Petak, 29. april/travanj 2016, 21:47 CET

  Programi / Most

  Dokle će trajati srpsko-hrvatski hladni mir

  Radikali pale hrvatsku zastavu na protestima protiv oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, održanim u Beogradu
  Radikali pale hrvatsku zastavu na protestima protiv oslobađajuće presude Gotovini i Markaču, održanim u Beogradu
  Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kako prevazići duboki jaz između Beograda i Zagreba koji je nastao nakon oslobađajuće presude Gotovini i Markaču. Naši sagovornici su bili Zoran Pusić, predsednik Građanskog odbora za ljudska prava iz Zagreba, i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

  Aleksandar Popov i Zoran Pusić su koopredsednici Igmanske inicijative, pokreta koji okuplja 140 nevladinih organizacija iz regiona i koji radi na pomirenju i normalizaciji odnosa među državama bivše Jugoslavije. Bilo je reči o tome ko podstiče razdor, a ko se ponaša racionalno, da li će u Hrvatskoj biti suđeno onima koji su počinili zločine u Oluji i zašto se u Srbiji ne veruje da će do toga doći, koliko će haška oslobađajuća presuda uticati na ponašanje hrvatskog pravosuđa, kakav efekat može imato najava Tužilaštva za ratne zločine Srbije da će goniti zločine počinjene u Oluji, da li će Brisel vršiti pritisak na Hrvatsku da kazni odgovorne za zločine u Oluji, kako se loši srpskohrvatski odnosi odražavaju na situaciju u regionu i da li bi početkom iduće godine na samitu lidera regiona, koji organizuje Igmanska inicijativa, moglo doći do susreta Nikolića i Josipovića.

  Omer Karabeg: Da li su se u Hrvatskoj smirile strasti nakon euforije koju je izazvala oslobađajuća presuda hrvatskim generalima, euforije u kojoj su zdušno učestovati i političari?

  Zoran Pusić: Euforija se smirila. Pala je na puno manju mjeru. Inače, kad je riječ o euforiji, koji put mi se čini da bi i hrvatski i srpski političari trebali biti predloženi za Nobelovu nagradu za biologiju za otkriće eliksira mladosti, jer nas svako malo vraćaju 15 godina unazad. Sada više nema žestokih demonstracija, kakvih je bilo nakon oslobađuće presude. Mislim da su tome dobrim dijelom doprinijele iznenađujuće izjave samog Gotovine koje su bile smirujuće i nekako realne, daleko od onoga što su mnogi od njega očekivali.

  Omer Karabeg: Kako se ponaša rukovodstvo Srbije nakon prvih ogorčenih reakcija u kojima se nisu birale reči osude Haškog tribunala i načina kako je u Hrvatskoj proslavljena oslobađajuća presuda?

  Ovde je najglasniji predsednik Tomislav Nikolić. Njegova retorika je najoštrija i on najviše osuđuje Hrvatsku. 

  Aleksandar Popov: Ovde je  najglasniji predsednik Tomislav Nikolić. Njegova retorika je najoštrija i on najviše osuđuje Hrvatsku. Taman kada smo mislili da je zaboravljeno ono što je pre nekoliko meseci govorio o tome kako je Vukovar srpski grad i kako nije bilo genocida u Srebrenici, došla je ova presuda i iz njega je izbilo ono što se moglo i očekivati - retorika koja sigurno ne doprinosi normalizaciji odnosa između Srbije i Hrvatske. Cela atmosfera nije dobra. Nakon presude Gotovini, oslobađajuća presuda Haradinaju je još jedan šamar onima koji su podržavali Haški tribunal. Oni koji su tvrdili da je Haški tribunal antisrpski sada dobijaju krila i kažu da je presudama Gotovini i Haradinaju to definitivno potvrđeno. Iako su Haški tribunal osnovale Ujedinjene nacije, zbog tih presuda ovde raste evroskepticizam, jer se one doživljavaju kao nešto što je nama Srbima smestila Evropa. Vlada atmosfera koja nije dobra, a nju pogoršavaju političari svojom prejakom retorikom. Njihove poruke, upućene pre svega domaćem javnom mnjenju, ostavljaju dalekosežne posledice na odnose u regionu.

  Činjenica je da nitko nije osuđen za zločine koji su se dogodili poslije Oluje ne samo u Hagu, nego ni u Hrvatskoj.

  Zoran Pusić: Bilo mi je drago što su predsjednik Josipović i premijer Milanović odmah po dolasku vijesti o oslobađajućoj presudi osjetili potrebu naglasiti da se zločini jesu dogodili i da presuda stavlja pred Hrvatsku zadaću da ih sama istraži i kazni makar sa zaostatkom od 17 godina. Činjenica je da nitko nije osuđen za zločine koji su se dogodili poslije Oluje ne samo u Hagu, nego ni u Hrvatskoj.

  Omer Karabeg: Veruje li se u Srbiji obećanjima Josipovića i Milanovića da će zločini počinjeni u Oluji biti procesuirani ili se na to gleda kao na nešto što se kaže tek reda radi, pa se onda zaboravi?

  Aleksandar PopovAleksandar Popov
  x
  Aleksandar Popov
  Aleksandar Popov
  Aleksandar Popov: Nije dobro što prejaka retorika dolazi sa obe strane. Na oštru reakciju predsednika Nikolića stigla je jednako oštra reakcija predsednika Josipovića. U toj opštoj halabuci gubi se činjenica da su oba čelna čoveka u Hrvatskoj rekla da će morati da se procesuiraju odgovorni za ratne zločine počinjene tokom Oluje. Međutim, s obzirom na opštu atmosferu koja vlada u Srbiji nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima koju podgrevaju nacionalisti, pa im je ova presuda došla kao kec na desetku, što bi se u narodu reklo, postoji sumnja da će odgovorni za zločine u Oluji biti kažnjeni, tim pre što se to do sada to nije dogodilo.

  Omer Karabeg: Gospodine Pusiću, mislite li da će stvarno doći do sudskih procesa u kojima će biti kažnjeni kako počinioci, tako i oni koji su davali naređenja da se vrše zločini? Reklo bi se da će se tužioci i sudije naći u teškoj situaciji kada budu krenuli da vode procese. Mogu biti izloženi velikom pritisku. Mnogi će reći - šta vi to sada radite, Haški tribunal je rekao svoje, skinuta je hipoteka sa Oluje i zašto sada ponovo bacate ljagu na Hrvatsku.

  Biće pritisaka na suce, na Državno odvjetništvo, na lokalna i županijska odvjetništva. Ali čini mi se da danas postoji politička volja da se zločinima sudi.

