Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 00:06 CET

  Bosna i Hercegovina

  Da li će se BiH obračunati sa svojim "Sanaderima"

  Foto: Midhat Poturović
  Foto: Midhat Poturović
  U Bosni i Hercegovini nema političke volje da se ta država obračuna sa organiziranim kriminalom i korupcijom. Ukoliko se nastavi raditi postojećim tempom, građani BiH neće dočekati da se procesuira neka „krupna riba“ poput slučaja Sanader u Hrvatskoj. Svi dosadašnji slučajevi procesuiranja političara u BiH završili su uglavnom oslobađajućim presudama.

  Građani su zabrinuti jer korupcija ne jenjava u glavnim institucijama kao što su policija, carine i pojedina ministarstva. Očekuje se da će u utorak tokom posjete Bosni i Hercegovini komesara EU za proširenje Stefana Filea jedna od važnijih tema biti i borba protiv korupcije.

  Presuda bivšem premijeru Republike Hrvatske Ivi Sanaderu u BiH ocijenjena je kao veliki događaj. Da li će se takav sudski epilog dogoditi i u BiH, zemlji koja opterećana korupcijom, ostalo je pod znakom pitanja. Glavni tužitelj Republičkog tužiteljstva Republike Srpske Mahmut Švraka kaže da „kandidata“ za procesurianje ima, ali da je za to potrebna politička volja.

  „Ispalo je, mislim takva je percepcija javnosti da je tužilaštvo odgovorno za kriminal. Međutim, kriminal ne nastaje u tužilaštvu, korpucija ne nastaje u tužilaštvu. To je mimo tužilaštva. Međutim, za procesuiranje krivičnih djela organiziranog kriminala tzv. većih riba ili odgovornih ljudi potrebno je politička volja da se vrši odbračun s organiziranim kriminalom“, ističe Švraka. 

  Pred sudovima BiH do sada se našlo nekoliko takozvanih krupnih riba, poput Dragana Čovića, Mladena Ivanića, Nedžada Brankovića, Edhema Bičakičića, te braće Lijanović. U svim sudskim procesima oni su oslobođeni, što je dodatno umanjilo povjerenje javnosti u pravnu državu. Glavni tužitelj Tužiteljstva Federacije BiH Zdravko Knežević objašnjava što su uzroci oslobađajućih presuda.
  Jedna od sudnica u Sudu BiHJedna od sudnica u Sudu BiH
  x
  Jedna od sudnica u Sudu BiH
  Jedna od sudnica u Sudu BiH

  „Zadatak tužilaštva je da, nakon sproveden istrage, kada utvrdi dokaze o postojanju osnovane sumnje dotičnog počinioca krivičnog djela optuži i optužnicu dostavi sudu. Tek na sudu, u konceptu novog ZKP-a, tužilac ima prilike da se sučeli sa dokazima koje predočava odbrani. Ti dokazi nekad mogu uticati da sud, kad se završi dokazni postupak, ne dođe do ubjeđenja da su dokazi tužiteljstva van razumne i svake sumnje dovoljni da bi se dotično lice proglasilo krivim. Zbog toga rezultiraju oslobađajuće presude“, pojašnjava Knežević.     

  Nedovoljan napredak u ovoj oblasti naveden je i u najnovijem izvješću Europske komisije za 2012. godine, u kojem je istaknuto da BiH mora procesuiranje predmeta organiziranog kriminala i korupcije podići na veću razinu. Razloge takvog stanja, predsjednik Sudskog i tužiteljskog vijeća BiH Milorad Novković objašnjava ovako:

  „Kada su u pitanju tužilaštva i sudovi, materijalno-tehnički uslovi su još uvijek ograničeni, tužilaštva nisu još uvijek popunjena sa potrebnim brojem tužilaca, a svakako da bi mogli biti rezultati rada po tim predmetima na jednom većem nivou.“    

  Sa teorije na praksu

  U BiH se o organiziranom kriminalu i korupciji priča, a malo radi. Jedno od mogućih rješenja je i poboljšanje suradnje policije i pravosudnih organa, smatra Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije.

