Dostupni linkovi

Kosovski institut za mir: Dijalog bi trebalo okončati mirovnim sporazumom


Spomenik u Prištini postavljen povodom proglašenja nezavisnosti
Spomenik u Prištini postavljen povodom proglašenja nezavisnosti
Dijalog koji se odvija između Kosova i Srbije trebalo bi okončati potpisivanjem mirovnog sporazuma između ove dve zemlje, a koji bi služio za priznanje i uspostavljanje trajnih prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, navodi se u političkoj studiji Kosovskog instituta za mir, pod nazivom “Mirovni sporazum za održiv mir: Nov početak za Kosovo i Srbiju”.

Izvšni direktor ovog instituta, Ramadan Ilazi, kaže da je trenutni dijalog savršena mogućnost za obe strane da postignu trajni mir i bezbednost na Kosovu, u Srbiji i šire.

“Kosovski institut za mir predlaže mirovni sporazum zasnovan na pet principa. To su reciprocitet i stvaranje uzajamnog poverenja, zatim mehanizmi pomirenja, vremensko ograničenje, istorijski kompromis odnosno priznavanje Kosova od strane Srbije, kao i međunarodne garancije i monitoring”, kazao je Ilazi.

On je takođe dodao da bi jedan takav sporazum stabilizovao ceo region i odbacio bilo kakve ambicije za teritorijalno regulisanje spornih delova u regionu.

Adem Beha iz ovog instituta istakao je da bi glavni sadržaj takvog sporazuma, između ostalog, bilo zvanično priznanje Kosova, zamena rezolucije SB UN 1244, odredbe za gašenje paralelnih srpskih struktura, politički sporazum za sever Kosova kojim bi se Srbima omogućilo dovoljno samoupravljanje, kao i omogućavanje kosovskim vlastima da uspostavi vladavine zakona u tom delu zemlje.

“Mi smo svesni da se sporazum koji predlažemo ne može sprovesti sada, zato što pre svega pozicije Kosova i Srbije nisu izjednačene, s obzirom da Hashim Thaci izjavljuje da je osnova za pregovore Ustav i zakoni Kosova, a za Ivicu Dačića to je Ustav Srbije”, kaže Beha, ali dodaje da bi dijalog koji je u toku trebalo da ide u tom pravcu.

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam iz Novog Sada međutim ističe da je bilo kakav sporazum u kome se predviđa priznanje Kosova od strane Srbije, nerealan, barem u ovog deceniji.

“Mislim da će tokom svih ovih pregovora Srbija istrajavati na tome da neće priznati nezvisnost Kosova, ali će ići u političke pregovore gde će tema biti status severa Kosova i građana. Pre svega sve se to prebija preko integrisanog upravljanja granicama, gde vidimo da ima problema. Tako da će to biti krajnji domen da se postigne to da Srbi na severu Kosova imaju poseban status. Ali, bilo koji dokument kojim bi se priznala nezavisnost Kosova, ja mislim da u dogledno vreme ne dolazi u obzir. Čak mislim da nije realno u ovoj deceniji da se to desi“, kaže Popov.
XS
SM
MD
LG