  Zoran Pusić: Dijelim tu zabrinutost. Vi ste spomenuli bacanje ljage na Hrvatsku. Po mom mišljenju, najgoru ljagu na Hrvatsku bacaju ne samo oni koji su zločine počinili, nego i oni koji ih zataškavaju ili brane. Retorika je obično ovakva: zločini su se dogodili, nitko to ne poriče i treba procesuirati počinioce. A onda, kada Državno odvjetništvo nakon velikih muka počne slučajeve procesuirati, digne se užasna dreka da se sudi samo hrvatskim braniteljima i da se ne gleda na drugu stranu, što nije točno. Jer, kada pogledate broj tužbi, 95 posto se odnosi na počinitelje sa srpske strane, a svega 5 posto na Hrvate. Ovih dana je u jednoj televizijskoj emisiji gospodin Sačić, bivši zamjenik Markača, govorio o Državnom odvjetništvu kao o antihrvatskoj instituciji koja djeluje protiv interesa Hrvatske, jer sudi samo hrvatskim braniteljima. To je neistina, ali on to govori na televiziji i to utiče na javno mnijenje. Znači, bez daljnjega - biće pritisaka na suce, na Državno odvjetništvo, na lokalna i županijska odvjetništva. Ali čini mi se da danas postoji politička volja da se zločinima sudi, što je veliki napredak u odnosu na situaciju prije 15-tak godina kada je postojala snažna politička volja da se tim zločinima ne sudi. To, međutim, nije nikakva garancija da će se sudovi tako i ponašati. Ne znam da li će političari i odgovorni ljudi u Državnom odvjetništvu i u pravosuđu biti toliko snažni da se odupru pritisku sa desnice. Znam da će nevladine organizacije nastaviti kao i do sada govoriti javnosti da su se zločini dogodili, da je to prava sramota za Hrvatsku i da Hrvatska mora s njima raščistiti ako ne želi da se ti zločini trajno ugrade u njene temelje.

  Omer Karabeg: Tužilaštvo za ratne zločine Srbije najavilo je da će goniti zločine počinjene u Oluji. Kako gledate na taj potez?

  Ovo će imati dalekosežne posledice na proces pomirenja i normalizacije odnosa između naših zemalja.

  Aleksandar Popov:  Mislim da bi taj posao trebalo da urade pravosudni organi Hrvatske. Imali smo ranije slučajeve da svaka poternica, koja dođe iz Srbije protiv nekoga iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, dovede do zaoštravanja odnosa između Srbije i te države. Kad je reč o suđenjima za ratne zločina, u Hrvatskoj se može čuti teza da u odbrambenom ratu nije moguće počiniti zločine. Tu sam tezu čuo i na Kosovu, a slušao sam je i sa srpske strane, koja često ističe da su se Srbi u Krajini zapravo branili. Međutim, u svakom ratu je moguće počiniti zločine. Zločin je ubijati civile i nenaoružane ljude. Žrtve i počinioci ne mogu se deliti na naše i njihove, pa su naši dobri i heroji. Vidimo da se sa najviših mesta u Hrvatskoj govori da su ljudi, koji su sada oslobođeni, ratni heroji. To nije dobro. Posejano je seme zla. Ovaj triumfalizam u Hrvatskoj i revanšizam u Srbiji podsećaju me na naziv onog filma “Vidimo se u sledećem ratu“. Istoričaraka Dubravka Stojanović je u jednom tekstu, koji je objavila u Pešćaniku, rekla da joj od momenta izricanja presude hrvatskim generalima stoji knedla u grlu. Stiče se utisak da se takvom vrstom presude državni vrh Hrvatske iz devedesetih godina abolira ne samo za Oluju, nego i za sve ono što je učinjeno devedesetih godina i time se na neki način piše neka nova istorija. Moja je teza da će se prava obnova razumevanja i poverenja dogoditi onda kada učenici u celoj regiji počnu da uče istoriju iz istih udžbenika. Mislio sam da bi se to moglo desiti u narednih desetak godina, ali sada ne vidim šansu da se to desi ni u narednih 50 godina. Ovo će imati dalekosežne posledice na proces pomirenja i normalizacije odnosa između naših zemalja.

  Zoran PusićZoran Pusić
  x
  Zoran Pusić
  Zoran Pusić
  Zoran Pusić: Ja sam u zadnjih desetak dana pisao mnogo o mogućim posljedicama euforije u Hrvatskoj i ogorčenja u Srbiji. Čini mi se da će se euforija u Hrvatskoj ispuhati, ali da frustriranost i jaki osjećaj nepravde u Srbiji lako može preći u mržnju i može predstavljati plodno tle iz kojeg će se generirati sukobi koji će trovati odnose u regiji u narednim desetljećima. Zbog toga mi se čini da je zadaća hrvatskih političara, koji su trenutno u boljoj poziciji, da pokažu razumijevanje za drugu stranu i da pogledaju u budućnost. Mi svoje susjede ne možemo promijeniti. Prema tome, naš je sebični interes da sa njima imamo dobre odnose i dobru komunikaciju. Važno je da imamo privrednu i svaku drugu suradnju, da ljudi putuju, da vam se ne dešava da odete u Zagreb ili Beograd, pa da vam razbiju auto. To je vitalni interes svih građana i jedne i druge zemlje.

  Aleksandar Popov: Nevolja je u tome što se ta frustriranost događa u ambijentu u kome je izuzetno jak desničarski naboj. U toku je proces za rehabilitaciju Draže Mihailovića, crkva ima prejak, negativan uticaj na našu politiku, da ne govorimo o frustriranosti zbog Kosova.  U javnom mnjenju postoji osećaj stalnog gubitka. Govori se: “Izgubili smo Krajine, pa je otišla Crna Gora, pa ode Kosovo, pa gde je kraj svemu tome“, a političari svojom zapaljivom retorikom podstičhu takvo raspoloženje. Dobar deo mladih je zadojen nacionalizmom i mržnjom, pa ćemo u budućnosti imati lidere koji će u sebi nositi osećaj nepravde i frustracije što će imati dalekosežne posledice na sudbinu celog regiona i međusobnih odnosa.

  Omer Karabeg: Šta treba da učini Hrvatska, a šta Srbija da bi odnosi počeli da se popravljaju i da bi se izašlo iz faze hladnog mira, kako je sadašnje odnose dve zemlje nazvao premijer Srbije Ivica Dačić?

  Zoran Pusić: Nije tako lako preporučiti konkretne poteze, ali mislim da bi ovaj razgovor koji upravo vodimo mogao biti jedan pokazatelj. Vi ste primijetili da je gospodin Popov prije svega kritičan prema politici svoje zemlje, a da sam ja prije svega kritičan prema politici svoje. To je upravo suprotno od onoga što ćete čuti i od hrvatskih i srpskih političara. I jedni i drugi će gledati preko plota i tražiti trun u tuđem oku, a ne vidjeti balvan u svom. Mislim da bi dobro bilo da i jedni i drugi počnu od vlastitog praga i da pokažu razumijevanje za probleme i situaciju drugih. Pomirljive izjave kojim će se pokazati dobra volja su vjerojatno početak. Onda trebaju uslijediti postupci koji neće biti rezultat vanjskih pritisaka, nego će iza njih stajati istinska uvjerenja. Mislim da to nije tako jako teško. Naravno, i u Srbiji i u Hrvatskoj uvijek će biti jedan dio javnog mnjenja koji je ekstremno desni i koji zagovara politiku - neka mi krepa krava, ako će susjedu krepati dvije, ali je važno da se ta politika potisne u birtije. Treba da se uvedu određeni standardi, a to su standardi Europske unije. Naravno, tu bi se sada mogla otvoriti i jedna sasvim nova priča o tome što se danas događa i u samoj Europskoj uniji. Ova presuda nije došla iz Hrvatske, nego iz jedne od najrespektabilnijih pravosudnih institucija na svijetu, a duboko je kontroverzna. Činjenica je da je Raspravno vijeće osudilo Gotovinu na 24 godine, dok ga je Žalbeno vijeće oslobodilo, a da pri tome nisu podneseni nikakvi novi dokazi, ni činjenice. Riječ je o razlici u poimanju istih dokaza koji su bili na raspolaganju i jednom i drugom vijeću. Kada postoji takva razlika, jasno je da je jedno od vijeća gadno pogriješilo i to nam govori da smo daleko od toga da idemo u zajednicu koja je savršena.

