Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:53 CET

  Svijet

  Dodjela Oscara: Najbolji film "Argo", istorijski uspjeh Daniela Day Lewisa

  • Američka prva dama, Michelle Obama objavila je dobitnika Oscara za najbolji film u javljanju iz Bijele kuće, Washington, 24. februar 2013. Foto: AFP / Pete Souza
  • Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway i Christoph Waltz sa osvojenim Oscarima, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: AFP / Joe Klamar
  • Ben Affleck, Alan Arki i Bryan Cranston, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni
  • Daniel Day-Lewis i Meryl Streep, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: AFP / Joe Klamar
  • George Clooney, Grant Heslov, Ben Afleck i Jack Nicholson, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Mike Blake
  • Glumica Jennifer Lawrence spotakla se na sceni, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni
  • Jennifer Lawrence sa osvojenim Oscarom za najbolju glavnu žensku ulogu, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Mike Blake
  • Christoph Waltz sa osvojenim Oscarom za najbolju sporednu mušku ulogu, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni
  • Anne Hathaway sa osvojenim Oscarom za najbolju žensku sporednu ulogu, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Mike Blake
  • Ben Affleck, Grant Heslov i George Clooney, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni
  • Redatelj Michael Haneke dobio je nagradu za najbolji internaciomalni film, Santa Monica, 23. februar 2013. Foto: REUTERS / David McNew
  • Daniel Day-Lewis, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: AFP / Robyn Beck
  • Michael Haneke sa suprugom Susanne, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: REUTERS / Lucas Jackson
  • Daniel Day-Lewis, Jennifer Lawrence, Anne Hathaway i Christoph Waltz sa osvojenim Oscarima, Hollywood, 24. februar 2013. Foto: AFP / Joe Klamar
  "Argo" najbolji fim, Danielu Day Lewisu treći Oscar za najbolju glavnu mušku ulogu, Ang Leeju drugi za režiju, Tarantinu za scenario. Na dodjeli Oscara  manje više sve očekivano osim prve dame SAD, koja je proglasila najbolji film.

  Na kraju troiposatnog prijenosa iz Dolby teatra, nekadašnjeg Kodaka, Oscara za najbolji film iz Bijele kuće proglasila je prva dama SAD Michelle Obama, koju je prozvao legendarni Jack Nicholson. Prema očekivanjima to je “Argo”, priča o spašavanju šestoro američkih talaca nakon napada na Ambasadu SAD, poslije Islamske revolucije 1979. godine u Teheranu. Producenti ovog filma, koji je vodio i na kladionicama uoči dodjele Oscara, su Ben Affleck, koji je ujedno i režiser, te Goerge Clooney i Granat Hesleck. Film je osvojio još dva Oscara, za najbolji adaptirani scenarij i najbolju montažu.

  Iako u sjajnoj konkurenciji, Oscara za najbolju mušku očekivano je dobio Daniel Day Lewis, za portret američkog predsjednika Lincolna u istiomenom filmu Stivena Spilberga, koji je i pred 12 nominacija, dobio još samo jedan Oscar za  najbolju scenografiju.

  Day Lewisu je to, pak, treći Oscar, a budući da ga je predstavila takođe višestruka oskarovka Meryl Streep, posve neočekivano za njega šalio se i na svoj i na njen račun. Da je zapravo Spielberg htio nju za “Lincolna”, a da je njemu ranije bila namijenjena uloga “Čelične lady” Margaret Thatcher. Takođe je rekao da Spielberg nije njega morao da ubjeđuje da igra Lincolna, ali jeste on slavnog reditelja da film ne bude mjuzikl. Poznato je da se svih dva mjeseca snimanja, Day Lewis neprekidno ponašao i na setu i van njega kao Lincoln, a da je Spielberg u znak poštovanja prema “predsjedniku” na snimanje svakog dana dolazio u odijelu i kravati. 

  Britanski glumac na ovaj način je ušao u istoriju sa tri osvojena Oscara za najbolju mušku ulogu, piše BBC.  Prije “Lincolna” osvojio je Oscara i za “Moje lijevo stopalo” i “Biće krvi”.

  Jennifer LawrenceJennifer Lawrence
  x
  Jennifer Lawrence
  Jennifer Lawrence
  Mlada i briljantna 22-godišnjakinja, Jannifer Lawrence takođe očekivano dobila je Oscara za glavnu žensku ulogu za film “Silver lining playbook” (I u dobru i u zlu), za ulogu problemtične mlade udovice koja se upušta u vezu sa mladićem koji ima bipolarni poremećaj (igra ga Bradley Cooper takođe nominovan za Oscara za najbolju mušku ulogu).

  Za sporednu mušku ulogu Oscara je dobio  Crishtoph Waltz za „Django Unchained“ (Odbjegli Django), a u ovoj kategoriji  sva petorica nominovanih glumaca već su dobitnici Oscara, uključujući i Waltza koji je Oscara dobio drugu godinu za redom. Waltz je zahvaljujući Tarantinu dobio i svog drugog Oscara kao i prošle godine. 'Django Unchained' je dobio još Oscara i za najbolji scenario koji je uradio Quentin Tarantino, koji je i režiser filma.

  Oscar  za najbolji adaptirani scenario pripao je Chrisu Therioru za „Argo.“
  Takođe očekivano Oscar za sporednu  žensku  ulogu pripao je Ann Hathaway  za "Les Miserables", mjuzikl koji je osvojio još dva Oscara ali i ogromne ovacije publike u Dollby teatru, nakon izvođenja jedne od numera iz filma sa čitavim ansamblom koji su pored ostalih činili i Hugh Jackman takođe nominovan za Oscara, te Russel Crowe, Amanda Seyfried i ostali .To je bio jedan od blistavijih trenutaka sa 85-te dodjele nagrada Američke filmske akademije.

