Dostupni linkovi

Vujanovićeva pomilovanja: Predsjednik 'mekog srca'


Filip Vujanović
Filip Vujanović

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je rekorder među kolegama iz regiona kada je riječ o broju pomilovanja, što nespornih što vrlo problematičnih.

Nedavna njegova odluka da pomiluje vozača ministra za ljudska i manjinska prava, osuđenog na četiri mjeseca zatvora zbog postavljanja lažnih tablica na ministrov službeni automobil, obnovila je optužbe da se institut pomilovanja u Crnoj Gori masovno zloupotrebljava.

Crna Gora se još 2013. godine, prema izvještaju Savjeta Evrope, našla u vrhu zemalja po broju pomilovanja.

U poslednjih pet godina Vujanović je u prosjeku pomilovao tri puta više ljudi nego njegove kolege u mnogostruko brojnijoj Srbiji, a broj pomilovanja u odnosu na značajno veću Hrvatsku jači je za 40 odsto.

Poslednji slučaj pomilovanja ministrovog vozača samo je kap koja je prelila čašu, kaže Zoran Vučinić, koordinator programa vladavine prava u nevladinoj organizaciji Građanska alijansa.

"Iako ovo nije prva zloupotreba sa pomilovanjem vozača ministra Numanovića, predsjednik nas je podsjetio da je dio uigrane izborne mašinerije koja zloupotrebama svojih ovlaščenja proizvodi volontere za preuzimanje krivične odgovornosti, a koji, na kraju, ne snose nikakve posljedice osim kratke osude javnosti", ocjenjuje Vučinić.

Opasna praksa

Vujanovićevi kritičari sumnjaju da se radi o predsjedniku "mekog srca" i kao indikativan ističu podatak da je u izbornoj 2012. godini pomilovao čak 142 osobe, što je tri do četiri puta više u odnosu na prethodne godine.

Filip Vujanović nije kritikovan samo zbog neobičajene statistike, nego i zbog toga koje je ljude, osuđene za teška krivična djela, kroz ovaj institut poštedio zatvorske kazne.

Darko Šarić (u sredini), mart 2013.
Darko Šarić (u sredini), mart 2013.

Tako je, recimo, u junu 2009. godine, nakon što je eksplodirala afera Balkanski ratnik, pomilovao sada već pokojnog Dragana Frica Dudića, bliskog saradnika optuženog narko bosa Darka Šarića. Vujanović je imao milosti i prema aktivisti njegove vladajuće partije osuđenom za izborne zloupotrebe, od zatvora je spašavao i opštinske službenike osuđene za zloupotrebu službenog položaja i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Spasio je zatvora carinika osuđenog za primanje mita, pomilovao čovjeka osuđenog za ubistvo iz bezobzirne osvete, policajca kome je kazna izrečena zbog mučenja pritvorenika, a u jeku kampanje – stop nasilju nad ženama i djecom – pomilovao je lokalnog biznismena koji je svojoj radnici polomio nos.

Izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, kaže da se radi o opasnoj praksi.

"Jednom načinu odlučivanja koji uspostavlja diskriminatornu i opasnu praksu, a tome doprinosi kao saučesnik i Ministarstvo pravde što ukazuje na sistemsku zloupotrebu ovlašćenja. Ovakvim odlukama se obesmišljava institut pomilovanja kao akt milosrđa, direktno se diskredituju zakonske norme i sudske presude, ali i šalje poruka da je predsjednik adresa za aboliranje svih onih koji imaju poitičku ili finansijsku zaštitu moćnika", zaključuje Daliborka Uljarević.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG