Dostupni linkovi

Crna Gora opravdan državni projekat


Proslava nezavisnosti Crne Gore, 18. maj 2006
Proslava nezavisnosti Crne Gore, 18. maj 2006
Crna Gora obilježava jubilej, pet godina od obnove nezavisnosti koja je ostvarena na referendumu održanom 2006 godine. Tada je Crna Gora bila podijeljena u dva bloka. Jedan blok je zastupao stav o opstanku zajednice sa Srbijom jer je sumnjao u kapacitete nezavisne Crne Gore, dok je na drugoj strani blok za nezavisnost očekivao više od države nego što je to bilo u tadašnjoj zajedničkoj državi.

Analizirajući dostignuća nakon pet godina od nezavisnosti, profesor Svetozar Jovićević podsjeća da je blok za zajedničku državu tvrdio da neće biti kriminala i korupcije u zajednici sa Srbijom iako je tih pojava bilo i tada, na drugoj strani blok za nezavisnu državu je često svjesno zanemarivao opasnosti od organizovanog kriminala i drugih deformacija kako bi se povratila nezavisnost.

I jedni i drugi su danas razočarani, jer su očekivanja na obje strane bila nerealna kaže profesor Jovićević.

"Naše deformacije, ozbiljne deformacije ovoga društva proizilaze
"Naše deformacije, ozbiljne deformacije ovoga društva proizilaze iz lošeg kvaliteta vlasti i one dolaze do izražaja, sve jedno da li smo u zajedničkoj državi ili u nezavisnoj državi", kaže profesor Jovićević.

iz lošeg kvaliteta vlasti i one dolaze do izražaja, sve jedno da li smo u zajedničkoj državi ili u nezavisnoj državi. Pitanje je samo kako im prilazite. Nesumnjivo da je nakon nezavisnosti Crna Gora kao nezavisna država ostvarila čitav niz prednosti, nesumnjivih prednosti samostalnosti. Na žalost, te nesumnjive prednosti su u velikoj mjeri zatamljene, ne međunarodnom krizom nego unutrašnjom krizom. Krizom vlasti, krizom kvaliteta vlasti i na žalost, čak i oni koji su se veoma zdušno zalagali za nezavisnost ne vide da zapravo te deformacije s kojima se vlast uporno ne suočava potkopavaju i same temelje te države. Na žalost, to mnogi ne vide", ocjenjuje Jovićević.

Političke partije različito gledaju na učinke spram očekivanja od nezavisne države pet godina nakon referenduma.

Mjerljivi rezultati

Pet godina od obnove nezavisnosti pokazuju da je to bio uspješno planiran i opravdan državni projekat o čemu govore vrlo mjerljivi rezultati kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, kaže Miodrag Vuković, visoki funkcioner Demokratske partije socijalista. On naglašava brz put ka Evropskoj uniji i NATO-u, jačanje institucija i pravne države, ali i opstanak starih podjela u društvu.

Milo Đukanović i Ranko Krivokapić na prvoj sjednici Skupštine nezavisne Crne Gore, 2. oktobar 2006
"Svako dobronamjeran mora da shvati da da se ne može sve za godinu, dvije ili pet ostvariti, da ima i problema u demokratskim procesima u Crnoj Gori ali je posvećenost rješavanju tih problema takođe nesumnjiva. To pojačava optimizam da smo na dobrom putu i pokazuje da će se Crna Gora još čvršće utemeljiti kao zajednica koja samostalno rješava svoje probleme a koja je dobar partner ostalim, susjednim i drugim zemljama", smatra Vuković.

Vođa Pokreta za zajedničku državu sa Srbijom Predrag Bulatović ocjenjuje da su od nezavisnosti profitirali isključivo oni koji su bliski vrhu vlast, te da su se za pet godina ostvarila upozorenja ovog bloka da se formira privatna država, ekonomske i privredne neopovoljnosti i formiranje velikih organizovanih kriminalnih grupa.

"Danas je nezavisnost realnost koju svako prihvata a ptanje koje treba prije svega svi građani Crne Gore da postave, naročito oni
"Crna Gora je privatna država i da bi se sačuvala kao takva ona u najnovije vrijeme izmišlja velikosrpski nacionalizam", tvrdi Predrag Bulatović.

koji su glasali za nezavisnost, da li je njima bolje zato što je Crna Gora samostalna, da li je Crnoj Gori u cjelini bolje i u stvari šta je dobila aktuelna vlast? Jedini konkretan zakljčak koji ja sada vidim jeste da je Crna Gora privatna država i da bi se sačuvala kao takva ona u najnovije vrijeme izmišlja velikosrpski nacionalizam, hegemonizam, bavi se nonsensima kao što je pitanje ustrojstva kanonske crkve i tako dalje. Ja mislim da svi građani, bez obzira kako su glasali 2006. godine i politički faktori treba da pruže otpor daljoj devastaciji Crne Gore i da učine sve da se ovaj režim smijeni jer on je u stvari problem daljeg evropskog i svakog drugog puta Crne Gore", navodi Bulatović.

Pet godina nezavisnosti prokomentarisao je nekadašnji šef Referendumske komisije koji je proglasio rezultate izjašnjavanja o nezavisnosti a danas ambasador Slovačke u Crnoj Gori, František Lipka. Lipka je za Radio Crne Gore rekao da je država postigla vidljive i ubjedljive rezultate u svim oblastima.

"Crna Gora je zapravo jedina zemlja Zapadnog Balkana koja na tom evropskom putu postiže veoma dobre rezultate tako da EU danas Crnu Goru posmatra kao zemlju koja pridonosi veoma značajno stabilnosti čitavog regiona", kaže Lipka.

Lela Šćepanović pitala je građane Nikšića, nekadašnjeg industrijskog centra da prokomentarišu učinke i ispunjena očekivanja, pet godina nakon nezavisnosti:

XS
SM
MD
LG