Dostupni linkovi

Čečen s nadimkom “Mansur”: Pomažemo Ukrajincima


Komandant bataljona Sheikh Mansur
Komandant bataljona Sheikh Mansur

Piše: Čabajev Loma i Rostislav Hotin, priredila Anamaria Ramač Furman

Na istoku Ukrajine ratuje mnogo Čečena. Formirana su dva čečenska bataljona. Jedan nosi naziv “Džohar Dudajev” (prvi predsednik Čečenije početkom 1990-ih), drugi “Šеik Mansur” (lider ustanka protiv ruskog jarma u Čečeniji krajem 18. veka).

Ovi bataljoni ratuju rame uz rame s ukrajinskim snagama. Šta to motiviše Čečene, od kojih su mnogi došlikao dobrovoljci iz zemalja zapadne Evrope, da se bore u Ukrajini?

Čečenska redakcija Radija Slobodna Evropa razgovarala je s jednim od glavnih komandira bataljona “Mansur”, lociranog pored sela Širokine u Donjeckoj oblasti, koji je naziv svoje jedinice iskoristio za svoj pseudonim.

RSE: “Mansure”, koliko dugo ste već u Ukrajini?

“Mansur”: Počnimo razgovor s molitvom… Ovde sam, hvala Alahu, sreo mnogo dobre braće і brižnog komandira koji zna kako da vodi odred i dobro se orijentiše u svakoj situaciji. Cene ga. Sva braća oko mene su takođe iskusna – prošli su rat u Čečeniji.

RSE: Gde se nalazi vaš bataljon? Kakva je situacija oko vas?

“Mansur”: Mi smo sve vreme u prvim redovima, u mestuŠirokine. Мoj bataljon nosi naziv“Šeik Mansur”. Odmah nakon prvih napada Rusa počeli smo da im pružamo otpor, uzvraćamo im kada nas napadaju i borimo se protiv njih.

Postavljamo fotografije i video-snimke na internetu, ne zbog toga što želimo da se pravimo da smo hrabri, već da bi ljudi znali šta radimo ovde, i da bi Čečeni i ostali narodi bili ponosni i svesni da mi zaista iscrpljujemo ruske snage. Ratujemo bez gubitaka,hvala bogu, niko od nas nije poginuo.

Ruse smo odbili od Širokina, iako oni kažu da su sami otišli. To nije istina. Oni su otišli jer smo ih zajedno s ukrajinskim vojnicima primorali na povlačenje.

RSE: Stalno se šire informacije o gubicima ukrajinske vojske. Ima li istine u tome?


“Mansur”: U našem bataljonu nema poginulih, iako imamo ranjenika. Pored nas su razmešteni ukrajinski bataljoni “Donbas” i“Azov” – među njima ima i poginulih, і ranjenih. Granatiranje je često,pucaju na nas iz topova, automatskog oružja.Rusi često upadaju na ukrajinsku teritoriju.Rat nijestao.

RSE: Da li vaš bataljon ima dokaza da protiv vas ratuje upravo ruska vojska?


“Mansur”: Nemamo ni najmanje sumnje da protiv nas ratuje regularna ruska armija. Putin je duž granice razmestio ogromni broj vojnika, i oni prelaze u Ukrajinu i napadaju nas. Nema sumnjeda pripremaju nove napade.Njihova artiljerija neprestano gađa i ubija civile. Topovi, samohodke, rakete “Grad” – sve to “tuče” po Ukrajini.

RSE:Kakvu taktiku imaju Rusi?


“Mansur”: Taktika Rusa je sledeća: iz daljine granatiraju naš teritorij , а zatimtvrdeda je ukrajinska strana prva počela da granatira.Rusisve vreme pribegavaju ovakvim trikovima.Ali, mi ihdobro poznajemo iz dva rata u Čečeniji –sva njihova politika temelji se na lažima i obmanama . Tvrde da ovde nema njihove vojske, ponavljajudanisu agresori. Ipak,činjenice ne mogu da se sakriju.

RSE: Šta će dalje biti s Donbasom?


“Mansur”:Teško je reći kada će se sve završiti. Nakon potpisivanja Sporazuma o primirju u Minsku, ruska vojske nije prestala s akcijama. Sve tu kažu jedno, a nastavljaju subijajanjem, granatirajem, te zauzimaju sela i gradove.

RSE:Zašto ste vi ovde došli?


“Mansur”: Ruska vojska vekovima uništav aČečene, genocid nad mojim narodom ne prestaje. Poslednjih godina ubijen je veliki broj mojih sunarodnjaka – dece, staraca, žena, mladića. Mnogo Čečena je na spiskovima nestalih, mnogi su u zatvorima. U poslednjih 20 godina moj narod je pretrpeo stradanja i nasilje od strane ruskih snaga. A sada se kremaljska hunta okrenula protiv Ukrajine, Putinov program sprovodi se celosti.

RSE: Dakle, vi s Rusijom imate stare račune?

“Mansur”: Naš glavni neprijatelj je Rusija. Moskva je u Ukrajini razmestila svoje snage, i mi nameravamo da se borimo do poslednjeg čoveka. To je osveta za Čečene і odbrana ukrajinskog naroda. Kada smo došli da pomognemo Ukrajincima, pokazali smo pravi obraz Čečena. Mnogi su nam zahvalni na tome.

XS
SM
MD
LG