavac, katolik, jevrej, rom, neopredeljen itd.

  Slažem se da bi tako moglo biti i u Hrvatskoj, a sad će se javit oni drugi kojima ovo nije prihvatljivo.
  Odgovor

  Ime: pitanje
  19.12.2012 16:22
  Dzemale spominjes tkz Hrvate i Srbe iz BIH a sto cemo sa tjz. Bosnjacima?
  Odgovor

  Ime: Džemal
  19.12.2012 23:36
  @pitanje

  nemam namjeru naturati nikom svoje mišljenje, a imam pravo kazati što mislim za tzv Srbe i tzv Hrvate u BiH.
  - tzv Srbi su bosanski Pravoslavci, a
  - tzv Hrvati su bosanski Katolici.
  JEDNI I DRUGI SU BOSANCI ili HERCEGOVCI PO PASOŠU kojeg nose u džepu kao i ja (to je ona državna-teritorijalna pripadnost), naravno, ako nisu već uzeli rezervni od komšija/susjeda.
  I još nešto; jedni i drugi su opet Bosanci ili Hercegovci čim prijeđu BH granicu, jer ih i Srbi i Hrvati zovu Bosancima ili Hercegovcima i ne prihvataju ih kao svoje sudržavljane/sunarodnjake.Bezbroj puta sam se to uvjerio!
  Možda su tvoja iskustva drugačija, da ne govorim kako je Milošević govorio o BH pravoslavcima ili šta govore Hrvati o Hercegovcima, samo je jedni i drugim to teško svaćaju/prihvaćaju.

  Što se, pak, tiče Bošnjaka, riječ je o historijskom i vjekovnom imenu ali u starom sistemu donekle zabranjenom, jer smo kao pripadnici islama bili manje poželjni, pa su se jedni i drugi trudili da nas asimiliraju i od nas naprave manjinu.Ne iznenađuje me da i danas mnoge smeta što hoćemo i imamo svoj identitet.Da ne pominjem do tančina šta je Karadžić javno izjavljivao sa onim "trećinama" kako nas se riješit.
  Neću više o ovome razglabat, jer se bojim da RSE i ovo ne izbriše, jer im pojedine činjenice za objavu nisu drage.

  Ako ti za odgovor ovo nije dovoljno, napiši adresu, pa da ti papišem opširnije, bez straha da li će bit objavljeno ili ne.

  P.S. mi možemo prihvatiti i da smo Bosanci, samo ako nas neće statistički svrstat među "druge/ostale", pa da od nas naprave manjinu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  19.12.2012 19:53
  pitanje@
  Sto je,iznenadjen si?Ti bi da budes Hrvati u Hrvatskoj,a i Bosni? Znaci Bosanac za tebe ne postoji!? Ako za tebe Bosanac ne postoji,onda ne postoji ni Bosna kao drzava,ha??
  Po vama Hrvat je svako onaj koji zivi u Hrvatskoj,a Srbijanac svaki koji zivi u Srbiji.To je ok. i slazem se.Ali,kako se onda vi ne mozete pomiriti s tim da ste u Bosni,i da mozete biti samo Bosanci.Sta je to s vama?Zar ne vaze ista pravila za sve?Dokle mislite negirati postojanje Bosne i Bosanaca?
  Odgovor

  Ime: pitanje
  20.12.2012 18:09
  Jasare nisi dobro procitao, napisao sam tkz Bosnjake a ne Bosance.

  I jos nesto BIH je jos uvijek krscanska zemlja, zemlja u kojoj po ustavu zive tri naroda Srbi, Hrvati i Muslimani koji su 1996 nadjenuli sebi novo ime Bosnjaci. Dakle procitaj ustav BIH i vidi koji narodi zive u BIH.
  Odgovor

  Ime: Keno
  19.12.2012 23:49
  Jahro pitaj se sto se rahmetli Izetbegovic igrao sa tobom i uveo neku novu definiciju Bosnjaka za razliku od onoga sto smo mi bili vjecnostima. Sarajevske hadzije su se uvijek igrale sa ljudima iz ostalih dunjaluka, Nazalost, a ti si ocit primjer primitivca koji se uhvatio na tu zvaku. Moj babo je bio Musliman i ja sam i niko se ne stidi toga, a ti ako se stidis mozes do hecima, mozda ti moze pomoci?
  Odgovor

  Ime: za kenjo
  22.12.2012 13:23
  Niko danas ne postavlja u pitanje tvoje pravo na klasifikaciju ko "musliman" prema tome zasto ti ismijavas i pljujes na necije pravo da se izjasnjava ko Bosnjak? Koncept Bosnjak ne datira od 1996 nego se koristio vjekovima jos i prije dolaska Turaka pa cak i tokom Turske vlasti nad Balkanom za razliku od izraza "musliman" koji ko etno odrednica nastaje tek 1974 godine i to ko sadaka tadasnjih jugo vlasti dvomilionskom narodu Jugoslavije koji je do tada diskriminiran kroz tri Jugo tvorevine bio sramno zigosan kao neka abnormalna vjerska sekta i otpad turske carevine i kao izbor se morao izjasnjavati kao Srbi ili Hrvati.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.12.2012 19:14
  Isto što i sa ovima tzv. "drugima", zar ne?
  Najzad, razlika između ovih i onih "drugih" je u tome što ovi žive u Bosni, a ovi "drugi" u mega-državnim tripovima. I tu se iscrpljuje njihova drugost.
  Odgovor