  Omer Karabeg: Kada je reč o konkretnim koracima, čini mi se da bi najbolji put za uspostavljanje poverenja bio da hrvatski sudovi izreknu kazne počiniocima zločina u Oluji, a da to onda Srbija prihvati i pozdravi.

  Naravno da bi bilo idelano da hrvatski sudovi pokažu punu nepristranost, da procesuiraju zločine koji su se nedvojbeno dogodili, utvrde počinioce i kazne ih.

  Zoran Pusić: Slažem se sa vama, ali tu postoji niz problema. Postoje pritisci na sudove o kojima smo govorili, a tu je i raspoloženje samih sudaca. Imate presude gdje su ljudi, optuženi za ratne zločine u Kerestincu, dobili godinu dana zatvora. Toliko bi dobili da su u nekoj trgovini ukrali čokoladu ili kisele bombone. Naravno da bi bilo idelano da hrvatski sudovi pokažu punu nepristranost, da procesuiraju zločine koji su se nedvojbeno dogodili, utvrde počinioce i kazne ih. To bi sigurno djelovalo smirujuće i na jednoj i na drugoj strani. Za sada mogu samo reći šta su naši političari izjavili, a imamo i izjavu Državnog odvjetništva, pa ćemo vidjeti kakva će ih djela pratiti.

  Aleksandar Popov: Mislim da je pre svega potez na političarima. Oni moraju spustiti loptu i smanjiti retorički naboj koji još uvek traje. Slažem se sa gospodinom Pusićem da bi trebalo početi sa izjavama dobre volje. Nakon tih simboličkih gestova trebalo bi da jedni drugima krenu u susret. Bez toga će i dalje trajati ovo stanje hladnog mira. I da ne zaboravim jednu stvar. Presudom Haškog Tribula nije aboliran samo državni vrh Hrvatske. U ovoj celoj halabuci zaboravlja se šta je dovelo i do Oluje i do ratova. Zaboravlja se Miloševićev učinak u svemu tome, zaboravlja se da su krajiški Srbi izabrali, da ne kažem, seoskog žandara za predsednika svoje nazovi države, da je odbijen plan Z4 koji im je otvarao perspektivu da bukvalno imaju državu u državi. To, naravno, ne abolira državni vrh Hrvatske za ono što je uradio za vreme Oluje ubijajući i proterivajući civile koji nisu imali nikakve veze s tim.

  Omer Karabeg: Mislite li da će Brisel vršiti pritisak na Hrvatsku da sudi zločinima u Oluji ili se Evopska unija time uopšte neće baviti?

  Zoran Pusić: Ne vjerujem da će oni vršiti nekakav pritisak i da će Hrvatskoj postavljati uvjete, ali mislim da je važno da se Hrvatskoj u tome pomogne. Kao što sam već rekao, najbolje bi bilo da hrvatski sudovi promptno procesuiraju one koji su odgovorni za zločine, ali pitanje je da li je to moguće. Nadam se da u Europskoj uniji ima dosta razumnih ljudi koji će pomoći da se to dogodi.

  Aleksandar Popov: Nisam siguran da će Brisel vršiti bilo kakav pritisak. Tamo imamo različite političke aršine i interese. Nije bilo ni nekog većeg pritiska da se stvori ambijent za povratak izbeglica u Hrvatsku, što je izuzetno ozbiljno pitanje, jer pogađa ogroman broj ljudi. Tu se Hrvatskoj progledalo kroz prste, kao što su se i nekim drugim zemljama neke druge stvari progledale kroz prste. Naravno da bih voleo da Evropska unija pomogne da se raščisti ova loša atmosfera koja je stvorena presudom Haškog tribunala kako bi se nastavila normalizacija i dogodilo ono što smo svi očekivali - da Hrvatska, kada iduće godine uđe u Evropsku uniju, bude zemlja koja će  vući druge države u regionu i pomoći im da brže napreduju na evropskom putu.

  Omer Karabeg: Znam da Igmanska inicijativa već duže vremena planira samit predsednika država Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Susret je prvo bio planiran za novembar ove godine, pa ste ga onda odgodili za početak iduće. Sve se to dešavalo pre oslobađajuće presude hrvatskim generalima. Da li ćete, s obzirom na sadašnje zategnute odnose  Beograda i Zagreba, odustati od samita ili se ipak nadate da bi se Nikolić i Josipović mogli sresti na tom skupu tokom iduće godine?

  Aleksandar Popov: Ne verujem da bi se moglo desiti da prođe ceo mandat i Josipoviću i Nikoliću, a da se ne sretnu. Ne verujem ni da bi Evropska unija to tolerisala, jer su i oni postali već pomalo nervozni zbog svega ovoga što se dešava. Prošlo je pola godine od majskih izbora u Srbiji, a stanje u međusobnim odnosima je malte ne na nuli. Nadam se da će, kada se ova atmosfera malo ohladi, konačno progovoriti i razum i da će doći do tog susreta. Mislim da nema boljeg mesta i prilike za taj prvi susret nego što je to sastanak Igmanske inicijative. To je neformalni skup nevladinih organizacija koji treba da se održi u Crnoj Gori, čiji je predsednik Filip Vujanović nesporan i za hrvatskog i za srpskog šefa države, tako da se nadam da bi se to moglo desiti početkom iduće godine. Ako ne, Igmanska inicijativa će u svakom slučaju nastaviti da radi na normalizaciji odnosa u regionu, a sesiju sa šefovima država ćemo zakazati kada se za to steknu uslovi.

  Zoran Pusić: Mislim da bi naredni sastanak Igmanske inicijative u Podgorici bio najbolje mjesto za prvi susret Josipovića i Nikolića. Mi možemo stvoriti vrlo dobru atmosferu, kao što smo to radili i ranije kada su se na našim samitima po prvi put sretali predsjednici država iz ove regije. Naša je prednost što to nisu formalni susreti na državnoj razini, tako da je naš sastanak dobra prilika za neformalne kontakte. Naravno, mi nismo u mogućnosti da vršimo nikakav pritisak da do takvog susreta dođe, niti bismo to radili. Ono što možemo - to je da ponudimo argumente zašto bi takav susret bio koristan za sve zemlje ove regije i duboko smo uvjereni da bi pristanak dvojice predsjednika u međunarodnim krugovima bio ocjenjen kao demonstracija političke mudrosti.

