Četvrtak, 18. septembar/rujan 2014, 05:39 CET

Srbija

Božićno slavlje u Subotici

Badnje veče u Velikoj katedrali u Subotici
Badnje veče u Velikoj katedrali u Subotici

Multimedija

U utorak, 25. decembra više od polovine građana Subotice slavi, to jest vernici katoličke, reformatorske i evengelističke crkve slave Božić. Za sve njih, pa čak i za one koji nisu religiozni, ovo je najveseliji praznik jer se tokom Božića po tradiciji okuplja čitava porodica.

Još od sinoć, a pogotovo od ponoći kada je održana ponoćna misa, izuzetno važan obred u katoličkoj crkvi, sa subotičkih zvonika crkava koje obeležavaju ovaj Božić, čuju se zvona.

Time se najavljuje još jedan u sklopu praznika važan ritual, jer se nakon toga Božić praktično seli u svetovniji deo, kada se ljudi prepuštaju porodičnom slavlju, gošćenju i druženju.

Početak je naravno Badnje veče i prigodna večera koja ima svoj prepoznatljiv red i scenario. Evo kako to decenijama izgleda u porodici Kovačić.

Običaji za Božić
Običaji za Božići
|| 0:00:00
...
 
🔇
X


Oni koji su prisustvovali nekoj od ponoćnih misi u nekoj od subotičkih crkava, a poghotovo Velikoj katedrali Tereze Avilske, mogli su uživati i u lepim božićnim pesmama i izuzetnim crkvenim horovima.

Vesela Laloš

Dopisnica Radija Slobodna Evropa i dugogodišnja saradnica iz Subotice za dnevni list "Danas".

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

 

Gašić: Nulta tolerancija protiv korupcije

Borba protiv korupcije ostaje prioritet ove Vlade, poručio je danas ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić. Na današnjem skupu o korupciji, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi izjavio da je za državu najvažniji način na koji koristi fizičku silu.

EU nije protv gradnje Južnog toka u Srbiji

Srbija može da nastavi sa planovima izgradnje Južnog toka kroz svoju terotoriju, poručili su danas zvaničnici Evropske komisije. Medjutm, gasovod će biti pušten u pogon tek kada se u cjelosti uskladi sa evropskim zakonodavstvom.

Predsednica Liberije pozdravila odluku SAD u borbi protiv ebole

Predsednica Liberije nazvala je američku odluku da pošalje 3 hiljade vojnika u Zapadnu Afriku značajnim momentom u borbi protiv, do sada najgore epidemije ebole.