Dostupni linkovi

Brčanski Bimal: Svjetski standardi i zadovoljni radnici


Pogoni Bimala
Pogoni Bimala
U okviru serijala „Kako uspješno poslovati u BiH“ predstavljamo jedinog proizvođača jestivog ulja u Bosni i Hercegovini, „Bimal“ Brčko. Ovo je jedna od najsavremenijih fabrika u Jugoistočnoj Evropi. U ovoj tvorinici vjeruju da bi mogli biti jos uspješniji kada bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH.

Brčanska tvornica ulja Bimal nakon privatizacije 2002. godine započinje jednu od najuspješnijih poslovih priča u Bosni i Hercegovini nakon rata jer je od tada do danas u razvoj poslovanja ove kompanije direktno uloženo preko 30 miliona eura.

Bimal d.d. Brčko je jedini proizvođač jestivog ulja u Bosni i Hercegovini i spada među najsavremenije fabrike ulja u regionu Jugoistočne Europe. Dvije stotine i dvadeset zaposlenih radnika u ovoj kompaniji godišnje proizvede 60.000 tona gotovih proizvoda, od čega se preko 60 posto izvozi u zemlje zapadne Europe i Dalekog istoka.

Bimal je u 2013. godini ostvario ukupni prihod od 160 miliona konvertibilnih maraka.

Da li je i koliko teško poslovati u Bosni i Hercegovini uz primjenu europskih i svjetskih standarda, s obzirom da se od privatizacije 97 posto dionica ove firme nalazi u vlasništvu austrijske kompanije Seed Oil Holdings-a koja je dio korporacije STUDEN & CO Holding-a sa centralom u Beču, pojašnjava Nataša Pucar, direktorica korporativnih komunikacija u Bimalu:
„Ako implementirate procese koji su ne samo evropski nego svjetski, i dodatno imate kulturu poslovanja iz Evropske unije u našoj neuređenoj zemlji, ipak možete uspjeti. Jesmo neuređeni, jeste teško, tim više je izazov, ali je bitno da oni koji su donosioci odluka imaju razumijevanje, imaju sluha da čuju svoju privredu. Ako to postoji, sve se može prevazići. Ako ne postoji, ne može.“

Zuhra Jašarević radi u Bimalu već 15 godina. Zaposlila se u ovom preduzeću prije rata, i ponovo se nakon povratka iz izbjeglištva i privatizacije vratila u ovu firmu koja je nekad bila društvena, a sada je u nju uložen privatni kapital. Ona ističe da je prezadovoljna odnosom većinskog vlasnika prema radnicima jer svi odnosi između radnika i poslodavaca su uređeni u skladu sa standarima koji se primjenjuju u razvijenim zemljama.

„Što se tiče uslova za rad, stvarno su dobri. Imate na vrijeme platu, osigurani ste, dolazite baš s nekim elanom na svoje radno mjesto. Raditi u ovakvoj firmi stvarno je jedno zadovoljstvo", kaže Zuhra Jašarević.

Tokom proizvodnog procesa u bimalovim pogonima se primjenjuju najviši standardi, kako bi se od samog početka izbjegle greške u svim proizvodnim fazama. Upravo zato bimalovi proizvodi su postali neizostavni, kako u domaćim tako i inostranim kuhinjama. Kako se sve to uspijeva postići, pojasnio je Mirko Jokanović, izvršni direktor proizvodnje u Bimalu.

„Osnovni cilj naše kompanije jeste proizvodnja koja zadovoljava najviše evropske i svjetske standarde, u svim procesima proizvodnje, tako da Bimal, kao kompanija internacionalnog formata ima sedam implementiranih standarda za sistem upravljanja kvalitetom i kontrolu ispravnosti proizvoda. Sve uspjehe na domaćem i stranom tržištu postižemo prije svega garantovanim kvalitetom naših proizvoda", kaže Jokanović.
Simo Varadinović, šef silosa i logistike poluproizvoda u Bimalu, ističe da se u ovom preduzeću posebna pažnja posvećuje kvalitetu cjelokupnog asortimana proizvoda što su prepoznali i kupci, a potvrđuju to i mnoge nagrade koje su dobijene na međunarodnim sajmovima prehrambene industrije:

„Firma Bimal je lider u uljarskoj industriji u ovom našem regionu, i sa pravilnim odabirom zaposlenika i njihovim svakodnevnim usavršavanjem, nastoji da stvori optimalne uslove za vrhunski kvalitet našeg finalnog proizvoda. Dokaz za to su i brojne medalje, nagrade i priznanja koja mi donosimo sa svih sajmova, gdje izlažemo naše eksponate"
, navodi Varadinović.

Na kraju, kada se saberu svi pozitivni elementi ove uspješne poslovne priče iz Distrikta, postavlja se pitanje koja je ustvari tajna uspjeha brčanske fabrike ulja Bimal.

„Tajna uspjeha mora u prehrambenoj industriji biti zasnovana na kvalitetu proizvoda koji proizvodimo. Ukoliko kvalitet nije dobar i potrošač nije zadovoljan, vi možete imati i znanje, i zaposlenike, i proizvodnju, i tehnologiju, međutim, vaš proizvod onda nije tražen i nije onaj kojeg diktira tržište i potražnja“
, zaključuje Nataša Pucar.
XS
SM
MD
LG