Petak, 29. april/travanj 2016, 07:46 CET

  Crna Gora

  Crna Gora i SPC: Tolerisanje kršenja zakona

  Protojerej Velibor Džomić
  Protojerej Velibor Džomić
  Protekli vjerski praznici su kao i svake godine bili prilika da iz Mitropolije crnogorsko-primorske pošalju poruke i stavovi na niz tema. Posljednja poruka je poslata na proslavi pravoslavne Nove godine u Podgorici gdje je vlastima poručeno da “prestanu da progone sveštenike i ometaju misiju crkve”. To ponovo otvara pitanje odnosa države i SPC u Crnoj Gori, odnosno ko koga ugoržava, da li srpska crkva poštuje zakone i da li država toleriše kršenje zakona crkve.

  U obraćanju okupljenim tokom proslave pravoslavne Nove godine, protojerej Velibor Džomić je pozvao vlasti da prestanu sa progonom sveštenika i ometanjem misije Crkve.

  "Da prestanu da progone sveštenike, da prestanu da ometaju misiju crkve, da mi damo Bogu božije i caru carevo. Nemaju prava da nam traže da caru dajemo božije niti ćemo da tražimo carevo. To je put i nauk crkve pravoslavne, božije", poručio je Džomić.

  Godinama unazad odnosi države i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori su izuzetno loši, a razloge za loše odnose društveni subjekti vide različito.

  Miodrag Vuković iz Demokratske partije socijalista za takvu situaciju optužuje Mitropoliju crnogorsko primorsku za koju kaže da ne priznaje osnovne atribute države.

  "Mi imamo danas jednu vrlo agresivnu politiku SPC prema držav i svemu državnom u Crnoj Gori. Imamo jedan subjekt koji nije registrovan u Crnoj Gori koji samim tim funkcioniše nelegalno na ovim prostorima. Srpska crkva u Crnoj Gori ni danas ne priznaje državu Crnu Goru ni crnogorske nacije. Radi se o jednoj poptuno neregularnoj i ni malo dobroj atmosferi", kaže Vuković.

  Na drugoj strani, nekadašnji političar, danas advokat, Dragan Šoć smatra da je vlast ta koja želi da potre Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

  "Neko je ovđe umislio da poveže crkveno i državno pitanje i neko sada potpuno pokušava da prekroji i falsifikuje istoriju i da činjenicu da je crkva pravoslavna, Mitropolija crnogorsko-primorska u Crnoj Gori kanonski dio Sprske pravoslavne crkve. Iz te činjenice sada pokušava da, falsifikujući istoriju, dođe do nekog zaključka kako je to neko strano tijelo u Crnoj Gori i kako su to neki uzurpanti", kaže Šoć.

  Donijeti zakon o vjerskim zajednicama

  Međutim, postoje mišljenja da ujedno srpska crkva krši niz zakona u Crnoj Gori, ali da i država u mnogim segmentima toleriše to kršenje zakona.

  Željko Tomović, pravni zastupnik Crnogorske pravoslavne crkve, navodi da institucije tolerišu monopolistički položaj SPC koja djeluje u skladu sa svojim vjerskim propisima.

  "Niz je zakona koje oni ne poštuju. Od Zakona o položaju vjerskih zajednica, zatim povodom objekta na Rumiji, odnosno Zakon o uređenju prostora i objekata. Crna Gora i dalje toleriše takvo postupanje. Zakon o zapošljavanju i radu stranaca, recimo, kod sveštenika SPC koji su u Crnoj Gori. Ono čime bi trebalo da se pozabave državni organi jeste poštovanje Zakona o svojinsko pravnim odnosima jer je došlo do tih neosnovanih upisa sakralnih objekata u Crnoj Gori na SPC. Koliko vidimo iz medija, ni poreske zakone ne poštuju i svi ćute i svi to posmatraju", kaže Tomović.

  Miodrag Vuković priznaje da je država dugo vremena imala, kako je rekao indolentan odnos prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, za to navodi i razloge i vjeruje da će se ti odnosi razriješiti:

  "Imamo odnos koji se iz ove perspektive može različito tumačiti gdje se možda može reći da se moralo možda tako jer su to bila vučja vremena kada je Crna Gora mogla lako da bude zapaljena ali to nikako ne može biti i kompletan odgovor i razlog za aboliciju učinka nekih drugih zbog čega je od tada do danas stanje između SPC i države Crne Gore postajalo sve teže i komplikovanije."

  Dragan Šoć smatra da država ima moć da sprovodi svoje zakone te ako postoje propusti onda se postavlja pitanje ozbiljnosti države. Šoć vidi izlaz, između ostalog, u donošenju zakona o vjerskim zajednicama:

  "Niko nije izuzet od zakona države kada se radi o plaćanju poreza, poštovanju određenih pravila koje država propisuje i tako dalje. Ako neko tu griješi neka se neko zapita koja to sila može da prinudi državu da ne poštuje svoje zakone. Uostalom, što država ne donese više zakon i jednom riješi to pitanje nego iskreno rečeno pravi gluposti"."

  Srđan Janković

  Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Petar
  15.01.2013 10:47
  Tako je Šoć. SPC je majka države Crne Gore. Ko ne zna, ko ne vjeruje ili ko neće da vjeruje neka čita Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, Kralja Nikolu pa će mu sve biti jasno.On su na istini a oni što ih ignorišu su na laži.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  15.01.2013 11:51
  Petar@
  SPC je majka drzave C.Gore !!?? Jest,al'malo sutra ! Ko to kaze,onaj ekstrem D.Soc ? Nema toga moj Petre,to ti znas veoma dobro.Ostavi ti Njegosa i ostale da pocivaju u miru,danas je kralj u Crnoj Gori Milo Djukanovic. A kod njega egzistira Crnogorska pravoslavna crkva.SPC moze biti majka samo vama,a Crnogorcima nikako.Vi zivite u zabludi Petre,kao i uvijek !
  Odgovor

  Ime: Петар
  15.01.2013 22:51
  А шта да ти кажем, брате мили, кад си, изгледа, к'о дрво.
  Ја за свједоке предлажем најаче наше - свете људе, а ти се уздаш у кокота, гледано с'прем ових "мојих". Ако знаш читати прочитај шта од ових великана Црногорских па ће ти бити јасно шта је шта.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  16.01.2013 18:49
  Liebe Petar, sve da i je tako kako tvrdite, to nije SPC jer takva institucija nije postojala vo vremja.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  16.01.2013 17:08
  Petar@
  Sta da citam Petre ? Sta se desavalo prije 150 godina !? Koga to bolan zanima ? Za mene je odlucujuce ono sto procitam u novinama na internetu,sto vidim na TV-u .A ti mediji govore da vi ne postujete drzavu u kojoj zivite ! Isto kao i u Bosni, Petre ! Vi bre ne postujete nikoga,sem sebe ! Zelite godinama Crnogorcima da nametnete,da ste vi jedini autoritet u C.Gori ! Ja znam da to Crnogorci nikada prihvatiti nece.Mozete jos jedno izvjesno vrijeme da pravite kojekakve nipodovstine u C.Gori,ali nece to jos dugo.Trajace samo do njenog ulaska u NATO,a tada se pozdravite s tim.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.