Dostupni linkovi

Čitalačke navike: Samo da ne opterećuje


Beogradski sajam, 2015.
Beogradski sajam, 2015.

Piše: Jasmina Lazić

Važna je razbibriga. Ukoliko bi sajam knjiga bio etalon čitalačkih afiniteta ovdašnje publike, ispostavlja se da su u Srbiji najpopularniji ljubavni romani i vodiči za srećniji i bogatiji život. Na Beogradskom sajmu knjiga kupovala se, istina, i stručna literatura, ali je beletristika, očekivano, ponovo trijumfovala.

Vanja Gavrovski, PR menadžer izdavačke kuće "Laguna", kaže da su upravo autorke koje su smatrali favoritima izazvale i najviše interesovanja.

"I očekivali smo da će Jelena Bačić Alimpić sa prethodno objavljenim romanima koji su, zaista, imali veliku čitanost privući i tu armiju obožavalaca njene proze da dođe i na štand ’Lagune’. Isto je i sa Harper Li i knjigom ’Idi postavi stražara’. Kada jednu knjigu čekate 50 godina da se objavi onda je uspeh zagarantovan", kaže Gavrovski.

Spisateljica Jelena Lengold ove godine nije učestvovala na sajmu, ali smatra da se iza negativnih komentara na račun najprodavanijih autorki ne krije briga za očuvanje kulture, već nešto drugo.

Jelena Lengold
Jelena Lengold

"Mislim da je u celini iza te neke lažne brige za književnost prikrivena mizoginija. Ja mislim da našu književnost nikada ne mogu da unište neke knjige koje nisu dovoljno dobre, već ako je nešto uništi to će biti nedovoljna briga države za umetnost, pa i književnost", smatra Lengold.

Najtraženiji autori na štandu "Arhipelaga" bili su Danilo Kiš, Majkl Kaningem, Ljudmila Ulickaja.

Gojko Božović, glavni urednik i direktor ove izdavačke kuće, ne krije zadovoljstvo, ali ipak, kaže: "Uprkos tome što je očigledno i na neki način se posećenost povećava iz godine u godinu, možemo da budemo zadovoljni brojem ljudi koji dolaze na sajam knjiga i to sa jednom vrstom izrazitog entuzijazma koji pokazuju interesujući se za knjige i za pisce, kojih je, takođe, moram da kažem, sve manje na sajmu knjiga, kao da oni tu više ne prepoznaju svoje mesto."

Pre tri nedelje završen je i Frankfurtski sajam knjiga, a ovih dana Nemačka asocijacija izdavača objavljuje izveštaj o čitalačkim navikama svojih sugrađana.

Rezultati istraživanja koje je ova Asocijacija poslala Radiju Slobodna Evropa, pokazuju da su u Nemačkoj najčitaniji klasični, zatim krimi-romani, dok interesovanje za dečju i literaturu za mlade opada.

Takođe, u Nemačkoj se, među populacijom mlađom od 30 godina beleži sve veće interesovanje za knjige koje se bave uređenjem prostora i kuvarima. Kako stvari stoje, čitalačke navike Nemaca ne razlikuju se mnogo od naših.

XS
SM
MD
LG