Subota, 06. februar/veljača 2016, 07:54 CET

  Popularna nauka

  Do kraja vijeka globalna temperatura veća za 4,5 stepeni

  Jezero Debar, suša 2012.
  Jezero Debar, suša 2012.
  Klima na Zemlji mijenja se brzo, pa bi globalna temperatura do kraja 21. vijeka mogla da "naraste" za 4,5 celzijevih stepeni, pokazala je studija američkih naučnika, objavljena u časopisu "Nauka".

  Veća temperatura mogla bi imati veći uticaj na društvo u terminima rasta novoa mora, talasa, suše, te mnogih drugih prijetnji - upozorili su autori.

  Druga studija koja se bavi klimatskim promjenama pokazuje da bi globalno povećanje temperature moglo da dovede do velikih društvenih i kulturoloških promjena.

  Tako bi topljenje arktičkog leda moglo da označi kraj tradicionalnog lova i ribolova za tamošnje stanovnike.

  Porast nivoa mora u Pacifiku već sada ugrožava stanovnike tamošnjih ostrvskih država, a idućih decenija izazvaće njihovu migraciju.

  Od 1900. godine do danas globalna temperatura na Zemlji "narasla" je za oko 0,8 celzijevih stepeni, a dvije trećine tog porasta zabilježene su nakon 1980. godine.

  Čak deset najtoplijih godina zabilježeno je nakon 1990. Na listi najtoplijih godina vjerovatno će se naći i 2012. - navode naučnici.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  31.01.2016
  Na više od 30 TV stanica u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj kreće nova sezona od 52 epizode “Perspektive” čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava. Serijal Perspektiva kreće sa drugom sezonom i ovo je prva epizoda desetog ciklusa koja govori o mladima Bijeljine. Voditelji i moderator je Marčelo. Serijal se emituje u saradnji sa The National Endowment for Democracy, producent je Mebius Film.