Četvrtak, 17. april/travanj 2014, 21:13 CET

Srbija

Božićno slavlje u Subotici

Badnje veče u Velikoj katedrali u Subotici
Badnje veče u Velikoj katedrali u Subotici

Multimedija

Veličina slova - +
U utorak, 25. decembra više od polovine građana Subotice slavi, to jest vernici katoličke, reformatorske i evengelističke crkve slave Božić. Za sve njih, pa čak i za one koji nisu religiozni, ovo je najveseliji praznik jer se tokom Božića po tradiciji okuplja čitava porodica.

Još od sinoć, a pogotovo od ponoći kada je održana ponoćna misa, izuzetno važan obred u katoličkoj crkvi, sa subotičkih zvonika crkava koje obeležavaju ovaj Božić, čuju se zvona.

Time se najavljuje još jedan u sklopu praznika važan ritual, jer se nakon toga Božić praktično seli u svetovniji deo, kada se ljudi prepuštaju porodičnom slavlju, gošćenju i druženju.

Početak je naravno Badnje veče i prigodna večera koja ima svoj prepoznatljiv red i scenario. Evo kako to decenijama izgleda u porodici Kovačić.

Običaji za Božić
Običaji za Božići
|| 0:00:00
...
 
🔇
X


Oni koji su prisustvovali nekoj od ponoćnih misi u nekoj od subotičkih crkava, a poghotovo Velikoj katedrali Tereze Avilske, mogli su uživati i u lepim božićnim pesmama i izuzetnim crkvenim horovima.

Vesela Laloš

Dopisnik Radija Slobodna Evropa i dugogodišnji dopisnik iz Subotice za dnevni list “Danas”.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

 

Nigerija: Nepoznata sudbina većine otetih devojčica

Nigerijski združeni informativni centar je kasno sinoć saopštio da je samo osam otetih devojčica još uvek medju nestalima.

Potraga za malezijskim avionom i dalje u toku

Australijska agencija koja koordiniše potragu saopštila je danas, da je teledirigovana robotska podmornica u obliku torpeda, Bluefin-21 do sada, u tri porinuća, pretražila 90 kvadratnih kilometara okeana.

Nasilje u istočnoj Ukrajini

Ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su separatisti napali jednu bazu kod Mariupola granatama i Molotovljevim koktelima.