  Dragan LukačDragan Lukač
  x
  Dragan Lukač
  Dragan Lukač
  „Mislim da se iz teorijskog promatranja problema organiziranog kriminala i korupcije trebe spustiti u nivo praktične primjene i djelovanja. Mislim da će, prije svega, biti bitno odrediti se spram mehanizama ili alata koji su nam potrebni da mi možemo biti uspješni u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH. Tu mislim na sadejstvo policijskih organa, tužiteljstava i svakako sudova, koji daju završu riječ u svemu tome“, rekao je Lukač.

  Kada bi se u BiH ozbiljno posvetilo pozornosti procesuiranju organiziranog kriminala i korupcije, ta država bi ostala bez više od polovice sadašnjih predstavnika vlasti, smatra Ivana Korajlić, glasnogovornica Transparency Internationala BiH. Nema dovoljno motiva i ozbiljnosti za taj poduhvat, dodaje naša sugovornica.

  „Bojim se da još uvijek odnos snaga u BiH ne može nam uliti neki optimizam da ćemo dočekati nešto slično, da one za koje se već godinama i govori, i postoje dokazi da su umiješani u korpuciju, a i dalje ostaju nanedodirljivi, ćemo vidjeti iza rešetaka upravo zbog toga što političke stranke, odnosno lideri političkih stranaka još uvijek vode glavnu riječ čak i o tome na koji način će pravosuđe funkcionisati, na koji način će se procesuirati korupcija“, navodi Korajlić.

  Pravnici ističu kako su i sami građani vrlo često nespremni svjedočiti u tim procesima. Za što više uključivanje građana u borbu protiv korupcije zalaže se i Udruženje uzbunjivača BiH. Oni traže se se što prije donose zakon o zaštiti osoba koji prijavljuju korupciju.

  „Postoji zakonska regulativa koja štiti ratno-profiterske, kriminalne grupacije - i svi to vidimo, nažalost. Međutim, niko nije niti procesuiran, niti je odgovarao za bilo kakvu nečasnu radnju i za bilo kakvo kriminalno djelo“, kaže Teofik Hadžiahmetović, član Upravnog odobra Udruženja.

  Evo što kažu građani o prijavljivanju korupcije nadležnim organima:  U proteklom razdoblju BiH je kreirala nekoliko posebnih tijela za borbu protiv korupcije. Također je usvojila dvije antikorupcijske strategije. No, sve to još uvijek je nedovoljno da se stane u kraj problemu koji u BiH godinama poprima sve veće razmjere.

  Ivan Katavić

  katavici+rferl.org

  Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: dr.I.L Grad: Sarajevo
  02.12.2012 15:52
  Projekti, novac, donatori i prazna priča.

  Ime: dr.I.L Grad: Sarajevo
  02.12.2012 15:44
  Nije samo Teufik Hadžiahmetović uzbunjivač.Ima još uzbunjivača samo im se ne da u medije.Neka se Teufik svugdje "nacrta" a drugi uzbunjivači koji su i više učinili i nastradali ud Teufika Hadžiahmetovića neka ostanu anonimusi.Neka Teufika da priča svoju priču a drugi neka budu po strani i plješću Teufiku.

  Ime: Lucija Grad: EU
  01.12.2012 03:05
  u prodaji Boske posredovao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je zajedno sa Miroslavom Miškovićem svečano otvorio ovaj prodati i renovirani objekat, koji je tada potpao pod Miškovićevo carstvo.
  Novi detalji oko dugova Boske bacili su potpuno drugačije svjetlo na privatizaciju najveće robne kuće u Banjaluci... Od prodaje srbijanskom konzorciju Delta-Zekstra 2008. godine iz RS-a u Bosku je uloženo pet puta više novca od tri miliona maraka, koliko je privatizacijom dobijeno. Od svih banaka, jedino se Investiciono razvojna banka RS zainteresovala, te i pored oštrih upozorenja javnosti, čak i unutar banke, uložila 15 miliona maraka u obveznice, za koje se već danas pokazuje da su nenaplative.
  Da stvar bude gora, tek jedan dio novca od 15 miliona maraka dobijenih prodajom obveznica iskorišćen je za izmirenje dugova. :

  Dragan Đurić, vlasnik Zekstre koja je kupila RK Boska je veliki dio novca prebacio sebi u Beograd. On i sada vrši pritisak na skupštinu akcionara da se ponovo RK Boska - 10. decembra je nova skupština akcionara – zaduži za tri miliona maraka, ali tih tri miliona maraka ne da se vrati drug IRB-u, već da se milion maraka vrati jedan stari kredit, a dva miliona maraka da ponovo završi u Beogradu u vidu pozajmice Đurićevoj kompaniji Zekstra, koja je u velikim finansijskim problemima.