  Omer Karabeg

  karabego3+gmail.com

  Novinar RSE od osnivanja Programa na južnoslovenskim i albanskom jeziku 1994. godine. Marta 1994. pokrenuo emisiju "Most" s namerom da uspostavlja ratom pokidane veze između ljudi sa prostora bivše Jugoslavije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: prognanik Grad: island
  03.12.2012 22:30
  taj takozvani prepir-sukob-hladni rat izmedju dvije susjedne drzave najvise je naskodio jos jednom susjedu tj Bosni i hercegovini.sva ta njihova"zajebancija "/pardon na izrazu/ isla je preko ledja Bosne ponosne,sve mi se cini da to jos uvijek traje danas malo drugacijim notama-moram pojasniit znaju to ljudi dole na terene koji su bili za vrijeme agresije na Bosnu oko Sarajeva np..da HVO NAMJERNO i SVJESNO je debelo potpomogao cetnicima da se taj grad drzi u okruzenju,oni koji su bili dole znaju o cemu pisem..dalje dogovor tudjman -milosevic vise su oni postovali nego srbi ,nikad nisu spomenuli ni dan danas to ne cine da se vrati Posavina (od ogromnog znacaja za Bosnu) u onu formu kakva je bila i da ni pod razno ne smije pripasti pod rs ....nee-nego njihovi predstavnici ne svi ali ogrman broj i dan danas podrzavaju srpske planove za rasturanje Bosne,sve se to radi iza ledja bosnjackih predstavnika ,o cetnicima ne govorim posto je sve napisano i receno i uglavnom se sve zna sta oni zele ,al ime duboko zabrinjava hrvatska politika ,,zar Hrvatska nije bila jedina od rijetkih zemlja u Evropi koja je glasala protiv Palestine ?zasto-pisem ovo samo zbog toga da mislim da tzv hladni rat izmedju srba i hrvata je fals,i mediski propracen i napumpan zbog neceg drugog.
  Odgovor

  Ime: budimo ozbiljni
  04.12.2012 17:27

  Ime: prognanik Grad: island


  Dakle zelis da kazes da su RH i Srbija iscenirale rat u RH? Dakle tri mjeseca prije agresije na RH Slobo i Franjo se u Karadzordjevu dogovorili da 1/3 Hrvatske Srbi razore, opljackaju i protjeraju 170 000 Hrvata? Dakle sve je to bila nekakva zabava? Sto je od te zabave imala RH a sto hrvatski Srbi i Srbija?

  Pretpostavljam da mislis da je to bilo lazno kako kazes i da u RH nije bio rat nego se djeca igrala. Kazes da znas da je HVO pomagao cetnicima, a vjerojatno neznas primjera di su cetnici pomagali Muslimanima u borbi protiv Hrvata. Bilo je svakakvih ludih situacija, prodavali jedni drugima granate, svercali i iznudjeivali one trece da granatiraju one druge i td.

  Tebi se cini da su srbi i hrvati saveznici protiv muslimana u BIH a meni se kad realno pogledam stanje cini da su Srbi i Muslimani podijelili medjusobno BIH. Dakle moje vidjenje je blize istini ako cemo tako. Pogledaj stanje u BIH i vidi tko je najlosije prosao. Najlosije su prosli bh Hrvati koji su ocisceni u Posavini i BL regiji od strane srba i u srednjoj Bosni od strane Muslimana. Broj im ije prepolovljen za vrijeme rata.
  Odgovor

  Ime: Ivo Grad: Zagreb HR
  09.12.2012 00:27
  @budimo ozbiljni....gospon vi kazete da Srbi i Muslimani podijelili medjusobno BIH. Dakle moje vidjenje je blize istini ako cemo tako. Pogledaj stanje u BIH i vidi tko je najlosije prosao. Najlosije su prosli bh Hrvati koji su ocisceni u Posavini i BL regiji od strane srba i u srednjoj Bosni od strane Muslimana. Broj im ije prepolovljen za vrijeme rata. ..no kad sponinjete kradordevo rekli ste da je tamo bio slobo i franjo...a BiH ili naprimjer muslimani oni nisu tamo imali predsednika...sto znaci kako bi svi normalni ljudi zakljucili da je i yugoslavija i,hravatska i srbija a najvise BiH nastradali bas od slobe i franje injiovih vojski i ideja...Pozdrav
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.12.2012 08:48
  prognanik@
  Ti prognanice pokazujes samo"jednu stranu medalje,"a ignorises namjerno drugu stranu?Zasto ne spomenes sastanak"Franceka" i Milosevica u Tikvesu(Hrvatska)u jesen '91 g.Na tom sastanku je dogovorena podjela BiH,a ne u Karadzordzevu?Da bi ti bilo jasno ko je s kim saradjivao,dovoljno ce ti biti da pronadjes knjigu"Dogovoreni rat"od Hrvoja Sarinica u kojem je navedeno sve.Bilo bi pozeljno da navedes samo jednu bitku u kojoj su se sukobili bivsa JNA i Hrvatska vojska?Ne mozes navesti ni jednu,jer JNA i HV nisu uopste ratovali! Ako te zanima,u Hrvatskoj su protiv HV ratovali rezervisti i dobrovoljci-cetnici ! Toliko o "ratu"u Hrvatskoj!
  Zalis se za ociscenu Posavinu od Hrvata,a neces da kazes ko je naredio povlacenje iz Posavine!Neces da kazes da je"Francek"dao Posavinu za Krajinu,koju je naselio Hrvatima iz srednje Bosne i Posavine! Te cinjenice su svima poznate,samo tebi nisu! Zasto ne kazes da su se"Francek"i Milosevic tokom rata sastali ravno 48 puta,a da je specijalni emisar F.T. Sarinic odlazio u Beograd ravno 11 puta!
  Znas li kada je iskopcan"crveni telefon" na"Pantovcaku"kojim su F.T. i S.M.bili u stalnoj vezi!?Iskopcan je tek 2001 g.(!) kada je S.Mesic dosao za predsjednika!!Znaci,sve te ratne i poratne godine njih dvojica su bili u stalnoj vezi??Objasni ti meni,zasto?
  Zato,kada kukas za sudbinu Hrvata iz srednje Bosne i Posavine,moras optuzbe okrenuti prema onome koji sada lezi na"Mirogoju" i onome koji sada lezi u nekom dvoristu u Pozarevcu!!
  PS.Ima toga jos mnogo za reci,ali je pametnom i ovo dovoljno.
  Odgovor

  Ime: budimo ozbiljni
  06.12.2012 16:16
  Jasare vidim da si sve pobrkao i izokrenuo i to mi je razumljivo jer si iz Svedske pa cujes nesto i sve ti se pomijesa. Te price o Karadzordjevu, Tikvesu i td su obicne gluposti koje vec godinama vrte po medijima razni spijuni i placenici. Vidjet ces jednog dana o kakvim se besmislicama radi jer sada da te idem uvjeravati u suprotno nema smisla jer kako kazem ne poznajes materiju i nisi objektivan. Neozbiljno je uopce razgovarati jer se ne radi o faktima nego o besmislicama.

  Vidim da nisi upucen da je bilo barem 30-ak takvih razgovora u svim kombinacijama. Sastajali su se u tom perijodu prije rata svi predsjednici republika, razgovori su bili u vezi krize u Jugoslaviji. Vjerujem da vecina onih koji spominju Kradzordjevo misli da su to bili nekakvi tajni sastanci, cak niti kronologiju neznaju, vecnia misli da je to bilo 1992, a ne pocetkom 1991. Mene zanima sto su dogovarali Alija i Milosevic par dana nakon Karadzordjeva u okolici Sarajeva kada su se ta dvojica sastala? Ako cu neozbilno odgovoriti kao sto ti i mnogi cinite kada spominjete Karadzordjevo reci cu da su dijelili Bosnu i Hercegovinu. Jos jednom ponavljam da prije nego se o necemu razgovara da se materija prouci a ne samo izgovarati nesto sto smo naculi a da o tome pojma nemamo jer tada posto je ta konstrukcija obicna lakrdija, tada postajemo neozbiljan i smijesan sugovornik koji ne barata sa cinjenicama.

  -------------------------------------------------
  A reci da ne postoji niti jedna bitka izmedju JNA i HV-a i da uopce nisu ratovali samo govori o sugovorniku koliko poznaje najosnovnije stvari i koliko je ozbiljan. Sto dalje nakon ovog izrecenog da covjek kaze?

