Dostupni linkovi

Da li je Dodik referendumom promašio metu?


Milorad Dodik sa strankama vladajuće koalicije najavljuje referendum
Milorad Dodik sa strankama vladajuće koalicije najavljuje referendum

Referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, mogao bi se održatiu prvoj sedmici septembra, najavio je danas u Banjaluci predsjednik RS Milorad Dodik. "Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi - 'Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske'. Opozicija u RS i većina analitičara u BiH upozoravaju da je ovaj referendum nepotreban i da on neće proizvesti nikakve pozitivne efekte.

Prije referenduma o sudu i tužilaštvu BiH biće održana posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj bi poslanici trebali da se izjasne o reaktiviranju odluka o održavanju referenduma.

Nakon ekstradicije ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića Bosni i Hercegovini, koji je u Švicarskoj bio uhapšen po potjernici interpola koji je raspisala Srbija zbog sumnje da je počni ratne zločine nad srpskim stanovništvom tokom proteklog rata u BiH, Dodik je nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima stranaka vladajuće koalicije u RS saopštio da aktivira odluku o raspisivanju referenduma o radu državnog Suda i Tužilaštva.

„Referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH trebalo bi da bude održan najmanje 30, a najviše 60 dana od donošenja odluke. Podršku stranaka vladajuće većine imam. Mislimo da bi možda najbolje bilo da da referendum bude u prvojsedmici septembra“, kazao je Dodik

Iako je Dodik pozvao na ovaj sastanak predstavnike svih srpskih parlamentarnih stranaka, niko iz opozicionog Saveza za promijene nije se odazvao.

Savjetnica lidera SDS-a Mladena Bosića, Jelena Dabarčić navela je da se opozicija nije odazvala na ovaj sastanak jer su, kako je istakla, predsjednik Dodik i njegov SNSD previše puta zloupotrebljavali pitanje referenduma.

„Ne postoji jasan plan šta će se raditi nakon provedenog referenduma, kao ni informacija koje zemlje će podržati RS u toj aktivnosti. Savez za promjene je nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH jer se pitanjima ratnih zločina pristupa selektivno i pristrasno, a pitanje organizovanog kriminala i korupcije nije prioritet interesovanja ovih institucija. Međutim uprkos tomeSavez za promijene ne želi da bude dio igre Dodika i SNSD-a posebno imajući u vidu da najavljenu inicijativu o referendumu o Sudu i Tužilaštvu može pokrenuti i bez Saveza za promjene", jer ima skupštinsku većinu. Kao što je to imao i ranije kada suglasovima SNSD-a u Parlementu BiH izglasani zakoni o radu Suda i Tužilaštva BiH, objašnjava Dabarčić.

Kancelariji Visokog predstavnika za BiH (OHR) upozorila je Dodika da je najava o održavanju referenduma u suprotnosti sa Ustavom i pritisak na nezavisno djelovanje pravosudnih insitucija.

“Institucije su uspostavljene u skladu sa Ustavom BiH kako bi obavljale Ustavom propisane obaveze države u domenu pravosuđa. Ustavni sud BiH je to potvrdio u više obavezujućih i konačnih odluka. Stoga je ustavna obaveza entiteta da poštuju ustavne nadležnosti državnog nivoa, i provode odluke institucija Bosne i Hercegovine u tom smislu”, naglasio je portparol OHR-a Mario Brkić.

Profesor ustavnog prava iz Mostara Nurko Pobrić ovaj referendum smatra pravno neutemeljenim jer on, osim očitih političkih konsekvenci, ne bi imao nikakvu pravnu valjanost.

“Ne može sad jedan entitet odlučivati o zakonu koji je zakon Bosne i Hercegovine. Postoji Zakon o Sudu BiH i to je državni zakon da tako kažem. E sad, ne mogu građani jednog entiteta niti igdje ima to napisano, da građani jednog entiteta mogu odlučivati o tome hoće li zakon države ostati ili neće, ili hoće li ga oni primjenjivati ili neće. Takav propis ne postoji kod nas i ne samo kod nas, nego ni u jednoj državi ne postoji”, ističe Pobrić.

Mišljenje profesora Pobrića dijeli i kolumnista web portala BUKA Dragan Bursać:

“Šta ako vi izglasate, na primjer da ne priznajete odluke Ustavnog suda BiH? Šta to znači? To je anketa. Čak i ako se referendum provede, to je anketa koja će građane, poreske obveznike Republike Srpske, skupo, preskupo koštati”, zaključuje Bursać.

Miodrag Živanović
Miodrag Živanović

Referendum koji zagovara predsjednik Republike Srpske je anahron i demode jer se na ovaj način ne rješavaju takva pitanja, smatra Miodrag Živanović profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci.

„Ne znam zašto je to gospodin Dodik uopšte i predlagao. To se u jednoj normalnoj državi rješava na način da se institucije oko toga dogovore i da se provedu ustavne odredbe. Međutim sad imamo ovakav slučaj i to nije prvi put da različite inicijative bh. političara promašuju metu. Ja smatram da je gospodin Dodik promašio metu", kaže Živanović.

Iz Saveza za promijene su poručili predsjedniku RS-a da nisu za njegove avanture te da bi se aktuelna vlast trebala skoncentrisati na riješavanje egzistencijalnih problema građana u RS-u.

„Savez za promijene traži od predsjednika Dodika da promijeni način vođenja avanturističke politike koja može da ugrozi i RS i srpski narod u BiH“, naglašava Jelena Dabarčić.

XS
SM
MD
LG