Dostupni linkovi

Dan zaljubljenih na "crnoj listi"


Dan zaljubljenih u Turskoj - ilustracija
Dan zaljubljenih u Turskoj - ilustracija
Dan zaljubljenih,14. februara, Dan Svetog Valentina, na Balkanu je noviji “praznik” i više je simboličkog karaktera. Obilježava ga se od kraja osamdesetih, a čini se da je zamijenio 8. mart. Cvijeće, crveno srce, čokolada, poneka razglednica, ručak ili večera za dvoje.

No, i danas je to zabranjen praznik u nekoliko država, uglavnom, onih s autoritarnim režimima, poput Irana, Sjeverne Koreje, Uzbekistana, pojedinih afričkih država. Zanimljivo je da su proslavu Dana zaljubljenih zabranile su i vlasti u ruskom gradu Belgorodu, jer “nije povezanom s lokalnom tradicijom”.
Ilustracija
Ilustracija

Ruska pravoslavna crkva je bez komentara oko Sv Valentina, ali je, ali lokalni paroh požurio “blagosloviti” potez vlasti u ovom ruskom gradu.

Odlukom guvernera neće biti koncerata, posebnih disko zabava, a čak je i zoološki vrt poništio jeftinje ulaznice koje su mogli kupiti parovi.

“Atmosfera koja se veže uz ovaj praznik ne omogućuje da mladi razviju duhovne i moralne vrijednosti i on je u suprotnosti s ruskom tradicijom”, saopćile su lokalne vlasti.

“Društvo mora biti svijesno posljedice ovakvih proslava. Mogli smo tako uvesti i Dan vodke, pa i to slaviti", izjavio je glasnogovornik guvernerova ureda.

Belgorod je Dan zaljubljenih zamijenio s Danom pravoslavne mladosti koji se obilježava koncertima klasične glazbe i balovima.

U ovom ruskom gradu ne obilježava se ni Noć vještica 31. oktobra.

U Iranu i kazne

U Uzbekistanu je također na snazi “zabrana”. Prošle godine je službena novinska agencija Tirkiston Dan zaljubljenih opisala “kao djelo zlih sila koje žele uništiti nacionalne vrijednosti”.

U islamskom svijetu, na ovaj dan se gleda kao na još jedan “zapadni proizvod, koji ne treba obilježavati".
U islamskom svijetu, na ovaj dan se gleda kao na još jedan “zapadni proizvod, koji ne treba obilježavati".

Iran i Saudijska Arabija također su na crnu listu stavili Dan zaljubljenih.

Službeni Teheran je saopćio da će oni koji zabranu budu ignorirali biti kažnjeni.

U Saudijskoj Arabiji u prodaji nema darova s obilježjima V- dana, uključjući čokolade ili crvene ruže.

Desne ekstremističke grupe u Indiji još su 2010., bile spremne na akcije protiv obrazovnih institucija, restorana ili kulturnih institucija koji budu poticali obilježavanje ovog dana.

Legenda kaže da je Sv. Valentin živio u 3. stoljeću. Pogubljen je u doba Klaudija, no car Julije I je na njegovom grobu podigao baziliku i od tada se poštuje kao svetac među kršćanima. U 15. stoljeću je ovaj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih.

Običaj biranja odabranice na Valentinovo najprije se proširio u Englesku i Škotsku.
Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, obrubljene čipkom ili ukrasnom vrpcom i to su vjerojatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane.

Katolička crkva je 1969. odlučila da Sv Valentina izbaciti iz kalendara svetaca, no dan u kojem se slavi ljubav, Valentinovo, ostao je i dalje važan datum u kalendaru.
Sve do ponoći traje Dan zaljubljenih.

Prilika je to da najdražima kažemo koliko ih volimo, pa čak i bez nekoga poklona.
To bi bio dokaz kako Dana zaljubljenih može biti i nešto drugo, osim puke komercijalizacije.
XS
SM
MD
LG