Dostupni linkovi

Desničarski cunami pogodio Austriju


Norbert Hofer
Norbert Hofer

Austrijska je vlada u šoku nakon što je predstavnik ekstremno desne antimigrantske stranke trijumfovao na predsjedničkim izborima.

Najviše glasova u prvom krugu izbora sa 36 posto podrške osvojio je Norbert Hofer iz Slobodarske partije (FPOe) . Debakl istorijskih proporcija za vladajući politički establišment koji je pokazao da je bez dodira sa stvarnošću i bez uticaja, navodi AFP.

Ne samo da je ubjedljiva pobjeda lidera ekstremno desne Slobodarske partije u prvom krugu predsjedničkih izbora šokirala političku elitu Austrije, već ni kandidati iz dvije vladajuće stranke centra koje vode ovu zemlju još od kraja Drugog svjetskog rata nijesu uspjeli ni da uđu u drugi krug izbora zakazan za 22. maj, budući su na nedjeljnim izborima bili četvrti odnosno peti sa po 11 posto podrške.

Takav rezulatat znači da prvi put od 1945. Austrija neće imati predsjednika kojeg će podržati ili stranka kancelara Wernera Faymanna, Socijaldemokrate (SPOe), ili njihov koalicioni partner, stranka desnog centra, Narodna partija (OeVP).

Hoferov protivkandidat u drugom krugu izbora 22. maja najvjerovatnije će biti Alexander van der Bellen, kandidat Zelenih koji je u nedjelju osvojio 20 posto podrške ispred trećeplasiranog, nezavisnog kandidata Imagrada Grissa, koji je osvojio 18.5 posto podrške.

Od na četvrto i peto mjesto plasiranih kandidata vladajućih Rudolfa Hundstorfera, inače ministra rada, i Andreasa Khola iz Narodne stranke, gori je bio samo Richard Lugner, osamdesettrogodišnji građevinski magnat oženjen bivšom Playboy zečicom 57 godina mlađom od njega, koji je osvojio samo nešto više od dva posto podrške.

Izbori su bili "glasan šamar u lice" vladajućoj koaliciji, rekao je Wolfgang Bachmazer iz istraživačkog institura OGM.

Austrijski mediji su u ponedjeljak Hoferovu pobjedu okarakterisali kao "cunami koji je političku sliku Autrije okrenuo naglavačke“.

Predsjednik Slobodarske partije, koja je ostvarila najbolji izborni rezulat na federalnom novou od formiranja, Heinz Christian Starche, koji je stranku preuzeo od pokojnog utemeljivača Jerorga Haidera, pak, kaže da su ostvarili "istorijski rezulat“ i da je ovo početak "nove političke ere“.

Sam Hofer je nakon pobjede u nedjelju veče poručio: "Moramo se boriti do posljednjeg daha".

Hofer je, kako pišu austrijski mediji, "ljubazan i drag političar protesta koji brutalne izjave Slobodarske partije prema izbjeglicama izriče umivenim jezikom".

Ovome u prilog idu i prve čestitike od prominetnih evropskih desničara koji prednjače u antiimigrantskoj politici poput Marine le Pen, liderke francuskog nacionalnog fronta, koja rezulat smatra "veličanstvenim“.

"Bravo za autrijski narod“, rekla je Le Pen.

Tako se sa Austrijom nastavio trend jačanja desničara širom razvijenih zapadnih zemlja, uključujući evropske države poput Francuske, Španije, Britanije, Njemačke, pa i SAD sa potencijalnim predsjedničkim kandidatom republikanaca Donaldom Trumpom.

Austrija je prošle godine primila 90.000 tražilaca azila, čime je izbila na drugo mjesto u Evropu po broju primljenih izbjeglica i migranata, ali je vlada Wernera Faymanna posljednjih sedmica zauzela znatno strožiji stav prema imigraciji.

Za austrijskog kancelara Faymanna nedjeljni rezultat je "jasno upozorenje vladi da mora zajednički i više da radi“. Kako je rekao, za ovaj izborni debakl neće biti nikakavih konsekvenci, odnosno personalnih promjena, uključujući i njegovu poziciju.

Obje članice vladajuće koalicija takođe neće sugerisati građanima Austrije, kojih su na ovim izborima izašli u ogromnom broju, 70 posto, u odnosu na 50 posto prije šest godina, za koda da glasaju. Tada je drugi mandat dobio Socijaldemokrata Heinz Fischer, koji se treći put po zakonu nije mogao kandidovati.

XS
SM
MD
LG