  --------------------------------------------------
  Jos jednom da ponovim da je Karadzordjevo jedan od 30-ak sastanaka, svaki sa svakim (tadasnji predsjednici 6 republika koje su cinili jugoslaviju u to vrijeme) a ne nekakav tajni sastanak 1992. DAkle to je bilo par mjeseci pred rat u RH. Odlicno se ta fantazija slaze sa dogadjanjima na terenu. Vjerujem da su se Tudjman i Slobo dogovorili da Srbija napadne RH i okupira 30% teritorije, istjera 200 000 Hrvata i da se proglasi nekakva Krajina. Vjerujem da su se tako dogovorili jer sve to izgleda nekima ima smisla.

  Srpska strana i Muslimanska danas govore da je Alija cijelu 1993. godinu dolazio u BG kod Milosevica na sastanke. Postoje svjedoci koji danas to javno govore. Zanima me sto su dogovrarali ta dvojica? Podjelu BIH svakako na stetu bh Hrvata.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.12.2012 22:03
  ti ozbiljan?@
  Koliko ja vidim,ti o tim dogadjajima nemas blage veze.Toliko gluposti odavno nisam procitao.O kakvim ti sastancima pricas?Ko te pita za sastanke prije rata?Ovdje se govori o 48 njihovih sastanaka tokom rata,plus 11 posjeta Sarinica Bepogradu!!
  Sta izvrces cinjenice?Nigdje ne navodis tacne podatke,datume,nego samo obicna naklapanja koja sa stvarnoscu nemaju veze.Navescu ti datum kada su se njih dvojica dogovorili o svemu,a to je 15-ti travnja(malo hrvatskog ne skodi) 1991.god.u Tikvesu.A operativni-politicki dogovor su u Grazu postigli Boban i Karadzic.Oko nacina vodjenja rata u Bosni usostavljena je vojna koordinacija na sastancima Mladica i Petkovica.
  Ima tih dokaza jako mnogo,ali nemam adekvatnog sugovornika,i zato mi se neda da ti prezentujem sve relevantne dokaze o dogovorenom ratu u Hrvatskoj i zajednickoj agresiji na Bosnu.
  Samo bih ti postavio jedno pitanje,mada sumnjam da znas odgovor? Poslije susreta u Tikvesu,u Zagreb dolazi visoka delegacija iz Srbije na celu sa Smiljom Avramov!!Reci mi,zasto su dolazili?Ako ne znas odgovor,odgovoricu ti rado na njega,u sljedecem komentaru.
  PS.Mnogo si se prevario,kada si odlucio da demantujes moje navode.U sljedecem komentaru cu ti dokazati ko je u pravu.A do tada,razmisli dobro i prisjeti se samo jedne bitke u kojoj su ucestvovali JNA i HV !!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.12.2012 10:22
  prognanik@
  Vidim da o tim dogadjajima ne znas nista!Moras da shvatis jednu(osnovnu)stvar,a to je,Milosevica nikada nije interesovala teritorija Hrvatske,odnosno Krajina?Mozes ti da mislis sta god hoces,ali je to cinjenica.Njega je zanimala samo teritorija BiH !
  Zato je angazovao sve snage,sve kapacitete da uspostavi koridor od rs-a do Srbije,i u tome je uspio.
  Zar si zaboravio kako vam je(Srbima iz Hrvatske)uveo zabranu na sve!?Kako se ne sjecas da je zatvorio granicu sa Bosnom,kako vi nebi dobijali pomoc iz Srbije!Zar si zaboravio da je prestao da salje plate oficirima i vojnicima u Krajinu!?Zar si zaboravio da je prestao da vam salje hranu i naftu za tenkove!?Sve si zaboravio!
  Fino sam te pitao nekoliko puta,sjecas li se jedne bitke koja se vodila izmedju JNA i HV,a ti meni ne rece nista,osim sto pokusavas da izbjegnes odgovor na to pitanje?
  Evo,jos jednom te pitam:"gdje je JNA ispalila samo jedan metak na hrvatsku vojsku"?Odgovori mi na jos jedno pitanje:"zasto vam nije pritekao u pomoc kada se desila"Oluja" i "Bljesak"? Eto,ako mozes odgovori mi na ova dva kratka pitanja. Samo pazi,izbjegavaj suplju pricu!
  Odgovor

  Ime: Jasare
  07.12.2012 16:22
  Dovoljno je cuti da netko kaze da JNA i HV nisu vodili niti jednu bitku da covjek shvati sa kakvim sugovornikom raspravlja. A sto reci na to da je u Tikvesu dogovoren izmedju Tudjmana i Milosevica rat u Hrvatskoj kako kazes i jos govoris da za to imas relevantne dokaze. Ovo izjaviti moze samo netko tko je zlonamjeran, neozbiljan ili totalno neupuceni covjek koji zivi na Antartiku, koji nije upucen u nikakve cinjenice.

  Odlicna teorija, Tudjman i Milosevic dogovorili rat u RH i dogovorili da Milosevic izgubi ratove. Pa jel tebi jasno sto govoris uopce? Dogovorili su da HV razvali pobunjenike(Oluja) u RH i nakon toga da (u BIH)juri vojsku Ratka Mladica i potisne je do Banja Luke i tako da zavrsi rat? Dogovorili da HV i Tudjman budu jedini pravi pobjednici u tom ratu, pobjednik u RH i pobjednik u BIH?

  Pa jel taj Milosevic uopce bio imalo normalan kada je ovo sve isao dogovoriti? :)
  Odgovor

  Ime: ajmo malo ovako
  05.12.2012 16:49
  Prognanik kazes da za vrijeme agresije na BIH kod Sarajeva da je HVO pomagao cetnicima, a mene zanima dali se isto zove agresija na BIH kada su muslimani i srbi suradjivali na podrucju Mostara i zajedno tukli po hrvatima.


  "Operacija jesen '94." naziv je knjige novinara lista "Oslobođenje" Šefke Hodžića

  "Ovdje prvi put otkrivam i određena dokumenta o saradnji vojnog i političkog rukovodstva Armije iz istočnog Mostara i srpske vojske, u okviru koje je dolazilo do susreta između Ratka Mladića i Safeta Oručevića te drugih komandanata, što je jedan od fenomena našeg rata", ističe Hodžić.

  SARAJEVO – Gotovo je posve nezapaženo u najvećem dijelu hrvatske i bosanskohercegovačke javnosti prošlo objavljivanje dosad relativno nepoznatih podataka o vojnoj suradnji Armije BiH s Vojskom Republike Srpske na području Mostara i ostatka Hercegovine tijekom 1993. i 1994.

  To je pomalo čudno s obzirom na to da informacije o zajedničkoj borbi Izetbegovićevih i Mladićevih vojnika protiv Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) bacaju sasvim novo svjetlo na ratna zbivanja u tvom dijelu BiH, ali i na ukupni kontekst rata između Hrvata i Bošnjaka muslimana.

  Kako mnogi i danas misle, rat između HVO-a i Armije BiH zapravo je posljedica dogovora Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu o podjeli Bosne te »razrade« toga sporazuma na sastanku Mate Bobana i Radovana Karadžića u Gracu.

  Ondje je navodno dogovoreno primirje između Hrvata i Srba u BiH i zajedničke aktivnosti protiv Muslimana »u sredini«. Tobože su se Boban i Karadžić, uz Tuđmanov i Miloševićev blagoslov, dogovorili da muslimane »bace« u Neretvu.

