Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 08:09 CET

  Svijet

  Da li će nam roboti uzeti posao?

  Lice robota, ilustrativna fotka
  Lice robota, ilustrativna fotka
  Piše: Gary Marcus, The New Yorker, priredila: Mirjana Rakela

  Polako, ali sigurno, u roku od devedesetak godina, roboti će preuzeti gotovo 70 posto  poslova koje  danas radimo ...ili će ti poslovi biti automatizirani. Da li nas to treba brinuti?

  Kevin Kelly, jedan od urednika u časopisu  Wired, tvrdi  – nema razloga za brigu. U svom, pomalo,  utopijskom radu  pod nazivom „ Bolje nego ljudsko biće“ on kaže kako novu robotsku eru moramo dočekati pozitivno.  „Istina, roboti  će raditi neke od poslova koje rade ljudi, ali i neke za koje smo  mislili da ih je nemoguće raditi, pa čak će nam pomoći da otkrijemo nove poslove“ .

  On navodi primjer kako je prije 100 godina 70 posto Amerikanaca živjelo na farmama. Automatizacija je eliminiarala 99 posto njihovog rada, pa čak je zamijenila i životinje. No, ta je automatizacija otvorila i milijune novih radnih mjesta  u raznim drugim sektorima.

  Ako se  povijest ponavlja, roboti će zamijeniti neke poslove, ali imati ćemo i nove.

  Primjerice, u dalekoj  budućnosti, automobile i kamione bi mogli voziti roboti. Što bi u tom slučaju mi mogli radili? 

  Kelly kaže da bi ljudi mogli biti ti koji „održavaju na životu robote“, ili , organiziraju robotima putovanja. No, i to je upitno, je ne zaboravimo, danas, se preko društvenih mreža sve  to lako organizira, i mnoge turističke agencije koje su od toga živjele su propale. Tisuće radnih mjesta u turizmu je ugašeno. Autor teksta u New Yorkeru ističe kako mu je draga ideja o novim tehnologijama koje će otvoriti nova radna mjesta, no svaki put kada netko to predloži, uhvati ga strah.

  Postoji mogućnost da je strah neopravdan. Čak i kada bi većina poslova nestala, produktivnost bi mogla rasti, utopistički tvrdi Kelly.  Svako od nas bi mogao imati svog robota, i on bi radio za nas.

  No, što se dogadja, pita se autor teksta,  u slučaju da pojedinac ima robota, a drugi ga nemaju.  Kako će se oni nositi s takvom konkurencijom.

  Ugledni ekonomist Paul Krugman  je napisao „ pametni strojevi mogu podići  BDP(Brutto društveni proizvod), ali isto tako smanjiti potrebu za pametnim ljudima“.

  To znači  da bi živjeli u bogatom društvu, ali bi   bogatstvo išlo onima koji imaju svoje robote. Možda će, na primjer,  „roboti radnici“  jednoga dana biti isto što automobili i mobilni telefoni, dakle ono što svatko može priuštiti. 

  No, u posljednjim desetljećima, kako ističu Rik Brynjlfsson i Andrew McAfee u svojoj kjnizi „ Utrka protiv strojeva“  zaposlenost se smanjila i tek je mali broj onih koji su se ponovno uspjeli zaposliti, s  jednako dobrim primanjima kakvo su imali na ranijem poslu.

  Nitko ne zna što će biti slijedeće, iako Kelly tvrdi da je „budućnost tehnologije lakše predvidjeti od bućnosti ljudskog roda“. Ipak, nema garancije da će  novi poslovi biti i stvoreni.

  Ono što sada treba raditi je najbolje se pripremiti  za vremena koja dolaze.
  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.