Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:53 CET

  Crna Gora

  Crnogorske veze Miškovića

  Miroslav Mišković
  Miroslav Mišković
  Miroslav Mišković, jedan od najmoćnijih srpskih biznismena, poslovno je prisutan i u Crnoj Gori nakon izgradnje najvećeg trgovinskog centra u toj državi, ali i u oblasti telekomunikacija. Mišković u posljednje tri godine nije dodatno investirao već prodavao akcije svojih kompanija.

  Srpska kompanija "Delta" Miroslava Miškovića otvorila je 2008. godine u Podgorici prvi i za sada najveći trgovinski centar "Delta City", u čiju je izgradnju uložila 60 miliona eura.

  Tada je ukupno investirano preko 170 miliona eura. Prilikom otvaranja „Delte“ kojoj su osim Mila Đukanovića i najviših crnogorskih zvaničnika prisustvovali i tadašnji premijeri Srbije i Republike Srpske Mirko Cvetković i Milorad Dodik, Mišković je pohvalio crnogorsku Vladu što je otvorila prostor investitorima i ukazao da to treba da bude praksa i u ostalim državama regiona.

  Podsjetimo, Mišković je tada zatražio od lidera regiona da rade na formiranju jedinstvenog ekonomskog prostora ukazujući da pojedine države koče razvoj biznisa.

  "Da one zemlje koje u regionu, na bilo koji način koče investitore, da budu na neki način sankcionisane kroz polje pridruživanja EU. Na kraju želim da zamolim gospodina Đukanovića i Vladu Crne Gore koja je država veoma otvorena za investitore da otvore jednu konferenciju na temu "Otvorenost zemalja regiona prema investitorima"," svojevremeno je rekao.

  Osim trgovinskog centra, Miškovićeva kompanija je bila vlasnik supermaketa u Crnoj Gori, koji su kasnije prodati Delez grupi.

  Uz to Miškovićeva kompanija bila prisutna i kroz telekomunkacionu kompaniju "Mtel" čije su akcije u međuvremenu prodate i kroz osiguravajuću kuću "Delta Generali". Mišković je najavio i dalja ulaganja u Crnu Goru u oblasti poljoprivede i turizma.

  U posljednje tri godine nije zabilježeno novo Miškovićevo poslovno prisustvo u Crnoj Gori niti je govorio za crnogorske medije.

  U medijskom smislu Mišković je jedino bio prisutan u vrijeme ljetnjih odmora koje je provodio u Herceg Novom gdje je sa prijateljima odlazio u lov na tune i sabljarke, a slike ulova su objavljivane u medijima.

  Jedan od njegovih prijatelja iz Herceg Novog, poslanik Socijalističke narodne partije Obrad Gojković nije želio da komentariše hapšenje Miškovića, ocjenjujući da će vrijeme pokazati što je tačno.

  "To je privatna relacija, mi smo privatno prijatelji i komšije ovdje u Herceg Novom i to je sve što mogu da kažem. Sve drugo je nešto što će vrijeme pokazati. Mi smo prijatelji i ostaćemo prijatelji", istakao je Gojković.

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  12.12.2012 18:50
  Kao kod svih poslijerevolucionarnih bogatasa, kriminalne radnje se kriju iza prvog miliona, a sve ostalo, ukljucujuci i ovo iz clanka, pripada sasvim normalnom ekonomskom razmisljanju.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.