Dostupni linkovi

Na demonstracijama u Torontu više od 400 uhapšenih



(Video: Russia Today)

Učesnici demonstracija protiv ekonomskog samita G20 izazvali su nerede u Torontu paljeljem policijskih vozila i razbijajanjem izloga u centru grada.

Uhapšeno je 412 osoba, rekao je u nedelju portparol policije Toronta Tim Barous, a prethodno je policija javila da je 150 ljudi uhapšeno u neredima.

Policija je suzavcem rasterala grupu nasilnih demonstranata kako bi ih sprečila da se približe ogradi oko zgrade u kojoj se održavao samit lidera G20.

Neki demonstranti su flašama gađali policiju.

"Nikada nismo videli takav nivo obesnog vandalizma, kriminala i destrukcije na našim ulicama," rekao je šef policije Toronta Bil Bler.

Vandali su zapalili molotovljevim koktelima najmanje tri policijska automobila, a palicama su razbijali izloge i prozore na zgradama u samom centru grada, uključujući i ona u sedištu policije.

Bler je izjavio da je cilj demonstranata bio da odvuku policiju sa punktova obezbeđenja samita, kako bi pokušali da uđu u zgradu i prekinu sastanak.

Kako je dodao, u sukobima je lakše povređen veliki broj policajaca.

Prethodno se oko 10.000 sindikalnih članova, studenata, aktivista za zaštitu prava žena i zaštitu životne sredine okupilo u centru Toronta kako bi preneli svoje zahteve liderima G20. Sukobi su izbili pred sam kraj demonstracija.

G20 o refomama u monetarnoj oblasti

Samit G20, na kojem lideri 20 vodećih ekonomija sveta razmotra najbolje načine da se konsoliduje oporavak svetske privrede, počeo je kasno sinoć u Torontu.

Šefovi država ili vlada, kao i visoki finansijski zvaničnici tih država, će tokom dva dana razmotriti reforme u monetarnoj oblasti i ulogu međunarodnih finansijskih institucija, regulative i nove poreske stope za banke, zatim, liberalizaciju trgovine i investicija, trgovinska i pitanja deficita, a pozabaviće se i evropskom dužničkom krizom.

Prethodno je, u kanadskom gradiću Hantsvil, završen samit grupe osam najrazvijenijih, pretežno bogatih zemalja, poznatih kao G8.

U G8 su Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Rusija, Francuska, Italija i Japan. G20 čine, pored tih osam zemalja, i druge značajne ekonomije, kao što su Kina, Indija, Brazil, Južna Koreja, Australija, Argentina, Južna Afrika, Indonezija, Saudijska Arabija, Turska i Meksiko, a tu je i predstavnik Evropske unije (EU), piše RTS.

Samit u Torontu, koji se održava pod motom Oporavak i novi početak, prvi je nakon skupa u Piitsburgu, u septembru prošle godine, na kojem je G20 definisan kao forum za međunarodnu ekonomsku saradnju i koordinaciju.

Moglo bi vas zanimati i ovo:
G8: Bez dogovora o bankarskom porezu
Mogu li svetski lideri usaglasiti oko ekonomskog oporavka
XS
SM
MD
LG