Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:53 CET

  Intervju

  Dačić za RSE: Nisam se sretao sa kriminalcima

  Ivca Dačić
  Ivca Dačić
  Premijer Srbije Ivica Dačić tvrdi da niko u SAD nije otvorio pitanje njegovog kredibiliteta zbog afere Šarić. Tražio sam podršku SAD za ono što radi Vlada Republike Srbije, podršku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU o članstvu, kaže premijer Dačić za Radio Slobodna Evropa iz Vašingtona. Američki zvaničnici su se veoma pozitivno izrazili o politici Vlade Srbije, kaže Dačić nakon susreta sa državnim sekretarom Džonom Kerijem.

  RSE: Šta je Vaša glavna poruka američkim zvaničnicima?

  Dačić: Moja osnovna poruka je bila želja za unapredjenjm bilateralnih odnosa. Moram reći da su se američki zvaničnici od državnog sekretara Kerija preko njegovog zamenika Bernsa i kongresmena veoma pozitivno izrazili o politici Vlade Republike Srbije, rekli su da oni podržavaju evropski put Srbije, da podržavaju da Srbija što pre dobije datum za otpočinjanje pregovora, da podržavaju napredak koji je ostvaren u dijalogu sa Prištinom, da će ispuniti obećanje koje je Hilari Klinton dala da će pomoći u dovođenju američkih investicija u Srbiju. Naravno da želimo da otvorimo jednu novu stranicu u našim bilateralnim odnosima zato što Srbija sigurno ne može da realizuje i zaštiti svoje nacionalne i državne interese bez jednog partnerskog odnosa sa SAD.

  Takođe je moj razgovor sa bezbednosnim strukturama SAD bio veoma uspešan. Imao sam susret sa direktorom FBI Robertom Milerom i sa administratorkom američke Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) Mišel Leonhart, koji su jednodušno ocenili i zahvalili se na saradnji koju smo imali u proteklom periodu, veoma je visoko ocenili, istakli da je za njih Srbija centralna zemlja u regionu, da su spremni za dalje unapređenje naše operativne saradnje, da su spremni na dodatno angažovanje kada je reč o obuci i treningu naših ljudi. Mi ćemo organizovati zajedno sa DEA regionalni skup gde ću ja pozvati ministre unutrašnjih poslova iz regiona kako bismo razgovarali o još boljoj, operativnijoj saradnji u regionu u borbi protiv narkotika.

  Ja sam jednostavno tražio podršku SAD za ono što radi Vlada Republike Srbije, podršku za dobijanje datuma za otočinjanje pregovora sa EU, to bi bila jedna dobra vest za građane Srbije i mislim da ukoliko vlada bude nastavila sa ovakvom politikom da je to nesumnjivo veoma, veoma popravljena slika Srbije u svetu i imidž Srbije što omogućava našim prijateljima i onima koji su bili protiv nas da značajno unaprede podršku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU. 

  RSE: Šta Beograd može da očekuje od Vašingtona kada je u pitanju Kosovo s obzirom na suprostavljene pozicije?

  Dačić: Mislim da u ovom trenutku ne treba očekivati neke spektakularne obrte u toj oblasti. Sigurno je da Srbija ne može da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije. Sa druge strane, Srbija je dala i određene predloge kako misli da bi život na Kosovu i Metohiji mogao da bude organizovan u tim uslovima kada Srbija ne priznaje nezavisnost, kako treba da se reši pitanje paralelizma institucija i tako dalje. To će biti tema nekih sledećih razgovora u Briselu koji su već zakazani za 19. februar. Tako da mislim da i SAD i EU očekuju napredak u dijalogu, napredak koji sigurno ne može da se definiše tako da postoje neki uslovi i šta treba konkretno uraditi, ali je važno i da dogovori koji se postignu budu realizovani na terenu što je sada slučaj i što zaista SAD visoko cene. Tako da su oni zadovoljni tokom dijaloga i daju apsolutnu podršku nastavku dijaloga.

  RSE: Koliko možete biti optimistični u pogledu daljeg toka tog dijaloga sa Prištinom s obzirom da su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednica Kosova Atifete Jahjaga pokazali prilično mimoilaženja tokom prvog susreta?

  Ja se nikad nisam sretao sa pripadnicima bilo kakvih organizovanih kriminalnih grupa...

  Dačić: Veoma je dobro što je do tog susreta došlo zato što je to jedna podrška dijalogu koji se vodi i to je, u stvari, deo dijaloga. Sigurno je da su naša mišljenja i dalje suprostavljena, ona su suprostavljena u jednom osnovnom pitanju a to je pitanje statusa. Ali, ako pitanje statusa ostavimo po strani i ako želimo da operativno i praktično rešavamo probleme koji postoje na Kosovu i Metohiji, a naročito taj paralelizam institucija, neophodno je na osnovu naše platforme i rezolucije doći do nekih rešenja koja su prihvatljiva i za Prištinu i za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji i to će biti naš cilj u narednom periodu.