  Entitetski predsjednik Milorad Dodik posredovao je u dogovaranju prodaje Boske Zekstri Dragana Đurića. Danas tvrdi da nije baš upoznat sa trenutnim dešavanjem u toj robnoj kući.

  „Primarno je bilo riješiti problem Boske – i ono je riješeno na način kako je riješeno, a sada bi trebalo da održimo tu funkcionalnost, ali to ne znači da neko ne treba da izmiruje svoje obaveze.Aktiviranjem hipoteke Boska bi mogla ponovo preći u državno vlasništvo, no time bi se postavilo pitanje odgovornosti za privatizaciju, koja je, umjesto zarade za građane, donijela veće gubitke nego kada je Boska bila javno preduzeće....i opet sav du po narodu i drzavi BiH...zasto EU,Fuelle, i medjunarodna zajednica sto se sastajali prije neki dan sa dodikom nesto ne urade da se stane ovome i krimi radnjama sto se zovu ko fol biznis jer sama dajtonska bosna i hercegovina ovo i ovakav kriminal nemoze zaustavit....

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  27.11.2012 15:57
  Jasta da ce...samo sto nije.
  Na zalost...korupcija ne ide sama vec u paketu losih zakona i jos korumpiranijeg drustva i nepotizma. Ne mogu se boriti korupmirani sudovi u saradnji sa korumpiranom policijom i uz mig korumpiranog politicara...protiv korupcije.
  Jedini nacin prekinuti ovo kolo su masovni ustanak i sud ulice...sve ostalo je gubljenje vremena u BiH...kako rekoh na zalot, jer nece biti lijepo za vidjeti...a nije BiH kriva posredno.

  Ime: Banjalucanin Ivan Grad: Balkan
  26.11.2012 20:28
  Pred sudovima BiH do sada se našlo nekoliko takozvanih krupnih riba, poput Dragana Čovića, Mladena Ivanića, Nedžada Brankovića, Edhema Bičakičića, te braće Lijanović. U svim sudskim procesima oni su oslobođeni, što je dodatno umanjilo povjerenje javnosti u pravnu državu. ...pitajmo se ZASTO...i sad poslije Dodikovog-Lagumdzijnog-HDZ-ovih lidera i njihovog sporazuma sta ce se desit....Stranački lideri SDP, SNSD, SDS, SBB, HDZBiH i HDZ 1990 ovim sporazumom nastoje da gradjane Bosne i Hercegovine svedu na samo jednu dimenziju - onu etnicku, i na taj nacin ih zauvijek svrstaju u pripadajuce torove
  Insistiranje na etničkom principu prilikom budućih izbora za Predsjedništvo i Dom naroda BiH znači davanje za prava onima koji su u etničkom čišćenju prepoznavali samo pragmatičnu politiku, a ne užasnu posljedicu ratnih zločina...a narod nam nema sta jesti...ovde po banja luci narod svakodnevno trazi hranu po kontejnerima za smece...SRAMOTA sto je ovo sve dozvolila EU i UN i PIC da se radi sa Bosnom i sa njenim narodima i dali nam fasiste da prave ruglo nam od drzave do se oni-politicari harne o skupcenim restoranima,vozaju mercedese,imaju sluge i idu po izletistima svjeta narod umire od gladi i samoubistava....nek ih je sram svih POLITICARA...nad treba na ulice i sve ove gore da izbaci iz ofisa i stranackih im funkcija i drzavnih institucija i napravi drzavu GRADJANSKU bez mafijaskih entiteta sto nemaju nikavu ovlast nad MFIJASKIM politicarima sto kradu i ruse drzavu i gradjane...Mladi nam nemaju sta jesti
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.