  O dogovoru o podjeli Bosne kao »istočnome grijehu« hrvatske politike prema BiH čak i danas postoji mnogo prijepora, no to što su Srbi pomagali Bošnjacima u ratu protiv Hrvata baca određenu sumnju na cijelu stvar.

  A podaci o suradnji Armije BiH i Mladićeve Vojske RS u Hercegovini, i to u razdoblju kada se događaju neki od najstrašnijih srpskih zločina u ostalim dijelovima zemlje, objavljeni su na marginama jednoga novinskoga feljtona što ga je objavilo sarajevsko Oslobođenje.

  Knjigu je izdao DES Sarajevo
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.12.2012 22:13
  ajde ti kako god'oces@
  Ja bih se stidio pisati takve gluposti,kakve ti pises.Pitacu te samo par stvari.Ko je izdao Posavinu i napustio u toku noci polozaje? Ko je izdao Jajce,i isto tako napustio polozaje tokom noci?Ko je Srbima dojavljivao svaku akciju koja se pripremala u Jajcu?Ko je placao kesom Srbima da granatiraju muslimanske polozaje u Mostaru?
  Cijeli svijet zna da ste vi suradjivali sa Srbima,a sada bi ti to obrnuo?Mogao bih ti ovdje nabrajati do jutra sve vase izdaje,suradnju sa Srbima,ali ne bi vrijedilo.I ovo sto sam naveo,pametnom bi bilo dosta!
  Odgovor

  Ime: budi ti ozbiljan Grad: pbc
  05.12.2012 14:59
  1993 Mate Boban i Radovan Karadjic uz posredovanja Beograda i Zagreba (Zagreb vrsi cistku BHa HDZa godinu dana ranije) dogovaraju prekid sukoba izmedju dvije. HDZ proglasava HZ Herceg Bosnu i gotovo koordinirano zapocinje napade na Armiju BiH koji se u Mostaru i ostalim gradovima sirom centralne Bosne i Hercegovine svojim karakterom mogu nazvati izdajom. Prema tome ovdje se neradi o svercanju cigaretama nego o dogovorenom otvorenom ratu prema drzavnosti i ustavu RBiH.
  Zar ti mislis da su Milosevic i Tudjman nesto brinuli o ljudima i narodima na terenu? Do juce obadvojica Jugosloveni a preko noci se "ponosno" kite nacionalistickim prejem. Narediti tenkovima da gazi jedan narod koji je do juce bio isto tako narod iste zemlje a vjerovati o njihovoj brizi o "svom" ne da je naivno nego maloumno. Sve ostalo sto si napisao o Karadjordjevu bi imalo smisla da su oni koji su se tako dogovarali imali moralnih i karakternih vrijednosti koje nisu zavrsavale na ambicijama da se u istoriju ili povjest upisu kao ocevi "svojih" nacija i tvorci novih poredaka i gotovo etnicki cistih drzava po uzoru na nacionalisticke pokrete krajem 19 stoljeca.

  Ime: b Grad: BiH
  03.12.2012 17:07
  Mir će trajati sve dok je strateški interes da se Rusi drže što dalje od Jadrana,Kosova i Makedonije. Srbiji je dozvoljeno da se ušulja u EU. A zna se pod kojim uslovima. Dodo je sa tri strane upoznat sa tim uslovima.

  Ime: Гојко Grad: Репбулика Српсака
  03.12.2012 11:59
  Потписујем све што су саговорници рекли.
  Гос. Омере због Вас се и враћам на овај портал . Хвала!
  Odgovor

  Ime: Donato
  03.12.2012 16:25
  Nemoj da se vracate samo zbog Omera. U svim lokalnim glasilima koje se stampaju u "republici sumskoj" (zajedno sa TV i radijom) su lazi i izmisljotine i sada Omer treba da spasava tu situaciju. Da niste protjerali vase susjede druge vjere i nacije -ima li bolji pogled na ono sto se dogadja u svijetu i oko vas.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  03.12.2012 18:32
  Гос. Данто ако Вам је тешко проћитати послушајте мост гос. Омера.
  Бећ сам дао одговор гос. Жељку али су ме цензурисали. Видите сви припадници мог народа који су чинили злочине су у Хагу или им се суди пред домаћим судовима.
  Видете ја сам протеран из централне босне 18 травња 92 ко је одговоран за моје етничко чишчење а замислите нису моји?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  03.12.2012 20:23
  Gojko@
  Bilo bi pozeljno da se malo jasnije izjasnis Gojko.Jer,citajuci tvoj komentar,covjek moze steci utisak da su te protjerali Marsovci!! Izjasni se,ko te protjerao?
  Ili si mozda otisao na ucestale pozive SDS-a u to vrijeme?

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  02.12.2012 17:33
  Dok se Srbija ne isprica za rat i otkrije gdje se nalazi jos 1500 nestalih Hrvata.
  Odgovor

  Ime: Covjek Grad: Covjecanstvo
  03.12.2012 04:08
  ne znam do kle ce trajati iznedju srba ili hravta ...ali znam da u vezi bosne isarajeva i u vezi gradnje krsta na brdu Zlatište iznad grada sa kojeg je tokom opsade Sarajeva vojska Republike Srpske ubijala i ubila 10,000 stanovnika ovog grada i hiljadu djece iz teškog naoružanja i snajpera gađala Sarajevo...a sad srpska vlada kaze da taj krst ce biti spomenik vojski srpske..a dala je tta ista vlada od vojne imovine zemlijste da se gradi taj krrst....sta EU,OHR.PIC.UN kazu o ovome...a nadjamo se da ce i SE nesto napistai o ovome....stvarno sramno i dokad ovako zivjeti cemo ponizeno i pod opsadom smo od 1992 u svom vlastitom gradu i drzavi BiH
  Odgovor

  Ime: Jelena
  02.12.2012 21:06
  Za sve sto treba izvinicu se, za svaku tugu i muku neciju. Nas bivsi predsednik je vec nekoliko puta to uradio. Znate li koliko je nestalih Srba? Ko ce se izviniti meni?
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  08.12.2012 13:55
  Jelena@
  Fina bi to gesta bila Jelena,samo kada ne bi trazila da ti se uzvrati izvinjenjem! Zato tvoje izvinjenje nema znacaja,nema nekog odjeka.
  Kazes,bivsi se predsjednik nekoliko puta izvinio,sto je tacno.Medjutim,Vas predsjednik nikada nije priznao genocid u Srebrenici,a najveceg prijatelja je imao(i sada)u liku Milorada Dodika,koji je najveci rusitelj BIH!! Kada se uzme u obzir ta cinjenica,onda su ta njegova izvinjenja deklarativne prirode,a ne iskrena!! Zao mi je,ali ja ne vjerujem politicarima koji se ljube i grle na svakom koraku sa Dodikom.
  Odgovor

  Ime: Vinko
  03.12.2012 11:40
  Jelena ja ti se isto mogu izviniti i ako nisam bio u nekom ratu a ko da ti se izvine imas ih dovoljno u Srbiji ( Dacic,Vucic,Nikolic i.t.d.) i u Republici Srbskoj ( Dodik,Plavsic i drugi)
  Lijep pozdrav Vinko
  Odgovor

  Ime: Jelena
  03.12.2012 22:32
  Vinko, hvala, da znate da znaci. Naravno, mislim na sve krojace tog nesrecnog pacvorka.

  Ime: digitaldruid Grad: pristina
  02.12.2012 16:05
  muka mi je kad cujem da je sa obe strane bilo zlocina. cuj ti to... prvo pocnes da pljujes prema drugima, onda pocnes da pucas po drugima i unistavas sve zivo a na kraju kad nije sve islo tako kako ste hteli (srbija do tokija) onda svi drugi su vam krivi... sta onda reci, da se izvinim???
  Odgovor

  Ime: Jelena
  02.12.2012 21:13
  "Srbija do Tokija" je fraza nastala kada je Crvena zvezda u tom gradu osvojila titulu klupskog svetskog sampiona u fudbalu. I to je jos jedan dokaz da se sve vezano za Srbe vadi iz konteksta. Usput, u tom timu bilo je igraca iz, sad iz glave, bar cetiri od sest republika, maltene svaki narod imao je nekog svog heroja koji je usao u tu istoriju preko tog kluba. Je l' bi to moglo da im je bilo lose u Beogradu?

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.12.2012 15:05
  Svi sto gube se ljute, to je normalna stvar.

  Ime: Anonimni posjetilac
  02.12.2012 15:04
  Nije jedno vijece gadno pogrijesilo u vezi hrvatskih generala nego je prvostepeno vijece gadno pogrijesilo osudivsi ih a drugostepeno ispravilo tu gresku. Takva je procedura, tako je sud ustanovio i tu nema nikakve diskusije i dileme.

  Ime: Jelena
  02.12.2012 12:56
  Hvala vam. Ganuta sam sto ipak ima normalnih razmisljanja sa obe strane. Zao mi je sto Z4 nije prihvacen. U mojoj kuci se nisu pravile podele, kad je rat poceo, bila sam dete, silno sam se iznenadila kad sam cula da nismo Hrvati nego Srbi, volela sam svoju republiku Hrvatsku koja je bila deo necega sto su me ucili da je idealna drzava i volela sam mit o ujedinjavanju Juznih Slovena. Valjda zato i boli i dalje... Nadam se da ce Hrvatska imati snage da se izvini kao sto je uradjeno s nase strane, neopisivo je koliko bi mi znacilo.
  Odgovor

  Ime: Haris
  02.12.2012 16:22
  Jelena -svi smo se manje-vise osjecali poput vas.
  Ispalo je na kraju da su Jugosloveni bili samo Srbi...a ne i mi ostali (Bosnjaci,Hrvati....).
  Trebalo bi obavezno...... Hrvatska,Bosna i Hercegovina i Kosovo
  da se izvinu Srbiji sto su bile napadnute. I onda se svi cude presudama iz Haga.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  02.12.2012 21:07
  @Haris

  Kakve veze ima Jelena sa "napadima" srbije? Da li Ti hoces reci da nije zlocin protjeriati svakoga koji je pripadnik nacionalnog korpusa "agresora" (mada ni ovo nije tacno osim u slucaju BiH)?
  Kosovo je bilo dio Srbije. a Hrvatska dio SFRJ.
  Da li si se cudio kada je taj isti Hag amnestirao Srbiju za agresiju na BiH? Lakse malo sa pausallnim optuzbama...
  Odgovor

  Ime: Jelena
  02.12.2012 18:36
  Opet moram da prevodim; nigde nisam napisala da je neko drugi bio manje ili vise, nego o tome sta se meni dogodilo, a sto mnogo ljudi ne zna i pise se i prica kao da se nama nista lose nije dogodilo.
  A, inace, da, kad bih morala da merim, ubedjena sam da su Hrvati iz Hrvatske manje voleli Jugu ili, drugacije receno, da im je najmanje bilo zao njenog raspada.
  Odgovor

  Ime: Igaz Grad: mg
  03.12.2012 21:56
  Svi su u ratu stradali, na jedan ili drugi nacin. Svi osim ratnih profitera koji su bili na svim stranama prisutni osteceni. Hrvati su bogme posteno rintali da bi "izgradili Jugu", ali cinjenica je da su Srbi imali povlasteni prostor i mnogima to nije odgovaralo. Z4 nije prihvacen od srpske strane btw. A
  ne kuzim cemu tolika tuga za necim sto se promjenit ne da - treba gledat u buducnost.
  Pozdrav
  Odgovor

  Ime: Jelena
  04.12.2012 11:57
  Imali povlascen prostor? Ne znam, mislim da nisu. Pokazatelj je sto je, po onome cega se secam iz nacina zivota koji smo vodili, vecini Srba jugoslovenstvo bilo ispred srpstva. I, koliko znam, zajednicke drzave ne bi bilo da 1914. nismo imali kralja odusevljenog tom idejom. Ne smem da tvrdim, nisam bila prisutna, tako valjda kazu relevantni istorijski izvori. Znam da Z4 nije prihvacen od nasih celnika. Onoliko koliko je informacija do raje stiglo o njemu, vecina je bila za. Ali ima i onaj momenat prenosenja porodicnih prica o ustaskim krecanama, to je bio razlog za nepoverenje u dobre namere hrvatske strane. Uz izbacivanje iz Ustava.
  U buducnost, naravno. Kad bih dobila objasnjenje i izvinjenje za proslost, buducnost bi izgledala bolje. Pozdrav.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.12.2012 10:28
  "Tacno tako"gsn.Milivoje? A kapetan Dragan i Arkan su se tamo poceli baviti"vinogradarstvom"?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  04.12.2012 17:08
  Reklo bi se, po Vašem pisanju, da su se drugovi Stanišić i Simatović u Hrvatskoj bavili pokretanjem seoskog turizma?!
  Odgovor

  Ime: Keno
  02.12.2012 17:06
  Hari postojao je i Babo i Izetbegovic, a Babo je bio za zajednistvo i neki oblik Jugoslavije, dok je rahmetli Izetbegovic bio tipicni nacionalista kojim su vecina Muslimana ( ne Bosnjaka) bili priklonjeni. Toliko o napadima o kojima ti pises, jer ja se osjecam da ste me vi iz Sarajeva napali, a mi nismo imali nikakvih problema sa Hrvatima i Srbima, samo sa Izetbegovicem i Bosnjackim nacionalizmom koji je nas Muslimane Krajne ucinio "Bosnjacima" sto mi nikada necemo biti. Mi smo se bunili prvi pod Titom zbog nepravdi, pa tako necemo sigurno trpjeti vasu Sarajevsku istinu!!!!!!!
  Odgovor

  Ime: AIPK Bos.Krajina
  02.12.2012 21:56
  @Keno
  #####
  "mi nismo imali nikakvih problema sa Hrvatima i Srbima"

  SANU i HAZU imaju plan zvani Velika Srbija/Hrvatska. Ovo nije seoska tuca oko direka.
  #####
  "Mi smo se bunili prvi pod Titom zbog nepravdi"

  I pojavio se onoliki Agrokomerc, Saniteks... 60-ih - 70-ih bez pomoci Hamdije, Dzemala, Branka,..... iz Sarajeva?!

