Dostupni linkovi

Britanski princ i vojvotkinja od Kornvola u Crnoj Gori


Nakon gotovo četiri decenije, princ od Velsa Čarls boravio je u Crnoj Gori gdje je došao sa suprugom Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola.

Tokom boravka na Cetinju i Podgorici susreo se sa crnogorskim zvaničnicima, kulturnim radnicima, poljoprivrednim proizvođačima, ikonopiscima, obišao muzeje i probao crnogorske specijalitete. Sreo se i sa crnogorskim princom Nikolom Petrovićem.

"Dobar dan Crna Goro, drago nam je što smo na Cetinju gdje počinje naša posjeta vašoj divnoj zemlji" – glasi poruka iz Bakingemske palate koja je objavljena na Tviteru petnaestak minuta prije nego je par stigao u petak ispred Vladinog doma na Cetinju.

Princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola su ispred Plavog dvora dočekali predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i njegova supruga, počasni vod Vojske Crne Gore, stotinu Cetinjana i brojne novinarske ekipe.

Vojni orkestar je svirao himnu Ujedinjenog Kraljevstva "God save the Queen" kao i crnogorsku nacionalnu himnu, nakon čega su praćeni pozdravima i aplauzima okupljenih građana, princ i vojvotkinja ušli u Plavi dvor.

(Ustupljeni snimci: Ambasada Velike Britanije u Crnoj Gori)

Princ Čarsl u posjeti Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00


Par je obišao muzeje, Muzičku akademiju, a posebno je bilo zanimljivo na za njih upriličenom sajmu hrane i pića.

Tamo je bio i maslinar iz Ulcinja Fatmir Sadiku koji je princu i vojvotkinji poklonio dvije flaše ulja masline stare 1.200 godina.

"Dao sam im porodično ulje na poklon, dvije flaše ulja iz stare masline. Za princa je flaša 0,1 a za vojvotkinju 0,7", rekao je Sadiku.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su probali i domaći med iz košnica porodice Šestović iz Podgorice.

"Probali su dvije vrste meda i to šumski i planinski cvijetni med sa Veruše. Izvanredno su reagovali pogotovo na tamni med", navodi Fatmir Sadiku.

I članovi KUD Njegoš sa Cetinja su imali svoj program za princa i njegovu suprugu.

"Moram reći da smo oduševljeni njihovim reakcijama jer kada su vidjeli naše visoke momke i djevojke u ovim autentičnim nošnjama oduševili su se, pogotovo nakon igre, poskočica i najbitnijeg od svega – kola na kolo, odnosno kule koju smo im danas predstavili. Nadam se da smo ispunili njihova očekivanja", kazala je jedna od članova KUD Njegoš.

Potom se, prema protokolu, princ Čarls u Narodnom muzeju sastao sa deset savremenih ikonografa i obišao ikonu Filermosu koja je, po vjerovanju, donijeta iz Jerusalima gdje je naslikao Sveti Luka, a sada se nalazi u Plavoj kapeli Narodnog muzeja Crne Gore.

Ikonu mu je pokazao istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov.

"Rekao mi je da je čuo za ikonu Filermosu, ali da mu nije poznat istorijat te relikvije. Kada je čuo što se sve dešavalo sa tom ikonom i kako se ona na kraju našla na Cetinju bio je apsolutno oduševljen. Kaže da je to jedna od najljepših ikona koje je u životu video. Inače, on je veliki ljubitelj ikona", navodi Čilikov.

Evo šta su nam građani Cetinja kazali povodom posjete princa Čarlsa i njegove supruge njihovom gradu:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00
Direktan link


U nastavku posjete, par se preselio u Podgorici gdje su se sastali sa predsjednikom crnogorskog parlamenta i premijerom, a vojvotkinja je posjetila sjedište UNICEF-a u Podgorici.

U Dvorcu Petrovića na Kruševcu među ostalim gostima i zvanicama princ Čarls se sreo i sa crnogorskim princom Nikolom Petrovićem.

Inače, princ Čarls je već bio u Crnoj Gori davne 1978. godine, kada ga je u Igalu dočekao predsjednik Josip Broz Tito.

Vojvotkinji od Kornvola je ovo bila prva posjeta Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG