Dostupni linkovi

Carina Srbije: Zaplenjene albanske knjige bile neprijavljene


GP Horgoš
GP Horgoš

Na graničnom prelazu Horgoš carinici su ovog vikenda zaplenili 25 knjiga na albanskom jeziku sa, kako se se navodi u saopštenju, propagandnim sadržajem protiv Republike Srbije. Iako se iz pojedinih medijskih napisa može steći utisak da je zaplena izvršena zbog sadržaja knjiga, u Upravi carina kažu da je glavni problem bio to što pakete niko nije prijavio.

Reč je o 17 knjiga o pripadniku OVK Agimu Zeneliju, kao i o osam knjiga-enciklopedija pod naslovom "Teror okupatorske Srbije nad Albancima 1844-1999”.

Knjige su pronašli carinici iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja prilikom kontrole autobusa koji saobraća na relaciji Beč – Prizren. Kako nam je rečeno u Upravi carina, knjige su zaplenjene zbog toga što nisu prijavljene na carini, a ne zbog njihovog sadržaja.

“Da, one nisu prijavljene. Na naše pitanje koje redovno postavljamo svim putnicima koji ulaze na teritoriju Srbije: ‘Da li imate nešto da prijavite?’, odgovor je bio negativan. Ta roba je bila sakrivena, mi smo je otkrili. Kada smo te pakete otvorili, naslov koji je bio na njima uputio nas je na to da bi možda trebalo da obavestimo organe Ministarstva unutrašnjih poslova koji rade sa nama na granici. To smo i uradili. Ta roba je dalje privremeno zadržana od strane organa MUP i predata njima u dalju nadležnost i dalji postupak”, rekao nam je Rade Knežević, načelnik Odeljenja za analizu i upravljanje rizikom Uprave carina.

Pošto je ostalo nerazjašnjeno ko je vlasnik paketa, pokrenut je prekršajni postupak protiv 39-godišnjeg vozača albanske nacionalnosti.

Knežević objašnjava da je to redovna procedura.

“Vozač je lice koje odgovara za svoje prevozno sredstvo i za ono što se nalazi u njemu. Tako da je on bio taj na osnovu koga je napravljen taj zapisnik o privremeno zadržanim stvarima”, zaključuje naš sagovornik.

XS
SM
MD
LG