Subota, 30. april/travanj 2016, 18:56 CET

  Srbija

  Dogovor Dačić-Tači: Zajedno kosovski i srpski carinici

  Merdare
  Merdare
  Drugi briselski susret premijera Srbije i Kosova, Dačića i Tačija za manje od mesec dana, čini se, rezultirao je konkretnim dogovorima koji bi uskoro, tačnije do 10.decembra trebalo da budu vidljivi na terenu.

  Dakle, do 10.decembra na dva od šest graničnih prelaza, trebalo bi da počne takozvano integrisano kontrolisanje granica. Drugim rečima, prelazi bi trebalo da budu pod potpunom kontrolom carinika dve strane.

  Premijer Srbije Ivica Dačić ovako je objasnio postignuti dogovor:

  „Od šest prelaza dogovori će se realizovati najpre na dva. Pošto su to zajednički objekti, važno je i sa čije su strane administrativne linije. S tim što sam insistirao da EULEKS ima izvršnu funkciju, kad je reč o prelazima na severu.“

  Dejan Pavićević, šef srpskog tima za tehničke pregovore, kaže da iduće nedelje dve radne grupe počinju preciziranje dogovora o graničnim prelazima.

  "To su pilot projekti i to će biti privremeni objekti, kontejneri. Zajedno će biti prisutni kosvoski i srpski carinici kao i srpski poreski organi“, pojasnio je Pavićević. 

  Na pitanje da li može da se dogodi da se ne prostignu svi dogovori, pa i primena na terenu do 10. decembra, Pavićević je odgovorio da može ali da ne treba prejudicirati.

  Direktor Foruma za etničke donose Dušan Janjić sumnja da će Srbija moći da ispuni sve detalje tog ugovora koji predviđa da na prelazima zajedno rade carinici i policajci sa Kosova i iz Srbije. 

  "Ja sam skeptičan jer je to povezano sa pitanjem granice. Zahtev kosovske strane je da počne primena na svim prelazima. Najkritičniji su Brnjak i Jarinje. Nije samo stvar u tome ko će deliti prihod od carina, mada je i to važno, problem je što za Srbe koji žive na severru Kosova to jasan znak o tzv. definisanoj granici. Za njih je to zatvaranje teritorijalnog pitanja. To je kraj iluzije da će oni biti deo Srbije“, ocenjuje Janjić.

  Oficiri za vezu umesto kancelarije

  Drugi dogovor koji privlači pažnju je dogovor o otvaranju Kancelarija Beograda i Prištine. Dačić to naziva oficirima za vezu i negira da su to nukleusi budućih konzularnih odnosno diplomatskih predstavništava:

  "Nije reč o kancelarijama koje bi ličile na ambasade i priznavanje statusa, ovde je reč o licima čiji je zadatak da budu kontakt osobe da bi se lakše dogovaralo i realizovalo dogovoreno.“

  Da li se znaju detalji o oficirima za vezu, odnosno kancelarijama, pitali smo Dejana Pavićevića.

  „Ne, to je priča koja je tek otvorena i o kojoj će se tek pričati dalje. Kancelarije zasigurno neće biti, već oficiri za vezu", pojašnjava Pavićević i dodaje da još nije definisano da li će oni sedeti u Beogradu i Prištini.

  Politički analitičar Dušan Janjić kaže za RSE da je najpozitivnije u susretima Tačija i Dačića to što se dijalog kontinuirano odvija.

  „NIsam tako preveliki optimista kao  Dačić. Glavne teme tek dolaze u februaru, martu, aprilu...Dotle Beograd treba da napravi akcioni plan za pregovore, zatim da Skupština donese Platformu za pregovore i najzad uključivanje javnosti“, mišljenja je Janjić.

  Za građane Srbije i Kosova sigurno je zanimljiv načelni dogovor da se krene zajednički u izradu studije za autoput Niš-Merdare-Priština. Podrška tom projektu od strane Brisela mogla bi biti više nego simbolična. Barem tako se nada naš sagovornik Dejan Pavićević:

  „Vrlo verovatno da će se EU uključiti u to“, kaže Pavićević.

  Srbiji je stalo da  do 10.decembra postane na terenu vidljiva primena dogovora, kako bi povećala svoje inače male šanse da tada dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU.

  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.


