Četvrtak, 28. april/travanj 2016, 23:34 CET

  Kosovo

  Kosovski institut za mir: Dijalog bi trebalo okončati mirovnim sporazumom

  Spomenik u Prištini postavljen povodom proglašenja nezavisnosti
  Spomenik u Prištini postavljen povodom proglašenja nezavisnosti
  Dijalog koji se odvija između Kosova i Srbije trebalo bi okončati potpisivanjem mirovnog sporazuma između ove dve zemlje, a koji bi služio za priznanje i uspostavljanje trajnih prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, navodi se u političkoj studiji Kosovskog instituta za mir, pod nazivom “Mirovni sporazum za održiv mir: Nov početak za Kosovo i Srbiju”.

  Izvšni direktor ovog instituta, Ramadan Ilazi, kaže da je trenutni dijalog savršena mogućnost za obe strane da postignu trajni mir i bezbednost na Kosovu, u Srbiji i šire.

  “Kosovski institut za mir predlaže mirovni sporazum zasnovan na pet principa. To su reciprocitet i stvaranje uzajamnog poverenja, zatim mehanizmi pomirenja, vremensko ograničenje, istorijski kompromis odnosno priznavanje Kosova od strane Srbije, kao i međunarodne garancije i monitoring”, kazao je Ilazi.

  On je takođe dodao da bi jedan takav sporazum stabilizovao ceo region i odbacio bilo kakve ambicije za teritorijalno regulisanje spornih delova u regionu.

  Adem Beha iz ovog instituta istakao je da bi glavni sadržaj takvog sporazuma, između ostalog, bilo zvanično priznanje Kosova, zamena rezolucije SB UN 1244, odredbe za gašenje paralelnih srpskih struktura, politički sporazum za sever Kosova kojim bi se Srbima omogućilo dovoljno samoupravljanje, kao i omogućavanje kosovskim vlastima da uspostavi vladavine zakona u tom delu zemlje.

  “Mi smo svesni da se sporazum koji predlažemo ne može sprovesti sada, zato što pre svega pozicije Kosova i Srbije nisu izjednačene, s obzirom da Hashim Thaci izjavljuje da je osnova za pregovore Ustav i zakoni Kosova, a za Ivicu Dačića to je Ustav Srbije”, kaže Beha, ali dodaje da bi dijalog koji je u toku trebalo da ide u tom pravcu.  

  Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam iz Novog Sada međutim ističe da je bilo kakav sporazum u kome se predviđa priznanje Kosova od strane Srbije, nerealan, barem u ovog deceniji.

  “Mislim da će tokom svih ovih pregovora Srbija istrajavati na tome da neće priznati nezvisnost Kosova, ali će ići u političke pregovore gde će tema biti status severa Kosova i građana. Pre svega sve se to prebija preko integrisanog upravljanja granicama, gde vidimo da ima problema. Tako da će to biti krajnji domen da se postigne to da Srbi na severu Kosova imaju poseban status. Ali, bilo koji dokument kojim bi se priznala nezavisnost Kosova, ja mislim da u dogledno vreme ne dolazi u obzir. Čak mislim da nije realno u ovoj deceniji da se to desi“, kaže Popov.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  18.12.2012 16:47
  Sve se svodi na to da se Albancima ispune sve zelje a oni ce se nakon toga naravno smiriti, cista ucena.

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  18.12.2012 02:26
  Da ameri zele da rede ovaj problem, resili bi ga jos nocas, ali oni to nece i tacka...jer nema novih drzava, nema, daš albancima drzavu u drzavi Srbiji, i svi zadovoljni nema gubitnika...e amerima to nije u interesu...vec samo nestabilnost dokle god su ovde...e kada odu, onda ce tada albanci da traze od srba ovo, jer nece imati od koga drugoga...vremena se menjaju...

  Šta ima sada Kosovo, ništa, kriminalci lopovišu, omladina ne zaposlena..dokle će to da traje tako...nemojte ljudi...

  Ime: tito Grad: BiH
  17.12.2012 19:15
  Lijep spisak želja ovih sa nekakvog Instituta Kosova', Da nećete možda još nešto a da ste zaboravili da napišete!!!??

  Ime: Alo Grad: RS
  17.12.2012 17:22
  Lepe zelje...ali da ne budem maliciozan resenja treba traziti a ne gurati pod tepih....Glavni problem skojim se suocavamo to je da Albanska strana nije suverena i nezavisna nego je samo manji deo vece strukture tj sile..tzv Zapada (NATO,KVINTE ..kako je vec zovete )..Posto oni odbijaju dijalog o statusu ...resenja treba traziti u postojecem stanju i to da Srbija prizna Kosovske institucije (Parlament Vladu Predsednika )..simbole zastavu vozacke dozvole i sl...Stim da ih tretira kao institucije Srbijanskog entiteta (pokrajine provinicije ) Kosovo ..a onda svi zajedno i Srbi i Albanci kroz dijalog da traze resenja za ulazak u EU (koje ce morati da bude specificno jer se mora uvaziti stav i onih koji priznaju i onih koji ne priznaju Kosovo) kako bi svi gradjani Srbije ukljucijuci gradjane Kosova imali boljiitak i veci zivotni standard..
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  17.12.2012 19:37
  Kako ste ovo opisali, sve mi liči na digest knjige "svadbeni običaji na Balkanskom poluostrvu".
  Samo dodole nedostaju da nas povedu u EU.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.