Dostupni linkovi

Formirana prelazna vlada, Krivokapić smijenjen


Novi članovi Vlade, Milorad Vujović, Boris Marić i Petar Ivanović
Novi članovi Vlade, Milorad Vujović, Boris Marić i Petar Ivanović

Skupština Crne Gore usvojila je predlog o rekonstrukciji Vlade Crne Gore i lex specijalis kojim se pravno reguliše formiranje prelazne vlade izbornog povjerenja. Uz to, parlamentarna većina predvođena Demokratskom partijom socijalista smijenila je Ranka Krivokapića sa mjesta predsjednika parlamenta.

Mjesto potpredsjednika Vlade, ministarstva-finansija, unutrašnjih poslova, rada i socijalnog staranja i poljoprivrede, preuzeli su predstavnici tri opozicione stranke, odlukom Skupštine Crne Gore o rekonstrukciji izvršne vlasti.

Oko dva sata iza ponoći novi ministri su položili zakletvu da će dužnost vršiti po Ustavu i zakonu. Time je započela implementacija Sporazuma o uslovima za održavanje slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori.

Nakon teških pregovora između Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića i trojke koju čine Demos Miodraga Lekića, SDP Ranka Krivokapića i Građnskog pokreta URA Žarka Rakčevića - Skupština Crne Gore je usvojila lex specijalis, poseban zakon kojim se pravno reguliše ulazak opozicije u Vladu i veći broj institucija.

Odlukom o rekonstrukciji, u Vladu ulaze opozicioni predstavnici Milorad Vujović (potpredsjednik), Raško Konjević (finansije), Goran Danilović (MUP), Boris Marić (rad i socijala) i Milenko Popović (poljoprivreda). Dosadašnji ministar Petar Ivanović je izabran za potpredsjednika Vlade.

Višednevni rad parlamenta obilježila su dva incidenta na ivici fizičkog sukoba, prisustvo pojačanog skupštinskog obezbjeđenja, izostanak Đukanovićevog predloga o rekonstrukciji Vlade i bojkot rasprave od strane Vlade i Đukanovićeve stranke, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore.

Boris Marić i Goran Danilović, foto: Savo Prelević
Boris Marić i Goran Danilović, foto: Savo Prelević

Ulazak opozicije u Vladu predstavlja presedan u političkom životu Crne Gore i regiona. I pored početnog oštrog protivljenja premijera Đukanovića da opozicione stranke participiraju u Vladi, nakon petomjesečnih pregovora koje je pratila Evropska unija i međunarodna zajednica, on je prihvatio gotovo sve zahtjeve opozicije.

Opozicione stranke će pokušati da učešćem u Vladi i velikom broju institucija spriječe potencijalne zloupotrebe u izborne svrhe.

Povod za stvaranje uslova za fer izbore su ranije snažne sumnje opozicije i najuticajnijeg dijela nevladinog sektora, da je Đukanovićeva partija u prethodnim izbornim ciklusima dolazila do dominantne podrške na izborima, zloupotrebama državnih resursa i pritiscima na građane, posebno zaposlene u javnim preduzećima i socijalno ugroženi dio stanovništva.

Demokratska partija socijalista je odbacivala ove tvrdnje opozicije i objašnjavala, da je pristala na ulazak opozicije u Vladu i kontrolu institucija, da bi se otklonila svaka sumnja u regularnost izbornog procesa.

Sporazumu dijela opozicije i vlasti se oštro usprotivio Demokratski front, koji je čitav politički aranžman nazvao političkom korupcijom, izdajom opozicije i spašavanjem uzdrmane vlasti Mila Đukanovića.

Pored toga, natpolovična većina je smijenila Ranka Krivokapića sa čela parlamenta, koji je tu funkciju obavljao prethodnih 13 godina. O Krivokapićevoj smjeni se raspravljao skoro 11 sati u kontinuitetu.

U ovom trenutku nije izabran novi predsjednik Skupštine već će tu poziciju obavljati dosadašnji potpredsjednik parlamenta Milutin Simović koji pripada Đukanovićevoj partiji.

XS
SM
MD
LG