Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 23:17 CET

  Intervju

  Busuladžić: Sve eksponate iz Zemaljskog muzeja treba odnijeti u Metropolitan

  Adnan Busuladžić
  Adnan Busuladžić
  U Sarajevu su u ponedjeljak i utorak boravile kustosice američkog Metropolitan muzeja Barbara Boehm i Melanie Holcomb. Nakon obilaska Sarajevske Hagade i sastanka sa uposlenicima Zemaljskog muzeja BiH, dvije kustosice sada bi trebale imati kompletniji odgovor zašto Hagada trenutno ne može biti ustupljena ovom njujorškom muzeju kaže, između ostalog, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa Adnan Busuladžić, direktor Zemaljskog muzeja.

  RSE: Kako ocjenjujete susret sa američkim kustosicama?

  Busuladžić: Kolektiv Muzeja je primio kolegice koje su stručnjaci za manuskripte i srednjovjekovne dokumente. One su vidjele Sarajevsku Hagadu i mislim da su otišle sa jednim pozitivnim dojmom. Zadržale su se dugo u Muzeju i razgovarale s nama. Nažalost, one nisu imale punu informaciju o Zemaljskom muzeju. Iz prve ruke su imale priliku saznati da je institucija u potpunom pravnom vakuumu. Suradnju s američkim muzejom nikada niko nije osporavao. Podsjećam da sam i javno rekao da je to jedan od najznačajnijih i najvećih muzeja na svijetu i da to uopće nije sporno. Međutim, u ovakvim nenormalnim uvjetima i okolnostima, niko koje je materijalno odgovoran ne može prihvatiti takvu vrstu odgovornosti. Nije samo u pitanju Hagada, nego bilo šta drugo što se u Muzeju čuva.

  RSE: Da li su kustosice Metropolitan muzeja izrazile nadu da će Sarajevska Hagada ipak nekad biti izložena u Njujorku?

  Busuladžić: Sve institucije koje imaju projekte razmjene svojih kolekcija imaju pravni kontinuitet i puni slijed iza njih stoji. Dakle, potreban je neki garant, a ne preporuka kao neobavezujući akt nekog tijela koji sutra, ukoliko bude neki problem, nije validan. Kao garant treba da stoji nekakva država. Međutim, sada je mnogo stvari ostalo da visi u zraku. Mi smo, generalno, uvijek bili za suradnju sa svim institucijama i imali smo mnoge suradnje. Hipotetički postavljam pitanje - ne mora to biti Hagada - bilo koji predmet da ode bilo gdje, naprimjer, povelje srednjovjekovnih bosanskohercegovačkih vladara, koje su čuvaju u našem muzeju, da odu na izložbu u Ankaru - gdje će se vratiti taj materijal nakon jedne ili tri godine ako institucije ne bude? U Zavod za transfuziologiju? Dakle, dok se ne riješe neke pravne stvari koje nam prave problem – mi, nažalost, funkcionirati ne možemo.

  RSE: Gospodine Busuladžiću u javnosti se javljaju informacije da Zemaljski muzej BiH nije vlasnik Sarajevske Hagade već Bosna i Hercegovina, tako da Muzej nema pravo odlučivati kako će se postupati sa vrijednom knjigom. Da li su tačni ovi navodi?

  Kustosice Metropliten muzeja Barbara Boehm i Melanie Holcomb na sastanku u SarajevuKustosice Metropliten muzeja Barbara Boehm i Melanie Holcomb na sastanku u Sarajevu
  x
  Kustosice Metropliten muzeja Barbara Boehm i Melanie Holcomb na sastanku u Sarajevu
  Kustosice Metropliten muzeja Barbara Boehm i Melanie Holcomb na sastanku u Sarajevu
  Busuladžić: Vrlo je jasna pozicija odnosno namjera ili želja šta se time hoće postići, jer ako je tu Bosna i Hercegovina vlasnik a mi samo čuvari, Hagada ne mora biti u Zemaljskom muzeju već može, naprimjer, biti u nekoj drugoj instituciji ili u Jevrejskoj zajednici. Tu je hiljadu pitanja i stvarnih povoda. Ponovo naglašavam, vlasnik Hagade je Zemaljski muzej BiH, mi to možemo vrlo konkretno i dokazati. Sva druga priča, zaista, nije na mjestu.

