Dostupni linkovi

Dodik najavio rekonstrukciju Vlade RS


Zgrada Vlade RS
Zgrada Vlade RS
Sadašnja Vlada RS biće zamijenjena novim sastavom, najavio je to u nedelju predsjednik tog entiteta Milorad Dodik. On je rekao da će u ponedjeljak ili utorak o tome razgovarati sa premijerom Aleksandrom Džombićem te da bi sve moglo biti završeno u roku od sedam do deset dana. Dodik najavljuje da će u novoj vladi sjediti četiri do pet novih ministara. On, međutim, nije otkrio ko su oni koji će otići iz izvršne vlasti niti oni koji će doći na njihovo mjesto.

"Ići će se na novi sastav Vlade, a to podrazumijeva proceduru predlaganja mandatara, sazivanje sjednice i rad samog parlamenta.Smatram da će to u roku od sedam do deset dana sve biti završeno Mislim da postoji spremnost svih da na civilizovan i kolegijalan način riješimo neke probleme i damo novu snagu. Ovo je naša odgovornost i mi moramo da poštujemo sve proceduralne stvari", istakao je Dodik

U Srpskoj demokratskoj stranci smatraju da nije dovoljna samo zamjena kadrova u entitetskoj vladi, već da bi se dosadašnjim radom nekih od ministara trebala pozabaviti i tužilaštva.

„Nećemo osporiti nijednog stručnjaka ako mu se desi da bude angažovan u Vladi RS. Ali, naravno da nećemo biti mirni ako bude samo –sjaši Kurta da uzjaše Murta, ako se nastave isti poslovi, da se rade negativni ugovori, da se radi kriminal u šumama, kriminal sa podsticajima, kriminal u zdravstvu, kriminal u ministarstvu rada...“ rekao je član Glavnog odbora SDS Nenad Stevandić.

U vladajućem Savezu nezavisnih socijaldemokrata ističu kako se neće raskidati postojeća koalicija sa Socijalističkom partijom i Demokratskim narodnim savezom. No Potpredsjednik SNSD-a Igor Radojičić kaže da se i od koalicionih partnera očekuje da snose odgovornost kod „osvježavanja“ izvršne vlasti u RS

Pozivamo DNS i SP da razmisle o potrebi osvježavanja njihovih kadrova u Vladi Srpske, jer težinu izvršne vlasti ne nosi samo SNSD, već izvršnu vlast čini koalicija", riječi su Radojičića, koji je najavio moguće razgovore i o proširenju entitetske koalicije, ne otkrivajući sa kojom bi se strankom moglo pregovarati.

Nenad Stevandić je mišljenja da se promjenama u Vladi RS sada otvara mogućnost da i SDP uđe u entitetsku većinu.

Nezvanično se saznaje da u novoj vladi neće biti sadašnjeg premijera Aleksandra Džombića, ministra prosvjete i kulture Antona Kasipovića, ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe, te ministra zdravlja Ranka Škrbića.

Iako se ne oktriva ko bi mogao biti novi premijer, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović indirektno je u intervjuu za Press Republike Srpske rekao da je da je aktuelna ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željka Cvijanović kandidat za najodgovornije funkcije s obzirom na dosadašnje rezultate.
XS
SM
MD
LG