  RSE:  Vašu posetu Vašingtonu prati eho priče da ste se sretali sa jednim od članova narko klana Darka Šarića. Da li vam je je neko od vaših američkih sagovornika, a sreli ste se sa direktorom FBI i DEA, postavio pitanje o čemu se tu radi?

  Dačić: Ja se nikad nisam sretao sa pripadnicima bilo kakvih organizovanih kriminalnih grupa...

  RSE: Ali se kasnije ispostavilo da Rodoljub Radulović to jeste.

  Dačić: Kasnije da, ali u to vreme ne. A sa druge strane to je tema o kojoj sam zaista dovoljno rekao, državni organi treba da rade svoj posao, a sama ta činjenica da to ovde niko nije spomenuo i sama ta činjenica da sam se drugi put za pet godina sreo sa direktorom FBI i četvrti put sa direktorkom DEA, koja je istakla i moj lični doprinos u uspostavljanju dobre saradnje sa američkom Agencijom za borbu protiv narkotika, dovoljno govori o besmislenosti takvih optužbi. Srbija je čvrsto opredeljena za nastavak borbe protiv kriminala i korupcije i naravno za hapšenje svih koji treba da se nađu pred licem pravde.

  RSE: Da li to znači da Vas nisu pitali o tome da li će u Srbiji možda biti vanrednih izbora?

  Dačić: Naravno da je to tema koja je kod nas aktuelna, ali mislim da sa strane SAD postoji jedno uverenje da ova vlada treba da nastavi svoj rad, da je postigla značajne rezultate i da oni daju podršku ovoj vladi.

  RSE: Da li je državni sekretar Džon Keri prihvatio Vaš poziv da dođe u Srbiju, imate li neki odgovor?

  Dačić: On mi je odgovorio da mu pošaljemo poziv a njegovog zamenika je upoznao sa našim razgovorom tako da je to veoma pozitivna činjenica da su tako brzo reagovali. Siguran sam da će poziv prihvatiti, ovim povodom (u godini obeležavanja jubileja Milanskog edikta, prim. aut.) ili nekim drugim svejedno. Sa druge strane, zaista sam i lično počastvovan time što su na Molitvenom doručku i lično pozdravili moje prisustvo kao premijera Srbije što je priznanje. Znači i pred predsednikom Obamom i pred tri hiljade ljudi što je dokaz da se uloga Srbije visoko ceni u ovom trenutku. 

  RSE: Pošto ste poznati kao neko ko voli da zapeva da li ste bili u iskušenju da se pridružite Bočeliju na Molitvenom doručku?

  Dačić: Da, ali sam odoleo tom iskušenju.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar
  09.02.2013 10:37
  Istina će izaći na vidjelo.
  Smatram da će se mnogi postideti što sa ovom malicioznom ironijom podbadaju Dačića. On je vredan i radan političar, koliko se zna nije bogataš, e sad ako se sa nekim i sretao što je sad kao kriminalac daa se razumeti da je to radio iz neznanja da je taj takav.
  Ne vjerujem da ima političara u Srbiji što se nije laktao do Miškovića da bude na nekom skupu, na primer, ili jedan na jedan da se sretnu i ortački nešta odrade. Pa trebali ih sad sve pohapsiti pošto je Mišković u zatvoru? Narano da ne treba i ako je Mišković mnogo više nanio zla Srbiji i narodu od Šarića. Gledajući srazmjerno bogatstu kojim raspolažu Šarić je pile za Miškovića.
  Proces ozdraljenja našeg društva je jako dug i moramo biti strpljii i odmereni u svemu jer nam je to jedini put da se spasimo.

  Ime: Stanko Grad: Karadjordjevo
  09.02.2013 09:11
  Hoce dacic da kao Lisica bude prvi Petao u kokosinjcu zvanom Srbija !
  Odgovor

  Ime: El Munjo
  10.02.2013 01:55
  ...Ovo sa kokosinjcem vam je dobro. Pravi i adekvatni izraz ste pronasli i sto bi rekli Dalmatinci "pogodak i sridu".

  Ime: Sandy
  08.02.2013 20:44
  Vucic je (slicno svom imenu) za vratom Dacicu. Ako Vucicev pritisak popusti Dacic ima sve sanse da se preobrati u balkanskog De Gola ili mozda Vili Branta u malom. Naravno ako u medjuvremenu korigira Miloseviceve greske u prvom redu u Bosni sa nekom fantomskom "republikom srpskom" -vec imamo jednu Republiku Srbiju (ona druga je suvisna) i sa Kosovom nastavi u istom taktu. Sa novim Dacicem mir ima sanse na Balkanu.