  Ime: osa.
  18.12.2012 19:19
  i ja san bosanac, kao što je i moj susjed s lijeve strane ličan a s desne slavonac, a svi smo hrvati, tako je u hrvatskoj a bogami i u bosni i hercegovini, osim naravno kod onih koji bi pravili nove nacije, a taj proces je kako znamo završen u 19. stoljeću...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  18.12.2012 21:25
  Dear Osa, poanta je da Vas državne instucije nemaju šta pitati koje ste etničke, vjerske, ili kakve druge pripadnosti.
  Vi za njih morate biti Bosanac/Hercegovac, a to što ste Vi Hrvat, Židov ili Pastafarijanac njih se ne smije ticati.
  Ukratko - Vaša nacija je Vaša putovnica. Punktum.
  Odgovor

  Ime: osa.
  19.12.2012 15:41
  ne vidim ni jedan razlog da me bilo tko pa ni državne institucije ne pitaju za moju nacionalnu i vjersku opredjeljenost, naime ti podaci jesu osobni ali nisu tajni, a bogami ja ih se ni ne sramim(hrvat, ateist). a što se tiče pojma nacija, on nije jednoznačan ni u svim državama ni u svim kulturama, kod nas je nacija pripadanje narodu, a putovnica određuje državljanstvo...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.12.2012 19:11
  Ali, šta je suština tog pitanja i u čemu je značaj Vašeg odgovora?!
  Zašto Vas pitaju to, a ne npr. šta ste poslednje pročitali, ili koji Vam se film najviše svideo u prošloj godini?
  Za šta je ovo prvo pitanje relevantnije od ova druga dva, i da li država ima mandat da se bavi time za šta je ovo pitanje relevantno? Hrvatska do Tokija?!
  Odgovor

  Ime: Dusan
  19.12.2012 07:01
  Sad mi lakse kad si ovo rekao, znaci svi u Srbiji su Srbi jer imaju srpski pasos? :)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  19.12.2012 19:52
  Dusan@
  U krivu si Dusane,druze! Ne mogu nikada biti svi oni koji nose srpski pasos,Srbi .Oni mogu biti Srbijanci,katolicke vjeroispovjesti,muslimanske ili pravoslavne vjeroispovjesti. Srbin je izmisljen pojam.Sta si drugo nego Srbijanac?Sta si drugo nego pravoslavac?A,sta mu ga onda dodje Srbin?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  19.12.2012 18:30
  To je tačna mera toga koliko je Srbija država.
  Za državu Srbiju bi svi koji poseduju njen pasoš bili Srbi. Mi na žalost, takvu državu nemamo, niti pokazujemo volju da je steknemo.
  Odgovor

  Ime: Džemal
  19.12.2012 16:33
  @Dušan,

  ma, Dušane, tako mu dođe po pasošu i po onom što ja rekoh teritorijalnoj pripadnosti, a kojem Bogu se moliš, to je lična svar.
  Tako je i naš Dodik, htio on ili ne htio, Bosanac, a kad uzme srbijanski pasoš - tada više nebi smio sjedit u onoj palači u B.Luci. To je balkanske nakaradnost politike.Jel ti logično da npr.Obama da nije Amerikanac nebi mogao biti to što jeste danas u toj državi. A ovo je Balkan kojem će trebat još 500 godina da to sve iskristalizira.
  Jel ti sada još lakše?
  Odgovor

  Ime: Esefer Jot (SFRJ) Grad: Beograd (izbegao)
  18.12.2012 18:44
  Balkanac nemoze biti Amerikanac za jos dvjesto godina. Zato sto Balkanac nema Kulturu i nema Razvoj Umni da bi bio nesto vise od Srbina Muslimana ili Hrvata. To je veliki problem u Evropi uopste ili uopce jer svjedoci smo da svuda ili svagdje jacaju retrogradne desne nazadne snage koje ce nas odvojiti od toga da smo svi prvo radnici pa onda vjernici a ne obrnuto. Uostalom mislim da Vjere i Nacije samo dovode do ratova i bijede jer pogledajte na cemu je Milos zasnovao Rat na Nacionalizmu naravno. Pa nam sad treba 50 godina da dostignemo Tiitu iz 1972 ge i njegov standard. Nase ce zemlje bas kao Bugarska i Rumunija zauvijek ostati neodrasla djeca u poredjenju sa Njemackima i Francuskima ali i oni imaju problema. Valja durat sta da se radi kad smo Nepismeni. Ili kao sto rece omrazeni pjesnik Hej Sloveni i Ostali debelo smo zaostali !
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.