  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti." Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Anonimni posjetilac
  09.11.2012 11:46
  Kao da su Srbi naivni. Jasta je nego granica na sjeveru Kosova i tu su granicu oni napadali oruzjem, bilo je incidenata, ali na njoj i dalje postojano stoje kosovski policajci i carinici potpomognuti KFOR-om i tu ce ostati zauvijek da brane Kosovo od bilo koga ko ugrozava opstojnost i teritorijalni integritet Republike Kosovo.
  Odgovor

  Ime: Davor
  11.11.2012 12:16
  Ko sto ste ga branili i ranije uz malenu pomoc NATO armade
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  10.11.2012 15:46
  Halo anonimus, a kakva je to drzava, ciju ce granicu zauvek
  da brani KFOR ili neka druga strana sila? I sta ce biti kada ti
  stranci ipak jednog dana odu? Kako ce tada albanski
  carinici stati izmedju Srba i Srba. Otprilike ce izgledati isto, kao kad su srpski carinici stajali izmedju granice Albanije i Albanaca na Kosovu.

  Ime: Imer Grad: Gjilani
  09.11.2012 10:44
  ZA ALEKSANDRA.Medjudrzavna
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  09.11.2012 16:14
  Ja na prelazu Jarinje prodjem vise puta tokom godine a zadrzavam se svega 10 sekundi, sluzbenik me pita kuda idem i samo mahne rukom da nastavim dalje bez pokazivanja bilo kakvih dokumenata, tako da se tesko ovaj prelaz moze nazvati "medjudrzavnom granicom".

  Odgovor

  Ime: Azem
  09.11.2012 23:59
  Trebalo bi da ti opale shamar ili boks da bi shvatio da prelazis medju-drzavnu granicu. Imao si srecu jer te granicar poznaje - u suprotnom bi mogao u znak dobrodoslice dobiti ovo prvo.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  09.11.2012 20:09
  A, Vi, dakle, volite da Vas pretresaju i trkeljišu Vam po torbama?!
  Šta ti je patrijotski sado-mazo? Prosto im je milo da ih neko zlostavlja...
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  10.11.2012 07:51
  Ja sam napisao kakvo je stanje na terenu iz licnog iskustva a vidim da tebi padaju samo neke nebuloze na pamet.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.11.2012 06:07
  Izgleda da je Azem u pravu - potreban Vam je kick-start da bi ste se usredsredili...

  Ime: vuk Grad: ch
  09.11.2012 09:47
  Znao sam! Pošalji Dači kod Tači pa sedi pa plači!

  Ime: mirko Grad: ddr
  08.11.2012 21:53
  posalji taj artikel na rts.rs.tamo kriju istinu ko zmija noge, farbaju narod. Ma kakvi carinici,to je izdaja,lepo umotana.

  Ime: Che Gevara
  08.11.2012 20:49
  Sta god da se dogovore -Kosovo je ovamo a Srbija tamo. A izmedju njih granica.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  09.11.2012 02:33
  Administrativna naravno.
  Odgovor

  Ime: luli Grad: ger
  09.11.2012 20:24
  administrativne ili ne to su ti granice drzavne i srbska cizma je nece nikad gaziti vise pa ti ih nazovi kako hoces
  Odgovor

  Ime: Realista
  09.11.2012 12:50
  Spustite se vec jednom na zemlji. Ne mozete biti vecito "nebeski narod". Na administrativnoj granici se ne pokazuje pasos i ne naplacuje se carina kao sto je slucaj izmedju Srbije i Kosova.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.11.2012 11:49
  Zasto se prica za granice akosu vec administrative.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.11.2012 11:39
  Administrativna granica izmedju dvije drzave. Samo drzave imaju carinu, cak ni RS je vise nema.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Tradicionalne industrije se vraćaju na berze

  Pozicije visokotehnološkog sektora na berzama donekle slabe, a vraćaju se tradicionalne, modernizovane ili redizajnirane industrije.

  Zapadni Balkan na listi "sigurnih zemalja"

  Evropski parlament je započeo proceduru stvaranje zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemlja svoga susjedstva, gdje bi se trebalo naći 7 država – cijeli region Zapadnog Balkana i Turska.

  Analitičari: Isti kurs, veće prepreke

  Iako izbori u Srbiji još nisu završeni i ne zna se sastav budućeg parlamenta, neka pitanja su pokrenuta i pre formiranja nove Vlade - pre svega hoće li spoljna politika zemlje ostati na istom kursu, uprkos promenama na političkoj sceni Srbije.