  Ime: Olivera Grad: Srbija
  08.02.2013 16:51
  Verujemo ti Ivice sve sto kazes. Vrati se ti lepo u Srbiju, prvo podnesi ostavku, a onda sedi i polako sve ispricaj nadleznim organima. To je pravi postupak. Nema ti druge.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  09.02.2013 00:12
  Ma daj bre sta ste uzjahali coveka, Daca je zabavan, veseo, prostodusan i narod ga voli. A ona dva (Vucic i Nikolic), budibogsnama, u svakom javnom nastupu, da prostite ko mrtva puvala, ko da su na pogrebu ili parastosu.
  Odgovor

  Ime: Boki Grad: NIS
  11.02.2013 12:47
  E Vuce pa ti si sigurno simpatizer SPS-a, ako ne i clan! Pa jeste tvoj daca zabavan tj. izigrava klovna a od nas pravi majmune ko ono jedared gazda Jezda. A jel ti bio zabavan kada je sa svojim gazdom ojadio Srbiju ko niko u istoriji. I sada daje izjavu da je Radulovic sada kriminalac a ranije nije bio, znaci zna ga dobro, a uz to ne prilici Premijeru da tako govori pa ni sudstvo jos nije dokazalo da je Banana kriminalac on je jos uvek samo osumnjiceni (kao sto je i vajni veseljak bio za aferu kofer koju uspesno kao ministar policije u dva saziva uspeo da zataska ) sto bi onda znacilo da je i on kriminalac a ministar policije. Kako on sad odjednom zna bolje od tuzilaca i sudija da je Radulovic krimos?, znaci on zna nesto sto oni ne znaju i sve do sada jadan cutao nije mogao da se priseti. Nego ako je Predsednik Nikolic domacin i castan covek nece se sluziti frazom "Interes drzave je vazniji od izbora", jer drzavi nije interes da im vrh vlasti bude mozda korleone daca, vec ce casno dati sve od sebe da se takvi lisci svi do jednog pohapse i u rudnike na rad te da tako ociste drzavu od najgoreg korova koji preti da unisti Srbiju!

  Ime: Monti Grad: Beograd
  08.02.2013 16:33
  Dacica treba sto pre u zatvor da pravi drustvo Miskovicu i komapniji i odatle ga ne pustati sledecih 10-godina.
  Dacicev ucitelj Milosevic je zario i palio tako da nam je puna kapa ovakvih nastranih demagoga.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.02.2013 08:24
  a sta sa ostalima....gde nji slati....ove sto su sad i oni pre sto su bili nevidim puno razlike barem odavde gde sam ja.....u beogradu sve je isto od 1989....samo jad ibjeda a bogati i politicari sve bogatiji.....i njihovi tajkuni i devojke....
  Odgovor

  Ime: si sefe Grad: ne preteruj
  09.02.2013 00:17
  Znate li vi sa koliko se raznih ljudi sretne Daca dnevno?
  Pa jel treba da mu svako (mozda i strani drzavljani) prethodno
  priloze potvrdu da nisu kaznjavani i da se protiv njih ne vodi
  krivicni postupak? Ne preterujte. A sve te kampanje o ispitivanju
  porekla imovine, secam ih se jos od pre 40 godina, kratkog su daha. A onda Jovo nanovo, igramo se dalje korupcije.

  Ime: Čitalac Grad: Beograd
  08.02.2013 11:10
  Kako je moguće da novinarka ne pita Dačića:
  Pošto ste izjavili da ste se nekoliko puta videli sa Rodoljubom Radulovićem ali da niste znali da je pripadnik Šarićevog narko klana, recite nam šta ste Vi znali o Raduloviću, kada i kako ste se upoznali, kada i o čemu ste razgovarali, gde i zbog čega ste se susretali?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.02.2013 16:59
  A, ko od ljudi koji uopšte mogu da se sretnu s Dačićem u Srbiji nije kriminalac?! I šta u Srbiji znači reč "kriminalac"?!

  Koliko tih kriminalaca ima policijske značke? Koliko njih je službenika državne bezbednosti?
  Je li "gospodin legija" oficir policije, ili narko-diler i otmičar?
  Je li Šarić samo narko-diler, ili je ugledni zemljoposednik, ili je pak i on nekakav major UDB?!

  Da skratimo - u Srbiji epitet kriminalca dobije samo onaj kome kolege kriminalci iz medijskog odeljenja UDB taj atribut prilepe.
  Odgovor

  Ime: beograd Grad: citalac
  08.02.2013 14:21
  dali bi ti dao odgovor na tekva pitanja da si nja njegovom mestu.
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  08.02.2013 16:16
  Da u ovoj zemlji ima reda,zakona i pravde,morao bi sve to potanko da objasni.Pri tom,ja sam u paradoksalnom polozaju:nikad nisam glasala za SPS a vrlo sam zahvalna Dacicu sto se javno sreo sa svojim kolegom sa Kosova.Znam da cemo za sve to platiti veliku cenu i da vlast ovih nesrecnika koji se nisu promenili,nece izaci na dobro,ali zakon mora da vazi za sve,javnost rada je obavezna,Milosevic je mrtav a Seselj neuracunljiv.
  A reci da se nije sretao sa kriminalcima a zaboraviti Arkana i brojne vodje navijaca velikih gradskih rivala,vodje paravojski...izgleda da premijer ne razlikuje kriminalca od postenog gradjana,kao i vecina nas.
  I za taj poremecen sistem vrednosti treba da zahvalimo bivsim socijalistima i bivsim radikalima koji tvrde da su nesto naucili,a vole sve sto su voleli kao dve decenije mladji.
  Ali, americka se ne porice:ako oni misle da smo ovo zasluzili...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.