  RSE: Zemaljski muzej BiH je već više od pet mjeseci zatvoren za javnost. Međutim, i prije nego ste stavili ključ u bravu, srednjovjekovni ste jevrejski kodeks - Sarajevsku Hagadu, samo četiri puta godišnje izlagali. Zašto?

  Busuladžić: Naravno da izlažemo samo četiri puta godišnje jer i za permanentno izlaganje potrebno je, pored tehničkog obezbjeđenja koje imamo na zavidnoj razini, respektabilno fizičko obezbjeđenje, odnosno, zapošljavanje dva ili tri vrlo osposobljena zaštitara koji bi Hagadu čuvali u toku permanentnog izlaganja. Međutim, u ovom momentu, kada nemaju plaće ni oni koji rade, otvaranje novih radnih mjesta je zaista neostvarivo i neracionalno. Između toga da dobijamo kritike ili da ugrozimo bezbjednost predmeta, mi smo se ipak radije odlučili da nas neko kritizira nego da se nešto, ne daj Bože, loše desi. Pogotovo ako imamo u vidu činjenicu u kakvom smo sistemu policijske zaštite. Pedeset posto automobilskih krađa se ne otkrije, a kamo li šta drugo. Za nas je bezbjedonosni faktor i najbitniji.

  RSE: Kakva je trenutno situacija u Muzeju budući da političke volje za rješavanje njegovog pravnog i finansijskog pitanja još nema na vidiku?

  Busuladžić: Zemaljski muzej BiH je zatvoren za javnost, ali nismo digli ruke od institucije. Nadzor i čuvarska služba rade 24 sata. Konzervatori i kustosi nadziru eksponate. Osnovni parametri funkcioniraju. Dakle, mi samo ne dajemo, da tako kažem, usluge za javnost, a institucija niti je napuštena niti se nalazi u rasulu ili raspadu. Naša tragična pozicija je u tome što, iako plaće ne primamo ali poput naših dobrih penzionera plaćamo režijske troškove, da ne dođe do isključenja. Naši radnici doslovno gladuju. Da ovakva institucija može komercijalno funkcionirati je čista dezinformacija. Ovakva ustanova mora biti budžetska i tako je svugdje u svijetu.

  RSE: Pojasnite nam kako izgleda procedura ustupanja jednog eksponata ili kolekcije drugom muzeju u drugoj državi?

  Busuladžić: Ono što se u startu pokazalo kao neozbiljno od samog inicijatora ove ideje koja nije urodila plodom jeste to da niko nije spominjao osiguranje, niti je iko spominjao bilo kakve novčane sume. Tu se spominjala samo neka donatorska večera na kojoj se može skupiti možda milion ili dva, a možda 100 dolara. Postoji niz tehničkih stvari koje se rješavaju prije velikog projekta. To podrazumijeva preciziranje roka do kojeg to sve traje, preciziranje financijskih obaveza, plaćanje osiguranja za stvari za koje se napravi procjena – to su, uglavnom, basnoslovni iznosi. Naravno, uz sve to treba i garant obje države, a ne neobavezujući akt koji se zove preporuka od kantonalnog ili federanog ministra ili člana Predsjedništva BiH. Preporuku, za bilo kakvu aktivnost Muzeja, možemo dobiti bez problema i od predsjednika Bjelorusije Lukašenka ili ministra kulture Moldavije. Preporuka je akt koji nema nikakvu sudsku ni zakonsku težinu. To dovoljno govori da smo mi, zaista, u vrlo specifičnoj i gotovo nemogućoj situaciji. Smatram da u ovakvim okolnostima, ne samo Sarajevsku Hagadu nego sve predmete koji se nalaze u Zemaljskom muzeju BiH treba odnijeti u Metropolitan muzej i nikad ih više ne vratiti, jer Bosna i Hercegovina i društvo, očito, ne zaslužuju ovakvu instituciju.

