Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 21:26 CET

  Bosna i Hercegovina

  Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježen u Tuzli

  Cveće ispred spomenika "Suza" u Tuzli
  Cveće ispred spomenika "Suza" u Tuzli
  U Tuzli je 27. januara, polaganjem cvijeća i vijenaca na spomeniku  „Suza“ obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta. Na mjestu gdje je današnja Suza nekada je bio tuzlanski željeznički polazni kolodvor odakle su odvođeni Jevreji u logore koji su se nalazili u Jasenovcu i Staroj Gradiškoj. Prije Drugog svjetskog rata u Tuzli je bilo 347 Jevreja, a popisom sanovništva 1949. godine bilo ih je devetnaest.

  „Evidentirano je i zna se da je 273 Jevreja s ovog željezničkog kolodvora u Tuzli odvedeno u nepovrat“, rekla je Marina Rajner, predsjednica  Jevrejske općine Tuzla. Ona je dodala da genocid koji je počinjen nad Jevrejima četrdesetih godina prošlog stoljeća nikada nije bio opomena čovječanstvu da se takvi zločini više nikada ne ponove.

  Jevreji su oduvijek u Tuzli bili prepoznatljivi, po svojim životima, zanimanjima i trag u njihovom djelovanju zauvijek je ostao upečatljiv. Tuzla se još uvijek diči spomenom na obitelji Ajzenštajn i Vaserštajn.

  Marina RajnerMarina Rajner
  x
  Marina Rajner
  Marina Rajner
  Iako su bili prepoznatljivi i ugledni, ipak su odvedeni samo zato jer su bili Jevreji. Jevrejsko groblje u Tuzli je veoma staro, od 1870. godine se tamo ljudi sahranjuju. Jevreja je bilo dosta u Srebreniku, Kladnju, Gračanici i svi su nažalost završili ovdje u Tuzli na ovom željezničkom kolodvoru“, ispričala je Rajner.

  Tuzla je u razdoblju od 1941. do 1945. godine se kontinuirano odupirala holokaustu. Poznato je da je u Hitlerovom pogramu Trećeg reicha naznačeno da su njegovi najveći neprijatelji Jevreji i marksisti koje je on želio potpuno iskorijeniti. U Tuzli su se tom zlobnom naumu oštro usprotivili Ratimir Deletis, tužitelj NDH i Mustafa Mujbegović koji je u to vrijeme bio liječnik.

  Deletis je proglašen pravednikom Jevrejskog naroda, a u Tuzli ga zovu tuzlanski Šindler. On je spasio veliki broj Jevreja. Mujbegović je bio prvi specijalista u povijesti medicine Tuzle i on je zajedno s liječnicima iz Zagreba organizirao akciju kojom su u Tuzlu dovedeni liječnici Jevreji. Mujbegović je pri tome izmislio da ovdje postoji endemski sifilis koji ne bi smio ugroziti njemačke liječnike, pa su tako Jevreji u Tuzli i BiH dobili priliku da ih spašavaju liječnici njihove nacije. Posebno je tada spašen velik broj jevrejskih liječnika.

  Svakodnevno pored spomen obilježja Suza u Tuzli prolaze brojni građani. Nije rijetkost vidjeti da svaki put tu svrate i ostave po jedan kamenčić kao simbol sjećanja na svoje sugrađane. Suza je simbol prosvjeda građana Tuzle zbog genocida koji se dogodio nad Jevrejima, a pedeset godina kasnije i Bošnjacima u Srebrenci.

  Maja Nikolić

  Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  31.01.2013 10:49
  Upravo to je grad Tuzla sa realnim istirijskim pokazateljima, izvinjavam se svakoj zrtvi, i uz duzno postovanje, upotrebicu ovu brojku kako je navedena 347 Jevreja pre drugog svjetskog rata i samo 19 u popisu 1949. godine /tacnost i vjerodostojnost izvora podataka zna Maja/, podatak koji ledi, i konstatacija kako se Tuzla kontinuirano odupirala holokaustu. Sta Tuzla ima poslije pedeset godina? Tezak odgovor, ali cinjenice kazu, kidise se na covjeka samo zato sto je Bosnjak, Hrvat, Srbin, Rom.... Je li nauka zaobisla grad ili je grad protjerao nauku vjerojatno i to neko zna...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.