Dostupni linkovi

Broj stradale djece u ratu u BiH još uvijek nepoznat


Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.
Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.
Vlasti u Bosni i Hercegovini ne znaju koliko je djece ubijeno i nestalo tokom posljednjeg rata. Prema podacima Istraživačko-dokumentacionog centra, ubijeno ih je 3.372, od čega najviše u Sarajevu i istočnoj Bosni. Djeca su najčešće ili ginula od granata i snajpera, ili ubijana zajedno sa svojim roditeljima.

I dok je u glavnom gradu napokon podignut spomenik poginuloj sarajevskoj mladosti, u istočnoj se Bosni još uvijek traga za ubijenom djecom. Uz to, ne postoje ni podaci koliko njih je do sada ekshumirano iz pojedinačnih i masovnih grobnica.

Prije nekoliko dana nedaleko od Bratunca sahranjene su dvije djevojčice, Samra i Samira, a za njihovim bratom Semirom se još uvijek traga. Njih troje poginuli su sa majkom 1993. godine u Konjević Polju nakon što je na to mjesto ispaljena granata.

Djeca na području opštine Bratunac nisu ginula samo zbog granatiranja, već su mučena i ubijana zajedno sa svojim roditeljima. Nastradalo je njih sedamdeset dvoje, a tijela četrdeset šestoro djece još uvijek nisu nađena, kaže predsjednica Udruženja žena Podrinje - Bratunac Šuhra Sinanović:
Na najsvirepiji način su ubijana ta mala djeca. Ova mala Nedžada je pronađena u naručju svoje majke sa sestrom - držala je flašicu u ruci



„Na najsvirepiji način su ubijana ta mala djeca. Ova mala Nedžada je pronađena u naručju svoje majke sa sestrom - držala je flašicu u ruci.“

Od 11. do 19. jula 1995. Vojska Republike Srpske u Srebrenici je ubila 1.042 djece, kaže predsjednica Udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić. Radi se o maloljetnim osobama iz Srebrenice, ali i drugih gradova Podrinja, čije su porodice bile izbjeglice:

„Na prošloj dženazi je ukopano 18-ero ili 19-ero djece. To su mahom djeca koja su ubijena, nađena bez glave, ili su nađena u nekim posebnim masovnim grobnicama. Mi često kažemo zar su im smetala i djeca koja su mala samo jednu jedinu želju - da imaju sretno djetinjstvo, da odrastu i da postanu dobri građani BiH.“

Nema preciznih podataka

Osim istočne Bosne, djeca su stradala i u opkoljenom Sarajevu. Još uvijek nije utvrđen tačan broj njih koji su poginuli tokom troipogodišnje blokade od snajpera i granata. Početkom juna biće objavljena monografija u kojoj će se naći spisak od 523 djece, kaže predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva Fikret Grabovica:

„Meni je ubijena kćerka od 11 godina 1993. godine. Ispaljena je granata sa srpskih položja i nju je geler pogodio u preponu, presijekao joj arteriju, iskrvarila je i tu nije bilo više pomoći. U monografskoj studiji, koja će sadržavati podatke o ubijenoj djeci i njihove fotografija, će biti još mnogo dokaznog materijala i dokaza o počinjenim zločinima nad djecom Sarajeva.“

U prikupljanju podataka o broju ubijene djece u Sarajevu pomogao je i Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Govori član Instituta prof. dr. Muhamed Šestanović:

Postament sa imenima 521 ubijenog djeteta u opkoljenom Sarajevu 1992-1995.



„Na 115 lokacija izvršena su masovna ubistva u kojima su ubijana djeca zajedno sa odraslim. Taj broj je sigurno najvalidniji, ali nije konačan. Mi ćemo nastaviti dalja istraživanja, ali vjerovatno je vrlo teško doći do konačnog ili apsolutno tačnog broja o toj vrsti žrtava.“

Podacima o broju ubijene djece tokom rata u Bosni i Hercegovini bavio se i Istraživačko-dokumentacioni centar. Predstavnica Selma Korjenić navodi da su došli do podatka kako je devedesetih godina prošlog vijeka ubijeno 3.372 djece:

„Od kojih se 1.609 odnosi na 1992. godinu. Naročito su specifični mjeseci maj, juni, juli. Primjera radi, u maju je stradalo 247 djece, u junu 358, u julu 238, a u avgustu 206, što su ustvari odnosi i na ukupan broj stradalih civila u ovoj godini, koji je znatno veći u odnosu na ostale godine tokom rata.“

Još uvijek se ne zna koliko je djece nestalo. Prema nekim procjenama, traga se za oko njih hiljadu, a nema ni preciznih podataka o broju ekshumiranih.

****
Pročitajte i ostale priloge iz programa Pred licem pravde:
Slišković: Stanišić i Simatović su kontrolisali specijalne jedinice
Višegrad - grad u kome se ne priča o zločinima
Osuđeni zločinci ne mogu glasati
Broj stradale djece u ratu u BiH još uvijek nepoznat
Zaplenjeni Mladićevi dnevnici koristan dokaz za mnoga suđenja
Ko je odgovoran što Mladić još nije uhapšen

****
Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR). Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autori programa Pred licem pravde: Merdijana Sadović, Sabina Čabaravdić)

XS
SM
MD
LG