Dostupni linkovi

Djeca vojnici ekstremističke Islamske države


Abu Usama
Abu Usama

Autor: Joanna Paraszczuk (Priredila Mirjana Rakela)

Militantna Islamska država (IS) na društevnim mrežama dijeli fotografiju dječaka od možda 12 ili 13 godina. Odjeven je u crnu „fantomku“ na kojoj je natpis bijelim slovima "La ilahe illallah" (nema boga osim Allaha), baš kao što je natpis na zastavi džihadističke organizacije. Abu Usama al-Selefi podiže kažiprst u samosvjesnoj pozi.

Abu Usama se ne „igra“ militanta. On je jedan od djece boraca. IS ga na društveni medijima promovira kao najmlađeg borca, i to u prvim linijama opsade sirijskog grada Konabea.

Tokom proteklih tjedana, sve više i više je izvještaja koji potvrđuju da militanti vojno obučavaju školsku djecu u Siriji i Iraku. Ima dokaza da ova ekstremistička grupa također koristi djecu od 13 godina kao borce.

U iračkom Mosulu, koji je od juna pod kontrolom ekstremističke IS, militanti su zamijenili fizičko obrazovanje sa satima borilačkih i samoubilačkih vještina.

Učiteljica iz jedne škole je potvrdila agenciji Bloomberg da joj je jedan od militantata rekao kako "moraju učenike u Mosulu odgajati kako bi postali svjesni da će u budućnosti biti vojnici kalifata". Drugi stanovnik Mosula, koji se predstavio kao Abu Rawan, rekao je da je njegov 13-godišnji nećak regrutiran i da su mu dali pištolj.

I aktivistička grupa u sirijskom gradu Raki, koji je postao „prijestolnicom“ Islamske države, objavila je dokaze da militanti imaju trening kamp za djecu mlađu od 16 godina.

Grupa koja se naziva „Raka je potiho uništena“ objavila je fotografije logora na svom Twitter nalogu:

U septembru je na društvenim mrežama kolala fotografija jednog od ljetnih kampova za trening djece u Raki. Fotografija je pokazivala malog dječaka koji je bio odjeven - kao Abu Usama - u crnoj „fantomci“. U jednoj ruci je držao „plavokosu lutku s narandžastim plaštom“ , a u drugoj nož.

Prema jednoj od sirijskih organizacija za ljudska prava, militanti obučavaju djecu da „ubijaju plavokose i plavooke lutke“.

Djeca u Raki se se prisilno dovode u kampove ekstremne IS, dok su neki stariji dječaci prebačeni u logore odraslih gdje uče kako koristiti oružje i boriti se, navodi se u izvještaju.

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u junu je objavila da nekoliko oružanih grupa u Siriji, uključujući IS, koriste djecu vojnike, pa čak i potiču djecu da postanu bombaši samoubojice.

HRW je citirao tinejdžera Amara, koji je rekao da se borio kada je imao 15 godina, te da su ga njegovi zapovjednici pokušali nagovoriti da postane bombaš samoubojica.

Islamska država niti ne pokušava prikriti činjenicu da koristi djecu vojnike. U stvari, putem svojih društevnih mreža se hvali time što u borbe šalje dječake poput Abu Usama.

Ranije ove godine IS je na društenim mrežama objavio fotografiju u djece u gradu Al-Bab u provinciji Aleppo, koji su polagali zakletvu vjernosti.

Djeca u kampu Aleppo
Djeca u kampu Aleppo

Među militantima, naročito onima sa Sjevernog Kavkaza i iz nekih centralnoazijskih država koji su u Siriji sa svojim obiteljima, postalo je vrlo „moderno“ da djecu oblače u vojne uniforme i fotografirju ih kako drže, a ponekad i pucaju iz oružja.

Ova fotografija je snimljena od strane čečenskih militanata koji su bore na strani Islamske države i na kojoj djevojčica Daija, kćerka jednog od militanata, drži pušku.

Drugi čečenski militant je objavio fotografiju svoga sina koji u ruci ima pištoj.

Uzbekistanski militanti su napravili video koji prikazuje djecu mlađu od 10 godina koje se uči pucati i koji podržavaju džihadiste iz Islamske države i lidera IS Abu Bakr al-Bagdadija.

XS
SM
MD
LG