Dostupni linkovi

Dva audija došla glave direktoru Elektroprivrede Srbije


Dispečerski centar Elektrovojvodine
Dispečerski centar Elektrovojvodine

Vlada Srbije smenila je direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandra Obradovića i nije imenovan vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća. Ova odluka je saopštena bez obrazloženja. Premijer Srbije Aleksandar Vučić je nedavno gostujući na RTS-u najavio smenu jednog direktora javnog preduzeća koji je kupovinom dva automobila marke "audi" prekršio mere štednje koje je proklamovala Vlada. Doduše, rekao je i da je nezadovoljan sporim restrutuiranjem zbog zahteva radnika za visokim otpremninama, a više puta je govorio i o previsokim platama u ovom javnom preduzeću.

EPS je jedno od javnih preduzeća, uz Železnicu i Srbijagas, na koje i Fiskalni savet kao i MMF ukazao kao na veliki problem zbog toga što izostaje njihovo retstruktuiranje pa su “opasnost za finaijsku konsolidaciju Srbije”. Ako je to suštinski razlog, onda bi se očekivale iste mere prema i tim firmama.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović nije direktno hteo da komentariše premijerovo obrazloženje smene direktora Obradovića zbog kupovine dva audija, samo je kratko odgovorio na pitanje da li to može biti pravi razlog:

“Verovatno nije, suštinsko pitanje je što je EPS velika firma i što se restrukturiranjem nije se značajno pomaklo. To se nalazi u našem izveštaju. Ali to smo rekli i za Srbijagas i za Železnice, za Bor...", kaže Petrović

RSE: Znači, da je to razlog, onda bi i direktori tih drugih firmi bili smenjeni?

Petrović: Pa da, moguće, moguće, ali to nije naše da o tome govorimo.

RSE: Da li je vas iznenadila ta odluka Vlade?

Petrović: Mene lično na neki način jeste, da. I ne znam koliko će to da pomogne. Pre će biti da je trebalo napraviti analizu na osnovu našeg izveštaja.

RSE: Da li je Fiskalni savet ulazio u to koliko Vlada deli odgovornost za takvo stanje u EPS-u?

Petrović: Izveštaj mi njima upućujemo, ne EPS-u. To je vladin program i njena obaveza.

U Vladi nije bilo saglasnosti oko elektroenergetske politike, Obradović je žrtva toga, mada postoji i njegova odgovornost, kaže Mijat Lakićević, ekonomski novinar, urednik u Novom magazinu. O kupovini dva audija kao razlog za smenu direktora Lakićević kaže:

“Za EPS kao veliku kompaniju, dva automobila je nikakav trošak. To je obična demagogija kao što je demagogija da se državni funkcioneri voze u prastarim i nesigurnim avionima, helikoterima ili automobilima. Možda je bilo nepotrebno da se kupe dva automobila, ali to nikako ne može da bude razlog, a ja bih rekao, ni povod za jednu ovakvu odluku. Način na koji je to urađeno, meni govori da Vučić želi da se oslobodi nekih balasta uoči izbora. I da krivicu za to što nešto nije urađeno, prebaci na ljude koji su za to ponajmanje odgovorni."

RSE: Nedavno je Fiskalni savet rekao da je EPS velika opasnost za javne finansije.

Lakićević: To je tačno, ali to se zna od ranije. Nije Fiskalni savet to rekao, pa se javilo premijeru. Nedavno je Obradović gostovao na nekoj TV i rekao da bi on lako mogao da isključi struju neplatišama, ali je problem što ima jako puno ustanova, institucija koje onda ne bi mogle da rade. Dakle, generalno je politika bila takva da se to ne radi. Obradović se sam žalio u više navrata da nema podršku za takve mere. On nije imao podršku za retstrkuturiranje i za neke ošrije, radikalnije reformske poteze koje su bile dogovorene sa MMF-om.

RSE: Ali, premijer je govorio da nije zadovoljan reformisanjem EPS-a.

Lakićević: Obradoviću se može staviti na dušu što nije, ako ne može da radi taj posao kako treba, rekao da nema podršku Vlade i dao ostavku.

Aleksandar Obradović je na čelo EPS-a u funkciji vd direktora došao 2012. godine, a izabran je 2014. za generalnog direktora sa manadatom od četiri godine, kao kadar SNS-a.

XS
SM
MD
LG