Dostupni linkovi

Budimki prete milonski gubici zbog isključenja struje


Preduzeću za preradu voća i povrća „Budimka“ u Požegi, koje je u procesu privatizacije, u četvrtak je isključena struja zbog duga od 11,9 miliona dinara.

Zbog isključenja struje, preti da propadne zaleđeno voće i povrće čija je vrednost oko 3 miliona evra, rekao je za Radio Slobodna Evropa direktor Đorđe Stevanović i dodao da je danas situacija alarmantna:

“Danas je već alarmantna situacija. Juče kada je isključena struja tempretaura je bila oko 35 stepeni u Požegi, i meni da je neko tada naložio da isključim struju Budimki, da sam ja bio direktor Eketrodistribucije Srbije, ma, ja bih otišao negde, i ne bih isključio struju jednom državnom preduzeću, preduzeću koje je dugo u restruktuiranju i treba za petnaestak dana da se privatizuje. Pa, ja ne bih sam sebi pravio štetu", komentariše Stevanović.

Stevanović podseća da je ovo trinaesti put kako se isključuje struja u Budimki, ali i da je Budimka imala nekoliko neuspešnih privatizacija i uspela sada da povrati proizvodnju i izvoz:

Đorđe Stevanović, foto: Novka Ilić
Đorđe Stevanović, foto: Novka Ilić

“Kada je poništena poslednja neuspešna privatizacija i Budimka se vratila u državno vlasništvo, zatekli smo 17 miliona i 700.000 dinara neplaćene struje, i mi imamo jedan reprogram od 60 meseci gde mesečno plaćamo 126.000 dinara, redovno plaćamo i to poštujemo od 2013. godine.i imamo još oko 11 miliona i 900.000 neplaćene struje. Mi zaista nismo bili u situaciji da platimo sav zaostali dug za struju, jer ono što je nagomilavano 20 godina, ne može da reši ni država, a ne mi koji smo mali, i bez dovoljno obrtnog kapitala na tržištu. E, ovo je situacija kada mi sami sebi nećemo da pomognemo. Znači, neko dobije nalog da u roku od 8 dana, u tom roku najkasnije isključi struju, a kada ja ukažem odgovornima u Elektrodistribuciji da ima još dva dana do tog roka, on vas onda toga dana isključi u 13 časova. I onda juče smo bili prinuđeni da robu koju imamo u hladnjačama, a to je oko 1500 tona, na brzinu isporučujemo, ili tražimo drugu hladnjaču gde će se smestiti. Vrednost robe je, a malina je najviše u pitanju, 200 dinara po kilogramu, a to je oko 3 miliona evra. I vidite, država pravi državnom preduzeću štetu, ko će platiti, pa građani, kao i uvek. Mi smo pokušali da spasemo što se spasiti može, noćas smo izvukli 200 tona. Danas nastavljamo da štitimo robu, nadam se da ćemo uspeti", konstatuje direktor.

Trinaesto isključenje

Stevanović se osvrće i na situaicju u paraćinskoj Staklari, podsećajući da je ovoj firmi dozvoljen reprogram, i da joj nije bila isključena struja:

“I pored toga što smo pogledali uputstva koje su dali ministar privrede Sertić i energetike Antić, vidimo, Srpska fabrika stakla u Paraćinu, koja duguje oko 300 miliona nije ostala bez struje. A takođe je dobila uputstvo da mora da plati dug. Ali ako nisu isključili struju Staklari zašto isključuju Budimki? Ovde ima oko100 zaposlenih, ovde nema nikakve glasačke mašine za poliitčku podršku nekoj grupi ljudi koja je na vlasti. Onda dođete u poziciju da vi mali morate da trpite trinaesto isključenje struje, da poštujete reprogram, da plaćate i ono što možete i ono što ne možete, da bi preduzeće funkcuonisalo", naglašava Stevanović.

Budimka, foto: Novka Ilić
Budimka, foto: Novka Ilić

Stevanović dodaje će pokušati da spase robu, ali i da se realizuju već ugovorene obaveze:

“Situacija je takva da Staklara u Paraćinu i sada ima struju i juče je imala struju, a nama se isključuje. I to me dovodi u poziciju da ugovore za proizvodnju robne marke '365' koju smo napravili za Delez, a ugovor je vredan oko million evra godišnje, da izgubim taj ugovor. E, neće ga Budimka izgubiti. Pokušaćemo da održimo ovu proizvodnju dok ne dođe neki ozbiljan kupac, partner koji će domaćinski voditi Budimku", naglašava direktor.

Pozvali su Elektreodistribuciju u Požegi, uputili su nas na Užice, a direktor za poslvni sistem ogranka u Užicu Slobodan Penezić rekao je da je dobijen nalog za isključenje i tu se ne može ništa. U Beogradu sve odlučuju:

“Struja je Budimki isključena po nalogu snabdevača električne energije, firme EPS snabdevanje u Beogardu. Mi smo morali da izvršimo taj nalog, a razlozi su,zna se, neizmirivanje obaveza prema ugovoru, I mi smo zaista morali da ih isključimo. Ne pitamo se mi, nego Beograd. Užice i Požega su samo ogranci i o ničemu ne odlučuju", tvrdi Penezić.

U toku dana direktor Budimke Đorđe Stevanović nije znao da nam kaže kako će se odvijati situacija, podnet je zahtev za reprogram duga za potrošenu struju, ali još uvek nema odgovora.

U paraćinskoj Staklari ima struje, nije ni isključivana, nakon reakcije sindikata i zaposlenih u ovoj fabrici. Dozvoljen im je reprogram dugovanja za struju.

XS
SM
MD
LG