Dostupni linkovi

Bratstvo bez granica i u Priboju


Zajednička iftarska večera u okviru projekta "Bratstvo bez granica", Priboj
Zajednička iftarska večera u okviru projekta "Bratstvo bez granica", Priboj

U toku je najvažniji i najsvetiji mesec islamske vere - ramazan - mesec posta tokom kojeg se muslimani sveta uzdržavaju od hrane, pića, ali i loših misli i dela od jutra (sufura) do večeri (iftara). Tokom ramazanskog posta mogu se uzimati dva obroka: jutarnji (sehur) i večernji (iftar).

Tokom ramazana, život poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posećuju i zajedno provode večeri. Za vreme ramazanske večeri, posle posebne molitve, teravije, organizuju se druženja - posela, svake večeri kod nekog drugog.

A u okviru projekta "Bratstvo bez granica" koji je pokrenula istanbulska opština Bayrampaša, "Konvoj berićeta ili konvoj bratstva" u petak je iftarskoj večeri u Priboju prisustvovalo više od 800 ljudi.

"Želimo da se zajedno družimo, zato na iftarske večeri pozivamo pripadnike svih vera", kaže predstavnik turske opštine Bayrampaša, Sulejman Sandžak, koja je bila donator iftarske večeri.

Njihov slogan je "Bratstvo ne poznaje granice". Tokom iftarske večer pripremaju se i prigodni programi. Dobrodošli su svi - bez obzira na veroispovest. Do sada su bili u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini a sada u Srbiji, a potom odlaze u Crnu Goru i Makedoniju.

Protojerej stavrofor Marko Papić (desno)
Protojerej stavrofor Marko Papić (desno)

"Srpska pravoslavna crkva se odazvala ovom događaju, da podelimo duhovnu radost sa muslimanima i Bošnjacima koji žive u Priboju. Meni je velka čast što prisustvujem ovom događaju, da sa svojim sugrađanima podelim njihovu duhovnu radost", ističe protojerej stavrofor, starešina hrama Vaskrsenja Hrostovog u Novom Priboju Marko Papić.

Iftar je prvi obrok posle dnevnog posta, kad zađe sunce. Za iftarske večeri spremaju se posebna jela.

"Iftar se počinje sa vodom i urmama. Šta bolje imaš - to spremaš za iftar. Halva, baklava, sogan dolma, sarma, pite i supa se obavezno nađu na sofri. Iftari se najčešće kod svoje kuće, ali zovemo robinu i prijatelje da dođu i da se družimo", reči su Dževale Polimac.

Pitaljke
Pitaljke

"Neizostavne su i pitaljke. To su posebna peciva koja se specijalno prave za ramazan i ona imaju drugačiji ukus od drugih peciva koja se mogu naći u pekarama. Taj ukus daje čorokot kojim se posipaju pitaljke. Pitaljke su neizostavne za vreme svetog ramazana", kaže Mula Zidžević.

Ramazan je mesec posta, molitve, milosti i praštanja, deveti mesec muslimanskog hidžretskog kalendara. Propisano je da nisu obavezni da poste bolesni, trudnice i teški fizički radnici.

U vreme posta, vernici se moraju uzdržavati i od ružnih reči i dela u cilju opšteg ljudskog pročišćenja. Ramazanski post se završava kada se pojavi mlad mesec.

XS
SM
MD
LG