Utorak, 01. decembar/prosinac 2015, 22:56 CET

Srbija

Dogovor Dačić-Tači: Zajedno kosovski i srpski carinici

Merdare
Merdare
Drugi briselski susret premijera Srbije i Kosova, Dačića i Tačija za manje od mesec dana, čini se, rezultirao je konkretnim dogovorima koji bi uskoro, tačnije do 10.decembra trebalo da budu vidljivi na terenu.

Dakle, do 10.decembra na dva od šest graničnih prelaza, trebalo bi da počne takozvano integrisano kontrolisanje granica. Drugim rečima, prelazi bi trebalo da budu pod potpunom kontrolom carinika dve strane.

Premijer Srbije Ivica Dačić ovako je objasnio postignuti dogovor:

„Od šest prelaza dogovori će se realizovati najpre na dva. Pošto su to zajednički objekti, važno je i sa čije su strane administrativne linije. S tim što sam insistirao da EULEKS ima izvršnu funkciju, kad je reč o prelazima na severu.“

Dejan Pavićević, šef srpskog tima za tehničke pregovore, kaže da iduće nedelje dve radne grupe počinju preciziranje dogovora o graničnim prelazima.

"To su pilot projekti i to će biti privremeni objekti, kontejneri. Zajedno će biti prisutni kosvoski i srpski carinici kao i srpski poreski organi“, pojasnio je Pavićević. 

Na pitanje da li može da se dogodi da se ne prostignu svi dogovori, pa i primena na terenu do 10. decembra, Pavićević je odgovorio da može ali da ne treba prejudicirati.

Direktor Foruma za etničke donose Dušan Janjić sumnja da će Srbija moći da ispuni sve detalje tog ugovora koji predviđa da na prelazima zajedno rade carinici i policajci sa Kosova i iz Srbije. 

"Ja sam skeptičan jer je to povezano sa pitanjem granice. Zahtev kosovske strane je da počne primena na svim prelazima. Najkritičniji su Brnjak i Jarinje. Nije samo stvar u tome ko će deliti prihod od carina, mada je i to važno, problem je što za Srbe koji žive na severru Kosova to jasan znak o tzv. definisanoj granici. Za njih je to zatvaranje teritorijalnog pitanja. To je kraj iluzije da će oni biti deo Srbije“, ocenjuje Janjić.

Oficiri za vezu umesto kancelarije

Drugi dogovor koji privlači pažnju je dogovor o otvaranju Kancelarija Beograda i Prištine. Dačić to naziva oficirima za vezu i negira da su to nukleusi budućih konzularnih odnosno diplomatskih predstavništava:

"Nije reč o kancelarijama koje bi ličile na ambasade i priznavanje statusa, ovde je reč o licima čiji je zadatak da budu kontakt osobe da bi se lakše dogovaralo i realizovalo dogovoreno.“

Da li se znaju detalji o oficirima za vezu, odnosno kancelarijama, pitali smo Dejana Pavićevića.

„Ne, to je priča koja je tek otvorena i o kojoj će se tek pričati dalje. Kancelarije zasigurno neće biti, već oficiri za vezu", pojašnjava Pavićević i dodaje da još nije definisano da li će oni sedeti u Beogradu i Prištini.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za RSE da je najpozitivnije u susretima Tačija i Dačića to što se dijalog kontinuirano odvija.

„NIsam tako preveliki optimista kao  Dačić. Glavne teme tek dolaze u februaru, martu, aprilu...Dotle Beograd treba da napravi akcioni plan za pregovore, zatim da Skupština donese Platformu za pregovore i najzad uključivanje javnosti“, mišljenja je Janjić.

Za građane Srbije i Kosova sigurno je zanimljiv načelni dogovor da se krene zajednički u izradu studije za autoput Niš-Merdare-Priština. Podrška tom projektu od strane Brisela mogla bi biti više nego simbolična. Barem tako se nada naš sagovornik Dejan Pavićević:

„Vrlo verovatno da će se EU uključiti u to“, kaže Pavićević.

Srbiji je stalo da  do 10.decembra postane na terenu vidljiva primena dogovora, kako bi povećala svoje inače male šanse da tada dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU.

Branka Mihajlović

mihajlovicb+rferl.org

Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.


