Dostupni linkovi

Državni udar ili državni udav


Konferencija za medije Nebojše Stefanovića
Konferencija za medije Nebojše Stefanovića

Takva proizvodnja histerije sa vrha vlasti do sada skoro da nije viđena u istoriji Srbije. Imamo privatizovanu vlast koju ne možemo da kontrolišemo, ocenjuju sagovornici RSE povodom Vučićevog gromoglasnog odlaska na poligrafsko saslušanje i tabloidno-političkog uznemiravanja građana pretnjom navodnim državnim udarom.

Aleksandar Vučić je samoinicijativno otišao na poligraf, inače u poslednje vreme, iz vladajućih krugova predstavljeno kao jako popularno sredstvo isterivanja pravde u Srbiji. To je učinio zato što je list „Kurir“ objavio da je Aleksandar Kornic, bivši direktor tog glasila, tužio Dragana Vučićevića, vlasnika tabloida „Informer“, koji važi za bliskog premijeru, i Damira Dragića, direktora tog tabloida, zbog iznude optužbi protiv vlasnika „Kurira“ Aleksandra Rodića, koja se dogodila u jednoj beogradskoj kafani, a čemu su navodno prisustvovali premijer i njegov brat. Vučić je, kako je saopštio šef policije prošao na poligrafskom ispitivanju, posle čega je upravo taj ministar sazvao pres konferenciju sa kordonom specijalaca naoružanih do zuba - valjda da dočara scenografiju državnog udara, kojim tabloid „Informer“, ali i visoki srpski zvaničnici, već nedelju dana mašu nad glavama građana Srbije.

Ovo je slučaj dosad neviđene proizvodnje političke histerije u istoriji Srbije, ocenjuje za RSE politički analitičar Jovo Bakić:

Jovo Bakić
Jovo Bakić

„Tako histerično ponašanje nije viđeno, a posebno je interesantno to što je povod za histeriju vrlo problematičan. U neku ruku ovo se može porediti jedino sa vremenom kada je SR Jugoslavija bila bombardovana, ali Slobodan Milošević je imao bombardovanje kao izgovor za obračun sa političkim protivnicima i za kontrolu medija, a ovo sada je potpuno neverovatno. Govori se o državnom udaru u vreme kada nemate ni nekakve demonstracije, kada je opozicija rasturena i bavi se sama sobom, kada su i policija i vojska sasvim lojalne Vladi. Dakle, apsolutno je politička histerija teško objašnjiva, osim ukoliko ona nije sama po sebi jedan izgovor – po onoj 'da se Vlasi ne dosete' – da bi se raspisali izbori onda kada im u stvari vreme nije“, ocenjuje Bakić.

Upitan zašto bi prvi čovek „naprednjaka“ koji ima tako ubedljivu većinu i ne može ga ugroziti opozicija koja je na aparatima za disanje, proizvodio atmosferu vanrednog stanja ne bi li pobedio na izborima Bakić nudi sledeće objašnjenje:

„Mislim da je objašnjenje u mentalnom sklopu najmoćnijeg čoveka Vlade i Srbije. Mislim da je njegova psihička konstitucija nešto čime se može objasniti ovakvo čudnovato ponašanje jer nikakav drugi razlog objektivne prirode ne postoji. Potpuno je jasno da u stalnoj proizvodnji vanrednog stanja normalnog političkog života u Srbiji nema i ne može biti, da su institucije apsolutno razorene i da sve zavisi od volje i trenutnog raspoloženja najmoćnijeg čoveka u zemlji. Ono što naročito brine u tom kontekstu jeste činjenica da se on ponaša tako u trenutku kada je verovatno najmoćniji. Onda se postavlja pitanje šta se može očekivati u onim trenucima kada njegova moć počne da slabi.“

Atmosfera dugih cevi

Razlog sejanja masovne političke panike, najverovatnije je to što Aleksandar Vučić ne dozvoljava vlasniku „Kurira“ Aleksandru Rodiću da eventualno postane vlasnik pedeset odsto „Politike“, smatra sociološkinja Vesna Pešić, koja kaže da iza čitave afere „državni udar“ zapravo stoji Vučić.

„Po mom mišljenju, iza te histerije, odnosno, mafijaških obračuna, stoje Vučić i njegov brat – pri čemu znamo da je jedan predsednik Vlade, dok za ovog drugog uopšte ne znamo koju funkciju zauzima i na osnovu čega ide okolo i zastrašuje ljude po Srbiji kad su neki lokalni ili izbori za mesne zajednice.. Ne znamo, dakle, čemu služi taj brat i kakva je njegova funkcija, ali po tome vidimo da imamo jednu potpuno privatizovanu vlast koju ne možemo da kontrolišemo. Ali, da se vratim na ovu temu. Očigledno da je u pitanju spor oko toga čiji je vlasnički udeo drugih 50% 'Politike'. Žalosno je što niko nije izašao sa činjenicama da vidimo da li je taj deo kupio Bogićević ili je kupio Rodić, čije je, dakle, vlasništvo tih 50% 'Politike'. Koliko ja razumem, Vučić ne da Rodiću da preuzme taj deo 'Politike' koji bi eventualno njemu pripao – nažalost, kako rekoh, to niko nije istražio, mi uvek nešto radimo, a da ne znamo činjenično stanje jer se ono sakriva – i da bi to sprečio, on je izveo ovaj napad na Rodića, da mu ne dozvoli da preuzme taj deo 'Politike' nego da on pripadne Vučiću. On je, u stvari, organizovao celu ovu priču o državnom udaru“, smatra Vesna Pešić.

Inače, na pres konferenciji šefa policije Nebojše Stefanovića, održanoj u prisutvu predstavnika svih policijskih službi, od kojih su neki bili i naoružani, ni jedan novinar se nije usudio da postavi pitanje.

Vukašin Obradović
Vukašin Obradović

Osvrćući se na to, Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, za RSE kaže:

„Ono što je sve nas zabrinulo jeste pres konferencija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, koji se pojavio u pratnji velikog broja policajaca sa dugim cevima. Ovakva vizuelna poruka nije viđena još od vremena Slobodana Miloševića i ona je očigledno namenjena uterivanju straha. Kome, kako i zašto – videćemo verovatno ubrzo, ali ovakvi prizori ne priliče demokratskom društvu.

Tvrdnje da je premijer Srbije ugrožen ne prestaju. Ministar odbrane Bratislav Gašić je izjavio da je prema procenama bezbednosnih službi Vučić najugroženija ličnost i da je Vojska Srbije apsolutno spremna da ga sačuva.

Iako veruje da tužilaštvo neće postupiti prema njoj, opoziciona Demokratska stranka najavila je da će podneti krivične prijave protiv premijera Aleksandra Vučića i ministara Nebojše Stefanovića i Zlatibora Lončara jer su, kako navodi DS, tokom jučerašnjeg dana izvršili više krivičnih dela u cilju uspostavljanja strahovlade u Srbiji.

XS
SM
MD
LG