  Zvjezdan Živković

  zivkovicz+rferl.org

  Magistar komunikologije. Izvještava o kulturi, socijalnim temama i eurointegracijama. Kreira multimedijalne sadržaje i uređuje portal Balkanskog servisa RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Avram
  21.02.2013 05:07
  pogledaj: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-17617775 i poslije svega ovoga sad imamo genocidnu srpsku....nedjmo istoriju i nase muzeje van nase drzave BiH
  Odgovor

  Ime: bosanac Grad: Bosna
  26.02.2013 07:58
  sta nam uradi dajton...citiram rjeci velikog BIH gradjana Život je kratak da bi čovjek na svoja pleća preuzeo i tuđe grijehe. Život je prolazan i kratak, ali je dovoljno dug da bi se mogao živjeti časno i pošteno....zato ustanimo i krenimo napred i dajmo glas za gradjansku BiH
  Odgovor

  Ime: Mostarac Grad: Mostar
  25.02.2013 23:16
  upitajmo se dali dajtonski sporazum i ovakva velika decentralizacije drzave ima ista sa ovim sto nemamo pare za muzeje,za nasu djecu,za zdravstvo,za skolstvo,..a politicari sto nece reforme i da nam djeca zive makar 2 % kosto njihova zive se vozaju mercedesima,kupuje vile po EU,prave vile po BIH, vodaju glumice po hotelime po balkanu ,daju milione na neke projekte sto zavadjaju i prave mrznju medju narodima, ......zasto svaki dan vidimo ljude i njihovu djecu mi svi u svim gradovima BiH kako skupljaju hranu iz kontejnera za smece.....ja mislim vecina nas zna odgovor na to a ako neznamo onda smo samo mozda u etno-politickom esalonu ili imju para na milione....e sad bi molio i gosp adnana i zvjezdana da pocnu pisati o tome
  Odgovor

  Ime: gradjanin Grad: BiH
  25.02.2013 23:09
  genocidna srpska je stvorila cudoviste ciju mantru danas svaki gradjanin ili mora progutati ili biti zigosan izdajnikom kojeg bi u slucaju ratnog stanja koje najvise odgovara ovakvim ideologijama cekao streljacki vod ili logor. To je politika koja ne prepoznaje kompromis i ima samo jedan cilj, etnicki i ono vaznije ideoloski cisto totalitarno drustvo sa sto vecom teritorijom ako je moguce. Iz tog razloga prijetnje i izazivanje straha od stranih i domacih neprijatelja kao srz te politike koja se strahom hrani i odrzava. ....i sad EU a i svjet treba da pomogne BiH da napravi dajton 2 i gradjansku BiH bez genocidnie tvorevine srpske i etnicke federacije.....narod i svi trebamo na ulice i to zahtjevati jer politicari samo rade za svoje dzepove a nas zavadjaju i djeca nam odose za kruhom daleko a mi umiremo gladni ovdje

  Ime: dalmatinac Grad: na moru
  21.02.2013 04:09
  Sve eksponate iz Zemaljskog muzeja treba odnijeti u Metropolitan...sto zanci dati drzavi koja je uradila dajton i podjelila nam zemlju i kriva za nefunkconiranje drzave zato sto je 1995 u dajtonu USA i podijeljena i ima na stotine vlada a nema para za muzej..njsramotije djelo sto je amerika i Europa ikad uardile na balkanu i europi....dati nekome 49% teritorije ko je napravio genocid i ubio,silovo,protjero 650,000 sa teritorije koja se zove genocidna srpska..e to bi onda bio pravo oksomoranski zahvat...i sad dajtwe im i muzejske arhive...svaka cast ...vidi se kakava ste nacija....Borite se i izborite se za pravnu grdjansku zemlju, bice tesko zato sto ovi veliki i EU vam nedaju samo zato sto imate lijepu i najljepsu drzavu i kulturu...

  Ime: mujo
  20.02.2013 17:06
  Tko si ti adnane da kažeš da ovo društvo ne zaslužuje takvu instituciju.
  jel moramo sve dati strancima.
  ovo sve više liči na namještaljku da strani kolekcionari i muzeji preuzmu sve naše vrijedne eksponate, a bosanci gl_upi nek nemaju.
  odao si se u zadnjoj rečenici.kroz cijeli tekst se predstavljaš kao dobri samaritanac, a na kraju bomba.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.