Subota, 30. april/travanj 2016, 15:09 CET

  Bosna i Hercegovina

  19 godina od zločina na Markalama

  Godišnjica Markala: Dan sjećanja na sve poginule Sarajlijei
  X
  05.02.2013
  Petog februara obilježava se Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine, kao i 19-ogodišnjica stradanja građana na pijaci Markale. Na današnji dan 1994. od minobacačke granate sa položaja Vojske Republike Srpske poginulo je 67 Sarajlija, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno. Brojne delegacije posjetile su spomen-obilježje na Markalama gdje su odali počast nevino ubijenim sugrađanima. RSE Video, 05. februar, autor: Zvjezdan Živković
  VIDEO: Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva
  Prije 19 godina na sarajevsku pijacu Markale pala je granata koja je zauvijek promijenila živote više od 140 ranjenih i porodica preko 60 ubijenih.

  Većina ih je, poput Abida Kočevića na pijacu došla kupiti hranu. Bio je miran dan, sve do pola sata poslije podneva kada je jedna minobacačka granata sa položaja Vojske Republike Srpske pogodila pijacu.   
   
  “Negdje oko 12 i 20 minuta sam bio tu da kupim crvene paprike za supu. Samo što sam ušao granata je doletjela. Noga mi je bila odsječena. Kad sam došao sebi sve je to ležalo oko mene. Niko se javio nije. Pokupili su me, odveli u bolnicu, pa onda za Njemačku. Tamo su mi uspjeli spasiti nogu”, priča Kočević.

  Almasa Katana toga dana izgubila je snahu.

  “Bile smo bliske, voljele se. Ovaj dan je za mene jako rtežak. Kad sam sutradan prošla ovuda vidjela sam ljude kako čiste. To je bio užas, strašno”, prisjeća se ona.

  5. februar proglašen je Danom sjećanja na stradale građane Sarajeva u periodu opsade 1992 – 1995. godine. Procjenjuje se da je svaki dan ginulo osam odraslih i po jedno dijete. Ranjavano je više od 40 osoba dnevno. 

  Gradonačelnik Alija Behmen upozorio je da se kultura sjećanja mora održati živom.

  “Cijela je zemlja stradalnik, ali je Sarajevo kao glavni grad posebno obilježen pogibijama. Više od 1500 djece je umrlo, ne od gladi i nedostatka lijekova, nego od snajpera i granata. Ne trebamo se vraćati u prošlost, ali moramo pamtiti”, istakao je Behmen.

  Za zločin na Markalama pred Haškim tribinalom na doživotni je zatvor osuđen general Sarajevsko - romanijskog korpusa Vojske Republike srpske Stanislav Galić. Za zločine nad stanovnicima opkoljenog Sarajeva u Hagu se sudi optuženicima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

  Dženana Halimović

  Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada 'Global Human Rights Award' i Unije novinara BiH 2003. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mister x Grad: sweden
  07.02.2013 00:03
  Mogu zamisliti samo sta bi bilo da je ova ili slicna granata pala na neku beogradsku pijacu? ili zagrebacku!
  sam pokusaj da se opravda ovakav zlocin ili negira na bilo koji nacin usporedjuje ,je definitivno precutno odobravanje, sto sadrzi elemente ekstremizma i fasizma,treba donijeti zakon na nivou UN da se to stavi pod lupu zakona i definitivno zacepe usta ogromnoj srpskoj populaciji po ovom pitanju pa i ogromnoj tzv srpskoj eliti po mnogim zbivanjima iz 90 ,(dubrovnik,vukovar,srebrenica,tuzla ,sarajevo,podrinje..posavina)
  bojim se da do toga nikad nece doci jer su ti koji bi mogli ev.da donesu takve zakonike indirektno ucestovali i omogucili srpskoj vojsci i paravojsci da pocini to sto su pocinili ,pred nihovim ocima u srcu evrope ni prstom ne mrdnuti ,a definitivno nagovestaj da bi se to moglo i desiti je bio embargo Bosni na odbranu i zastitu drzave i njenog stanovnistva,a u tom embargu je i ucestovao i predstavnik zemlje gde ja zivim karl bild i nikad niko nije pokrenuo neke postupke pritiv tih ljudi,a mnogi su zivi jos uvijek..zalosno i tuzno koliko je svijet pokvaren i podal.

  Ime: digitaldruid Grad: pristina
  06.02.2013 00:33
  kakav monstrum bi trebalo biti, da bi covek palio granatu na ljude koji cekaju na red za hleb??? i za Sigmund Freud-a bi to bilo nerazumljivo!
  Odgovor

  Ime: Džemal
  06.02.2013 22:36
  Isti monstrum, koji je bio u stanju narod u tom gradu držat 1.425 dana bez hrane i vode.Vodu puštat na kapaljku i čekat da se saberu za to malo vode ili hrane na jednom mjestu, pa im poslat granatu.
  Nema potrebe imenovat te monstrume, jer su već poznati, a koji se sada brane lažima; Ovi u vojnoj uniformi kažu monstruozne komande davali su oni u civiljnim odorama, a ovi, opet, u civiljnim da spase zadnjicu prebacuju krivdu na one u unifommama.
  U laži su kratke noge, ..................sve se plaća!

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  05.02.2013 21:01
  Tezak dogadjaj iz teskog vremena. Nakon 19 godina sve se pokriva velom tajne, vjerodostojni podaci gube izvornu vjerodostojnost zbog upliva struke u rasvjetljavanja dogadjaja, a neko nece da dogadjaj precizno razjasni jer su sada svi podaci dostupni organima Republike BiH i samim time da otklone sve dileme proizvoljnosti tumacenja dogadjaja. Svaka zrtva zasluzuje duzno postovanje jer je sigurno da oni nisu krivi....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.02.2013 00:11
  "... nadamnom je nebo zatvoreno, ne prima mi ni plača ni molitve..."

