Subota, 02. avgust/kolovoz 2014, 02:24 CET

Srbija

Božićno slavlje u Subotici

Badnje veče u Velikoj katedrali u Subotici
Badnje veče u Velikoj katedrali u Subotici

Multimedija

U utorak, 25. decembra više od polovine građana Subotice slavi, to jest vernici katoličke, reformatorske i evengelističke crkve slave Božić. Za sve njih, pa čak i za one koji nisu religiozni, ovo je najveseliji praznik jer se tokom Božića po tradiciji okuplja čitava porodica.

Još od sinoć, a pogotovo od ponoći kada je održana ponoćna misa, izuzetno važan obred u katoličkoj crkvi, sa subotičkih zvonika crkava koje obeležavaju ovaj Božić, čuju se zvona.

Time se najavljuje još jedan u sklopu praznika važan ritual, jer se nakon toga Božić praktično seli u svetovniji deo, kada se ljudi prepuštaju porodičnom slavlju, gošćenju i druženju.

Početak je naravno Badnje veče i prigodna večera koja ima svoj prepoznatljiv red i scenario. Evo kako to decenijama izgleda u porodici Kovačić.

Običaji za Božić
Običaji za Božići
|| 0:00:00
...
 
🔇
X


Oni koji su prisustvovali nekoj od ponoćnih misi u nekoj od subotičkih crkava, a poghotovo Velikoj katedrali Tereze Avilske, mogli su uživati i u lepim božićnim pesmama i izuzetnim crkvenim horovima.

Vesela Laloš

Dopisnik Radija Slobodna Evropa i dugogodišnji dopisnik iz Subotice za dnevni list "Danas". Saradnik je i redakcije na hrvatskom jeziku Radio Subotice, časopisa vojvođanskih Nemaca "Fenster" i regionalnog časopisa "REZ" Inicijative mladih, kao i revije "Turistički svet".

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

 

SAD preduzimaju mere protiv epidemije ebole

Sjedinjene Države upozoravaju putnike da izbegavaju putovanje u zemlje koje su najteže pogođene ebolom, dok se zdravstveni zvaničnici trude da spreče širenje te bolesti.

Informativni rat oko Ukrajine

Obaranje malezijskog putničkog aviona pre dve nedelje, kao i izveštaji da Rusija vrši granatiranje ukrajinskih trupa, još su više intenzivirali informativni rat koji se vodi oko Ukrajine.

Obama i Putin telefonom o krizi

Američki predsednik izrazio zabrinutost zbog ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine, Krelj saoptio da je ruski šef države Obami ponovio da će nove sankcije Moskvi naneti ozbiljnu štetu bilateralnim odnosima i međunarodnoj stabilnosti...