Zoran Glavonjić

Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti." Na RSE je od avgusta 2000. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
09.11.2012 11:46
Kao da su Srbi naivni. Jasta je nego granica na sjeveru Kosova i tu su granicu oni napadali oruzjem, bilo je incidenata, ali na njoj i dalje postojano stoje kosovski policajci i carinici potpomognuti KFOR-om i tu ce ostati zauvijek da brane Kosovo od bilo koga ko ugrozava opstojnost i teritorijalni integritet Republike Kosovo.
Odgovor

Ime: Davor
11.11.2012 12:16
Ko sto ste ga branili i ranije uz malenu pomoc NATO armade
Odgovor

Ime: vuk Grad: ch
10.11.2012 15:46
Halo anonimus, a kakva je to drzava, ciju ce granicu zauvek
da brani KFOR ili neka druga strana sila? I sta ce biti kada ti
stranci ipak jednog dana odu? Kako ce tada albanski
carinici stati izmedju Srba i Srba. Otprilike ce izgledati isto, kao kad su srpski carinici stajali izmedju granice Albanije i Albanaca na Kosovu.

Ime: Imer Grad: Gjilani
09.11.2012 10:44
ZA ALEKSANDRA.Medjudrzavna
Odgovor

Ime: Aleksandar
09.11.2012 16:14
Ja na prelazu Jarinje prodjem vise puta tokom godine a zadrzavam se svega 10 sekundi, sluzbenik me pita kuda idem i samo mahne rukom da nastavim dalje bez pokazivanja bilo kakvih dokumenata, tako da se tesko ovaj prelaz moze nazvati "medjudrzavnom granicom".

Odgovor

Ime: Azem
09.11.2012 23:59
Trebalo bi da ti opale shamar ili boks da bi shvatio da prelazis medju-drzavnu granicu. Imao si srecu jer te granicar poznaje - u suprotnom bi mogao u znak dobrodoslice dobiti ovo prvo.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
09.11.2012 20:09
A, Vi, dakle, volite da Vas pretresaju i trkeljišu Vam po torbama?!
Šta ti je patrijotski sado-mazo? Prosto im je milo da ih neko zlostavlja...
Odgovor

Ime: Aleksandar
10.11.2012 07:51
Ja sam napisao kakvo je stanje na terenu iz licnog iskustva a vidim da tebi padaju samo neke nebuloze na pamet.
Odgovor

Ime: Milivoje Radaković
11.11.2012 06:07
Izgleda da je Azem u pravu - potreban Vam je kick-start da bi ste se usredsredili...

Ime: vuk Grad: ch
09.11.2012 09:47
Znao sam! Pošalji Dači kod Tači pa sedi pa plači!

Ime: mirko Grad: ddr
08.11.2012 21:53
posalji taj artikel na rts.rs.tamo kriju istinu ko zmija noge, farbaju narod. Ma kakvi carinici,to je izdaja,lepo umotana.

Ime: Che Gevara
08.11.2012 20:49
Sta god da se dogovore -Kosovo je ovamo a Srbija tamo. A izmedju njih granica.
Odgovor

Ime: Aleksandar
09.11.2012 02:33
Administrativna naravno.
Odgovor

Ime: luli Grad: ger
09.11.2012 20:24
administrativne ili ne to su ti granice drzavne i srbska cizma je nece nikad gaziti vise pa ti ih nazovi kako hoces
Odgovor

Ime: Realista
09.11.2012 12:50
Spustite se vec jednom na zemlji. Ne mozete biti vecito "nebeski narod". Na administrativnoj granici se ne pokazuje pasos i ne naplacuje se carina kao sto je slucaj izmedju Srbije i Kosova.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
09.11.2012 11:49
Zasto se prica za granice akosu vec administrative.
Odgovor

Ime: Anonimni posjetilac
09.11.2012 11:39
Administrativna granica izmedju dvije drzave. Samo drzave imaju carinu, cak ni RS je vise nema.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Poljubac čvrst, kao državni udar

Moglo bi se još pomisliti da bi na samitu u Zagrebu bilo dosadno da nije došao predsednik Srbije. To svakako nije istina, jer je sama Srbija sedmicu potrošila, još jednu, u izvrdavanju državnog udara. Sumnjate?
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

SAD šalju specijalne jedinice u Irak

Svedočeći pred Odborom za oružane snage Predstavnilkog doma, Karter je rekao da bi te snage trebalo da pomognu iračkim i kurdskim Pešmerga borcima u borbi protiv Islamske države...

Kršenja ljudskih prava u članicama OEBS-a

Napadi na branitelje ljudskih prava, ograničavanje slobode i ograničavanje slobode izražavanja i okupljanja otežavaju rad nevladinih organizacija - jedna je od poruka sa današnje OEBS Paralelne konferencije nevladinih organizacija, koja se održava u Beogradu.

Nemačka ulazi u borbu protiv Islamske države

Nemačka će se priključiti vojnoj kampanji protiv Islamske države u Siriji prema planovinima koje je danas usvojio kabinet kancelarke Angele Merkel.