  Liebe mihajlo, Vama je stvarno koprena pred očima!
  Zanimljivo je kako funkcioniše ljudska svest i kako stalno pokušava da podvali sama sebi. Pomislim da ničemu drugome ni ne služi sem samoobmane...

  Znate Vi, mihajlo, isto tako dobro kao ja, da je ta granata pala s istih onih obronaka s kojih su pale i sve druge.
  Isto tako dobro znate da je u krajnjoj liniji sasvim irelevantno da li je ova konkretna granata pogodila svoj cilj, kada je tokom te 3-i-po godine na Sarajevo palo stotine hiljada granata i kada su mnoge od njih pale na svoje civilne žrtve, baš tamo gde su upućene.
  Znate i to da su Sarajlije bile pod stalnom snajperskom vatrom i da je svaki odlazak po vodu i hranu bio rizična avantura, kao i to da je dična srpska vojska sve to činila s ciljem da te mučenike prisili na predaju.

  Znate dobro da je ta kukavička vojska čučala na brdima nespremna da se suoči sa svojim praktično nenaoružanim protivnikom i s udobne distance usijanim gvožđem "pomerala mozak".
  Vidite i znate da su bednici.

  I kako se Vaša svest odnosi prema svemu ovome?
  Pronađe jedno "pitanje pokriveno velom tajne". Zabavi se prebrojavanjem anđela na vrhu igle... Posumnja u postojanje bilo kakve istine... Ezoterija.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  07.02.2013 12:10
  Medju naukama kazu da postoji "Kraljica nauke" medjutim moze se desiti da ipak izostane pouzdano naucno rjesenje ili ga u opste nema, a onda se poziva logicno rasudjivanje kao jedini spas.
  Nekorektno je i tuzno je to, uz duzno postovanje za svaku zrtvu, da nakon 19 godina imamo samo "ratni izvjestaj" neko nije htio namjerno da problem definise i da ga rijesi a pocinilac da bude uhapsen sva dkumentacija stoji na raspolaganju.
  Nekorektno je povodom ovoga dogadjaja otvarati ovde pitanje vojnog organizovanja u tom nesretnom periodu drzave Republike BiH i naroda BiH /bosnjackog, srpskog, hrvatskog, romskog../, a ono ce se morati otvoriti, u svakom slucaju bilo je tragicno sto i sam ovaj dogadjaj ukazuje....
  Milivoje izaberi korektne izraze za tumacenje dogadjaja i ne zaboravi da proizvoljnost nikada nije uspjelo da definise i rijesi problem....
  Odgovor

  Ime: pbc
  07.02.2013 14:50
  O cemu ti buncas Cvijeticu?
  Slucaj je rjesen upravo upotrebom nauke, u ovom slucaju ta "kraljica nauka" koju navodis se zove balisticko vjestacenje, to jest nauka koje se bavi prirodom kretanja, leta i efekta projektila. Isto tako general Milosevic po komandnoj odgovornosti je osudjen za ovaj zlocin. Ako mislis da su umjesto upotrebe nauke i logickog rasudjivanja politicke zelje i prohtjevi ti koji trebaju da diktiraju istinu onda da ti odmah kazem da si dosao na progresnu internet stranicu.
  Odgovor

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  08.02.2013 14:27
  Upravo to sto ste Vi naveli kao "kraljica nauke" kompletan post dogadaj "problematizira", dok organi Republike BiH imaju na raspolaganju sve dokumente koji vode tacno pociniocu dogadjaja. Pocinioc dogadaja ima svoje ime i prezime i sud BiH mu treba da sudi. Pitanje svih pitanja je zasto to nece da urade organi Republike BiH....
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 19:22
  m.cvijetic@
  Ti ocigledno ne razumijesjezik na kojem mi pisemo,ili se pravis naivan.Sve dokumente o kojima ti mantras posjeduje sud u Haagu,i po tim dokumentima-dokazima,svjedocima,osudjen je Stanislav Galic.O kakvom pociniocu ti sada govoris ? Ti jos zivis u 80-tim,jer stalno pises o Republici BiH,koja vise ne egzistira.Daj,prisaberi se malo.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.02.2013 11:50
  m.cvijetic@
  Kakva tajna cvijeticu ? Nema tu nikakvih tajni,sve se zna.Zar ti ne pratis sudjenja u Haagu ?Tamo dolaze iz svih krajeva svijeta eksperti-svjedoci i svi do jednoga potvrdjuju da je granata dosla sa polozaja vrs-a .Jedino optuzeni Karadzic i Mladic poricu krivicu Na dozivotnu robiju osudjen Stanislav Galic zbog Markala,a ti i dalje mantras o nekom "velom tajne"! Medjutim,mene tvoja izjava ne iznenadjuje nimalo.Jos se nije desilo na ovom forumu da vi priznate bilo koji zlocin,tako ni ovaj.
  "Already seen"!
  Odgovor

  Ime: Benjamin Grad: Frankfurt
  06.02.2013 07:23
  Sve dileme "dobri"Mihajlo su otklonjene i sada sjede u Hagu!!!!Druga je prica koliko udjela ima neko drugi u ratnim dogadzajima,ali masakri i zlocini osujenika iz reda srba su jos nedostizni.To je to Mihajlo.

  Ime: Brcko
  05.02.2013 17:12
  Neka vam je laka zemlja, pocivajte u miru.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.