Dostupni linkovi

DPS-u apsolutna vlast u Cetinju i Mojkovcu, pobjeda i u Petnjici


U Crnoj Gori okončani lokalni izbori u tri opštine, a DPS u dvije osvojio apsolutnu vlast.

Demokratska partija socijalista je osvojila apsolutnu vlast na lokalnim izborima na Cetinju (19 mandata) i u Mojkovcu (17 mandata), dok joj je u Petnjici pripalo 15 mandata pa joj za apsolutnu vlast i u ovoj opštini nedostaje jedan mandat.

Na Cetinju su po pet mandata osvojile Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora, Građanski front tri a Socijalistička narodna partija jedan.

Mojkovac: SDP osvojila jedan, nezavisna lista Ivan Ašanin dva, a koalicija Demokratski front - SNP i Demokratska srpska stranka 11 mandata.

U Petnjici je SDP-u pripalo 15 mandata. Bošnjačka stranka je osvojila četiri mandata, a prosrpska Socijalistička narodna partija jedan mandat, pa su ove dvije partije zauzele poziciju "tasa na vagi" za buduću vladajuću koaliciju u lokalnom parlamentu ukoliko je ne formiraju, u ovoj opštini najjače - DPS i Socijaldemokratska partija.

Biračka mjesta za lokalne izbore na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici su zatvorena u 20 sati, a glasanje je prošlo, uglavnom bez nepravilnosti. Prema medijskim informacijama, povreda pravila je zabilježena u Petnjici gdje je jedan birač, navodno, glasno saopštio za koga je glasao.

U Mojkovcu je glasalo ukupno 83, a u Petnjici, 49,4 odsto upisanih u birački spisak. Na Cetinju je do 19.30 sati glasalo 70,4 odsto građana sa pravom glasa.

Tokom dana je glasalo više od 28 hiljada birača u Cetinju, Mojkovcu i Petnjici - na Cetinju za jednu od osam lista: Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP), Socijalistička narodna partija (SNP), Građanski front, Pozitivna Crna Gora, Pravedna Crna Gora, Liberalna partija (LP) i Pokret vladavine prava.

Na izborima u Mojkovcu: DPS, SDP, Pozitivna Crna Gora, Narodna stranka, Otadžbinska srpska stranka, nezavisna lista Za Mojkovac i koalicija SNP, Demokratskog fronta i Demokratske srpske stranke.

U Petnjici: DPS, SDP, Bošnjačke stranke, SNP, Pozitivne Crne Gore, LP i Stranke penzionera, invalida i socijalne pravde.

Pravo glasa je imalo ukupno 28.271 birača. Na Cetinju:14.686 birač na 39 biračkih mjesta, u Mojkovcu 7.254 birača na 21 biračkom mjestu, a u Petnjici na 17 mjesta 6.331 birača.

Za ulazak u lokalni parlament izborne liste treba da zadobiju povjerenje 3% birača, što u slučaju Cetinja iznosi 330 glasova, u Mojkovcu 240, a u Petnjici jedno odborničko mjesto iznosi 190 glasova.

XS
SM
MD
LG