  06.05.1950: U Kotaru/Srezu Cazin i V.Kladusa koji su ekonomski podpadali NR Hrvatskoj zapocela je "pobuna" ,jer seljaci nisu imali zita dati zadruzi nakon visegodisnje suse.
  .
  .
  1968: F.A. postao direktor zadruge u V.Kladusi
  #####
  Odgovor

  Ime: Sulejman-Suljo
  02.12.2012 19:05
  Keno
  Objasni nama koji nista ne znamo, za kakav oblik Jugoslavije se borio Babo (Fikret Abdic). Jugoslavija u kojoj nema Slovenije i Hrvatske,naziva se......velika Srbija.To Babo nije znao da vam objasni i zato je poduze odlezao u hapsani (zatvoru) u Hrvatskoj.
  Rahmetli Alija Izetbegovic nije sam sebe izabrao na duznost predsednika BiH -nego je to uradjeno i uplitanjem prstiju vojnih i obavjestajnih sluzbi iz Beograda da bi se BiH lakse napala i okupirala (sto su kasniji dogadjaji to pokazali).
  Odgovor

  Ime: Keno
  03.12.2012 20:34
  Suljo ljudi u BiH su glasali za Babu i on je trebao biti predsjednik BiH-a, a ne rahmetli Izetbegovic za koga tada niko nije ni cuo. Osim toga zaboravljas da mi nismo imali problema sa srbima i hrvatima, a Izetbegovic je imao? Sto je to? Pogresna politika muslimanskog vodjstva u Sarajevu?
  Odgovor

  Ime: Keno
  08.12.2012 18:10
  Mali Morgane, ajde reci ti meni za koga su ljudi glasali u BiH i ko je odnio pobjedu dekokratsku Babo ili Izetbegovic? Nemamo sto dalje diskutirati, a ja ne mrzim nikoga, ali ne volim one koji zabranjuju Deda Mraza u Sarajevu, jer ga ja volim koliko i Babu.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  08.12.2012 14:06
  Keno@
  Iluzorno bi bilo tebi objasnjavati nesto u vezi toga! Jer,vi"babini"ne vidite dalje od Kladuse,a Sarajevo mrzite??
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  02.12.2012 17:03
  Драги Харисе јесте само кад све време гледаш ФТВ. Ево пошто добро разумеш употребу интернет прегледаћа крени од моћне енцкиклопедије "wikipedia" и за почетак прочитај српску верзију рата па онда узми још јеном свари твоју па ћеш открити један проблем који коље и РСЕ а то је три истине .
  Odgovor

  Ime: Jenez Grad: SLO
  03.12.2012 04:10
  ne poznajem na tom pismu citati..molimo na latinicu... ne...prosim havala lepa...
  Odgovor

  Ime: ps Grad: bosna
  03.12.2012 00:05
  ni ja ne trebam citati niciju verziju rata ja sam ga vidio i dozivio. srbi u doboju prvo traze podjelu supa ,pa podijelu opstine ,pa podjelu grada ,pa preduzeca i kad se na sve pristane onda nocu miniraju kafice ,kioske ,pa okupiraju grad.pohapse prvu nocprofesore,intelektualce i bogatije ljude,neke odmah ubiju,siluju zene,kradu a da niko na njih neispali ni iz kubure.
  Odgovor

  Ime: Jelena
  03.12.2012 22:42
  @ps
  Zao mi je, od srca, nas to nije zadesilo, ali mogu zamisliti...
  Odgovor

  Ime: Don Kihot
  03.12.2012 16:58
  Slicni scenario je bio i u Hrvatskoj i na Kosovu. Hrvati i Albanci su znali o cemu se radi - Bosnjacima se nazalost "svjetllo upalilo" tek posle velikih stradanja i formiranja fantomske "republike srpske" u BiH. Ako fantomska u BiH opstane -Srbija ce se isparcelisati na Vojvodinu,Sandzak,Timocku krajinu.... Uslov opstanka Srbije je nestanak srpske fantomske tvorevine u BiH.
  Odgovor

  Ime: Jelena
  03.12.2012 23:04
  Tesko da ste mogli doziveti i Hrvatsku i Kosovo iz licnog iskustva. Sto znaci da je Vase misljenje formirano na osnovu anti-srpske propagande. Mozda da se raspitate kod Srba koji su ziveli u vecim gradovima Hrvatske. Ili da vam ja ispricam nekoliko njihovih prica, posle tretmana koji su imali doselili su se u moj mali grad i nisu bili srecni zbog toga. SVIMA nam je zakuvano isto, ugrozavanje egzistencije do granica izdrzivosti i u zamenu poturene ekstremno nacionalisticke ideje u raznim oblicima. SAMO su Srbi osudjeni i kaznjeni.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  02.12.2012 21:19
  @Gojko, bilo bi lijepo da nam vec jednom kazes za tu srpsku verziju istine ono sto ti smatras kao tebi relevantno, osim sto samo ponavlajs da ima neka istina...ko zna, mozda i ja pocnem voljeti PC.
  Evo za pocetak:
  -Da li ta istina moze "objasniti" pravicnost ciscenja pripadnika cijelih naroda sa teritorije PC i tzv PCK??
  -Da li citava ova situacja ista utice na trenutnu situaciju u PC oko (ne) izmjesanja crkve sa zemlje Fate Orlovic, i privodjenja na "informativni" razgovor nevladinog udruzenja "gasat cu za srebrenicu"?? Koja je istina?? Nije Fatina zemlja?? Mozda je Emir Suljagic neki Vehabija i terorista a da nama to FTV presucuje a Ti to znas ali neces da podjelis sa nama??
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  03.12.2012 13:54
  Гос. Златко цензурисали су мој договр Вама. : ( .
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  03.12.2012 20:40
  Nema potrebe da pise novi komentar,Zlatko. Otprilike znamo sta je/bi napisao.Uvijek jedno te isto! Floskule,i samo floskule..
  Ameri,i opet Ameri?
  Odgovor

  Ime: Zlako Grad: Tuzla,BiH
  03.12.2012 18:57
  Ukoliko je moguce da jos jednom napisete komentar..mozda se ne radi o cenzuri vec neki drugi problem...slobodno napisite sve sto vam je na srcu oko vase verzije istine..pa cemo polako da "rastabitrimo".
  Odgovor

  Ime: El Munjo
  03.12.2012 17:04
  Kineskim pismom ne trebas nikakav dogovor sklapati sa nekim.
  Predji na evropsko pismo, latinicu -da bi te neko razumio i s`tobom "dogovor sklopao". U suprotnom samo sa onima iz Sibira mozes praviti dogovore na svom nerazumljivom pismu koje niko u Evropi ne shvata.
  Odgovor

  Ime: Gogo-Djogo-Nogo
  02.12.2012 19:06
  Hijeroglife kojim pisete i vas komentar niko ziv ne moze razumjeti.
  Odgovor

  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  03.12.2012 12:53
  Гос. Гого-Ђого-Ного веома неозбиљно .
  Ово се десило дргаој мојо пријатељици.
  У Репбулици Срибји за време злог Слобе устав је "трпео" два писам. Било нам је дозвољ све сем да мешамо писма.
  Та моја пријатељица је њен семинарски написала на латиници и предала професору да професор оцени. Професор је узео семинарски , и глупо од њега , написао на семниарском да не зана читати латиницу. Она је однела семинарски декану и инсистирала да тај гос. проф. буде проглашен неписменим и то се десило.
  Сад ја Вама опршатам ако нисте учили ћирилично писмо ако јесте ваш коментар је на ниво инатног детета.
  Ја одлично користим латиницу.
  Odgovor

  Ime: Jelena
  02.12.2012 21:02
  Nece biti, eno otkrise cirilicu i u Hrvatskoj. Nema frke, znamo mi oba pisma, ako treba prepisacu latinicno.

  Ime: Truth Grad: Australia
  02.12.2012 09:56
  Ovde se od Hrvatske kao i od BiH i Kosova trazi da normalizuju odnose sa zemljom koja ima razlicitu percepciju od citavog svijeta o tome zbog cega je potrebna normalizacija i dok je god tako nema istinske normalizacije. Medjutim to nije tema razgovora.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.