  Ang Lee ponovo se okitio Oscarom ovoga puta za film „Life of Pi“ (Život Pia), film rađen u vrhunskoj 3D tehnologiji što mu je pomalo neočekivano obezbijedilo još tri Oscara.

  Michael HanekeMichael Haneke
  x
  Michael Haneke
  Michael Haneke
  Sa druge strane „Amour“ (Ljubav ) Michaela Hanekea najbolji je strani film, a „Skyfall“ od Adele najbolja pjesma.Time je film o Bondu prvi put dobio Oscara.Na ovogodišnjoj je dodjeli takođe priređen omaž  50-toj godišnjici James Bond filmova. Iako se na omažu  očekivalo šest glumaca koji su tumačli lik slavnog britanskog agenta, to se nije dogodilo. Adelin performas uživo, ali i onaj Babare Straisend, takođe su bili briljantniji  trenuci ovogodišnje  dodjele Oscara.

  Najbolji animirani  kratki film je „Paperman“ a  dugometražni „Brave“, oba u produkciji  Disney. Najbolji kratki film „Curfew“, a najbolji kratki dokumentarni film je „Inocente“ priča o beskućnici koja je željela postati umjetnica po svaku cijenu i uspjela u tome, čak se pojavila na dodjeli Oscara sa ostatkom ekipe nagrađenog filma.

  Na dodjeli su najprestižnijih filmskih nagrada zabilježena su i dva kurioziteta. Prvi put su u jednoj kategoriji za najbolju žensku ulogu bile nominovane namlađa i najstarija glumica ikad. Emanule Riva za „Amour“  napunila je 86 godina, a devetogodišnja Quvenzhane Wallis imala je pet kada je počelo snimanje filma „Zvijeri južnih divljina“. Takođe, George Clooney je sa ovim Oscarom, ali prije svega i nominacijom, postao osoba koja je imala najviše nominacija u najrazličitijim kategorijama ikad.

  Voditelj dodjele Oscara je bio relativno malo poznati mladi a svestrani holivudski umjetnik Set MecFarliene, a na crvenom su tepihu najzapaženije kreacije nosile su  Jannifer Lawrence u Dioru, Sharlize Theron takođe, Jannifer Aniston u crvenoj Valentino haljini, Ann Hathaway u Prada haljini sa Tiffany nakitom, Jennifer Garner u Gucci ljubičastoj, Halle Berry u srebrnoj Versacce kreaciji, Naomi Watts takođe u srebrnom Dioru  i  Amy Adams u sivoj  Armani toaleti....

  *************************
  Oscara su osvojili po kategorijma:

  * Najbolji film (Best picture)
  'Argo' - dobitnik Oscara

  * Najbolja glavna muška uloga (Leading actor)
  Daniel Day-Lewis ('Lincoln') - dobitnik Oscara

  * Najbolja glavna ženska uloga (Leading actress)
  Jennifer Lawrence ('Silver Linings Playbook') - dobitnik Oscara

  * Najbolja sporedna muška uloga (Supporting actor)
  Christoph Waltz ('Django Unchained') - dobitnik Oscara.Alan Arkin ('Argo')

  * Najbolja sporedna ženska uloga (Supporting actress)
  Anne Hathaway ('Les Miserables') - dobitnik Oscara..

  * Najbolja režija (Directing)
  'Life of Pi', Ang Lee - dobitnik Oscara

  * Najbolji originalni scenarij (Original screenplay)
  'Django Unchained', Quentin Tarantino - dobitnik Oscara

  * Najbolji adaptirani scenarij  (Adapted screenplay)
  'Argo', Chris Terrio - dobitnik Oscara

  * Najbolja pjesma (Original song)
  “Skyfall” from Skyfall - dobitnik Oscara

  * Najbolji film na stranom jeziku (Foreign language film)
  'Amour' - Austrija - dobitnik Oscara

  * Najbolja montaža (Film editing)
  "Argo" - dobitnik Oscara

  * Najbolja muzika u filmu (Original score)
  "Life of Pi" - dobitnik Oscara

  * Najbolji kratkometražni animirani film (Animated short film)
  "Paperman" - dobitnik Oscara

  * Najbolji animirani film (Animated feature)
  'Brave' (Merida Hrabra) - dobitnik Oscara

  * Najbolja kamera (Cinematography)
  "Life of Pi" - dobitnik Oscara

  * Najbolji vizualni efekti (Visual effects)
  "Life of Pi" - dobitnik Oscara

  * Najbolja kostimografija (Costume design)
  "Anna Karenina" - dobitnik Oscara

  * Najbolja šminka (Makeup and hairstyling)
  "Les Misérables" - dobitnik Oscara

  * Najbolji kratkometražni film (Live action short film)
  "Curfew" - dobitnik Oscara

  * Najbolji kratkometražni dokumentarni film (Documentary short)
  "Inocente" - dobitnik Oscara

  * Najbolji dokumentarni film (Documentary feature)
  "Searching for Sugar Man" - dobitnik Oscara

  * Najbolja montaža zvuka (Sound mixing)
  "Les Misérables" - dobitnik Oscara

  * Najbolja zvučna kulisa (Sound editing)
  "Skyfall" - dobitnik Oscara
  "Zero Dark Thirty" - dobitnik Oscara Argo

  * Najbolja scenografija (Production design)
  "Lincoln" - dobitnik Oscar

  Biljana Jovićević

  U novinarstvu je od 1998.godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.