Dostupni linkovi

Dogovor u Briselu: Vučić – ZSO široka ovlašćenja, Tači – Asocijacija nalik na NGO


Isa Mustafa, Federika Mogerini i Aleksandar VUčić na jednom od prethodnih sastanaka u Briselu
Isa Mustafa, Federika Mogerini i Aleksandar VUčić na jednom od prethodnih sastanaka u Briselu

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa postigli su sporazum o energiji, telekomu, uspostavljanju Asocijacije/ Zajednice srpskih opština kao i slobodi kretanja na mostu u Mitrovici, saopštila je posrednica u pregovorima u Briselu, visoka komesarka za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Dogovor premijera Srbije i Kosova je prekretnica u dijalogu. Oni su se složili o opštim principima i ključnim elementima Asocijacije / Zajednice srpskih opština, što otvara put ka njenom formiranju. Oni su se takođe dogovorili o daljoj primeni sporazuma o energiji i Akcionom planu za Telekom, što še olakšati funkcionisanje telekomunikacionog sistema na Kosovu”, istakla je šefica evropske diplomatije, dodajući da su se Vučić i Mustafa složili i o aranžmanu za most na Ibru u Mitrovici.

“Time će se definisati upotreba mosta na obostrano prihvatljiv način što simbolizuje duh dijaloga kojim posredujem. Ishod današnjih pregovora predstavlja ključno dostignuće u procesu normalizacije. Rešenja kao što su danas postignuta donose konkretne koristi građanima i, istovremeno, omogućavaju obema stranama da napreduju na evropskom putu. Posvećenost premijera je bila veoma važna i potvrđujem da će EU aktivno podržavati punu primenu današnjeg dogovora.”

Mogerinijeva je kazala da će EU nastavati da radi na daljim koracima u dijalogu narednih meseci.

Vučić: Potpisani sporazumi u interesu srpskog naroda na Kosovu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su sporazumi postignuti u Briselu, dobri po srpski narod na Kosovu, a kao najvažniji izdvojio je formiranje Zajednice srpskih opština, koja će, kako je naveo, imati veoma široka ovlašćenja.

On je istakao da sada više ne postoje prepreke za to Srbija da otvori prvo poglavlje u pregovorima sa EU i najavio da će obelodaniti sva četiri danas potpisana sporazuma.

"Zajednica (srpskih opština) će imati svog predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet, grb i zastavu. Ona će odlučivati o sva četiri pitanja iz Briselskog sporazuma - od zdravstva, školstva, urbanog i ruralnog planiranja i ekonomskog razvoja, do toga da ćemo moći da je finansiramo iz Srbije. Nedvosmisleno se kaže da Srbija ima pravo da je finansira, bez poreza i taksi", naveo je u utorak uveče Vučić u izjavi za Radio-televiziju Srbije.

Najavio je da će septembra posetiti Kosovo i svih deset opština koje će činiti buduću Zajednicu srpskih opština. To su četiri opštine na severu: Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kao i opštine Gračanica, Štrpce, Novo Brdo, Ranilug, Pasjane, Parteš i Klokot.

Kako je napomenuo premijer Srbije, sporazum o energetici je potpisan, ali bez saglasnosti oko operativno-distributivnog sistema i imovine.

"Po prvi put ćemo imati i snabdevača i trgovca električnom energijom, to će biti ćerka-kompanije EPS", rekao je Vučić.

"Nismo se dogovorili o operativno-distributivnom sistemu. Oni su pokušali da nas varaju oko imovine. Oni su napisali da smatraju da je to njihova imovina. Mi smo odmah napisali da smatramo da je to, u skladu sa Ustavom, imovina Republike Srbije", kazao je Vučić.

On je naveo da očekuje probleme u vezi sa ovim sporazumom.

Prema Vučićevim rečima, u oblasti telekomunikacija se ništa ne menja.

"Srbi sa Kosova, kada pozivaju Srbe u centralnoj Srbiji, i dalje okreću samo 011, i obrnuto, mi kada pozivamo Mitrovicu, okrećemo samo 028, bez ikakvog pozivnog broja", kazao je Vučić.

Govoreći o mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, on je poručio da građani u severnoj Mitrovici ne treba da brinu.

"Oni su hteli da otvore Ulicu kralja Petra, i ona će odlukama koje su danas potpisane biti pešačka zona. U tu ulicu se neće ulaziti kamionima i to će biti pešačka zona koju Srbija gradi i postoji sve obezbeđenje za to", rekao je Vučić.

Mustafa: Asocijacija srpskih opština bez izvršnih ovlašćenja

Premijer Kosova Isa Mustafa je izjavio da su postignuti veoma važni sporazumi.

„Mi smatramo da smo prilično uspešno došli do ovih sporazuma, posebno zbog širenje suvereniteta Kosova na celoj teritoriji zemlje. Svi sporazumi su u skladu sa ustavom i zakonima Kosova. Asocijacija srpskih opština imaće podršku i sarađivaće sa Vladom Srbije, neće imati nikakvih izvornih ovlašćenja, ali će funkcionisanje tih opština biti u funkciji njihovog razvoja“, istakao je Mustafa.

Istovremeno, šef kosovske diplomatije Hašim Tači je rekao za TV Klan Kosova da je Srbija bila pritisnuta od strane međunarodne zajednice da postigne dogovor.

„Srpska strana je insistirala da Asocijacija da ima izvršna ovlašćenja, ali je na kraju postignut takav dogovor da ona liči na nevladinu organizaciju. Srpska delegacija je bila veoma nervozna, ali je na kraju potpisala sporazum“, istakao je Tači.

Kada je reč o energetici, ranije je bilo nesporazuma o pitanuju vlasništva, Mustafa je rekao da je pozicija Kosova potpuno jasna.

„Prema Ustavu, reč je o imovini Kosova, a to je i u skladu sa Rezolucijom 1244. Naravno, srpska strana ima drugačije viđenje toga, ali to će se primjenjivati na teritoriji Kosova i tu će zakon i ustav Kosova biti na snazi.

Time ćemo rešiti sve dosadašnje probleme na mreži. Biće samo jedan distributer, ali će njime upravljati energetska mreža Kosova", zaključio je Mustafa.

XS
SM
MD
LG