Dostupni linkovi

Prljava kampanja umjesto kvalitetnih programa


Milorad Dodik na predizbornom skupu u Sarajevu, 16.septembra 2010
Milorad Dodik na predizbornom skupu u Sarajevu, 16.septembra 2010
Ni uoči ovih izbora političke partije u Bosni i Hercegovini nisu ponudile ništa novo kada je riječ o izbornom marketingu - ocjena je stručnjaka za tu oblast. U ovoj predizbornoj kampanji birači su, kao i ranije, preplavljeni bilbordima sa likovima partijskih prvaka i medijskim izvještajima sa stranačkih tribina.

Eksperti zaključuju da stranke ni ovog puta nisu bile kreativne u osmišljavanju svojih kampanja - birači se ponovo regrutuju apelima na strah, ugroženost i nesigurnost.

U predizbornim kampanjama u Bosni i Hercegovini još od 1990. godine malo se toga promijenilo - smatra profesor političke komunikacije na mostarskom univerzitetu Zoran Tomić. I dalje dominira, kako kaže, prljava kampanja - umjesto kvalitetnih programa stranke mobilišu biračko tijelo apelima na nesigurnost, ugroženost i strah.

„Politička nervoza nam nije donijela ništa novo. Politička nervoza nam je donijela već viđeno, tipično bosanskohrecegovački - tipično hrvatsko, tipično bošnjačko i tipično srpsko, i nema bitnih iskoraka u toj kampanji“, kaže Tomić.

Kako se ovih dana vode kampanje ilustruje primjer predizbornog skupa SNSD-a u Bratuncu. Uz zvuke „Marša na Drinu“ biračima se obratio kandidat SNSD-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i aktuelni predsjedavajući Savjeta ministara Nikola Špirić:

„Učinili smo sve za RS, a ništa protiv BiH. A oni drugi, muslimani i Hrvati, radili su sve protiv RS, a ništa za BiH.“

Profesor Zoran Tomić kaže da dominacija prljave kampanje nameće pitanje imaju li političke partije uopšte svoj program, ciljeve i projekte.

Izvršni sekretar Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić kaže da u ovoj kampanji SNSD ima tri teme. Ekonomija i zapošljavanje, te socijalna stabilnost, dali su prednost, po Vasićevom mišljenju - najvažnijoj temi.

„Prva tema je, naravno, status RS. Ono pojednostavljeno što Dodik govori - RS zauvijek, a BiH dok mora“, kaže Vasić.

Rajko Vasić objašnjava da SNSD vodi permanentni izborni proces i to neposrednom vezom sa biračima, kroz izgrađene stranačke mjesne odbore.

Igra na plakate

Direktor PR agencije “Prime Communications” Dragan Močević potvrđuje da profesionalne predizborne kampanje u BiH imaju samo SNSD i SDP BiH.

“Većina političkih partija smatra da se za mjesec dana oglašavanja može nešto promijeniti, odnosno, nisu naučile da se sa biračima komunicira neprestano”, zaključuje Močević.

„Osim što stranke na neki način vrijeđaju birače pokušavajući da im kažu: ’Tri godine i 11 mjeseci nas niste zanimali, ali sad baš ovaj mjesec nas zanimate pa nam treba vaš glas.’ Stranke time poručuju ne samo da ne rade nego da oni i ne znaju šta bi radili da u cijelom jednom izbornom ciklusu“, kaže Močević.

Močević ipak potvrđuje da je i u ovoj predizbornoj kampanji nastavljeno sa retorikom i načinima komunikacije sa biračima kao što je to bio slučaj prethodnih godina. On ističe da su bh. političari stručnjaci isključivo za komunikaciju za istomišljenicima.

„Dok se nekih 50 posto građana koji ne izlaze na izbore i koji su asptinenti već godinama i dalje ne mogu pronaći ni u jednoj od poruka koje sada možemo vidjeti“, navodi Močević.

O tome su ipak razmišljali u Našoj stranci, koja prvi put izlazi na opšte izbore, sa, kako tvrde, vrlo skromnim sredstvima za kampanju.

„Mi smo upravo krenuli sa jednom skromnom bilbord kampanjom u Banjoj Luci, koja je vrlo vrlo provokativna. Želimo da provociramo omladinu prije svega da počne da razmišlja i da izađe na izbore, ali većina rada se faktički svodi s jedne strane na prikazivanje konkretnih mjera koje mi imamo namjeru da preduzmemo, i s druge strane bukvalno rad na terenu od vrata do vrata“, kaže nosilac liste te partije za Narodnu skupštinu Republike Srpske Damir Miljević.

Profesor političke komunikacije Zoran Tomić potvrđuje da je neposredan kontakt s biračima ključni u izbornoj kampanji, ali da se u BiH rijetko primjenjuje. Političari se i dalje uglavnom predstavljaju kroz plakate i bilborde, što je pasivni komunikacijski kanal koji nikada nikoga nije uvjerio u neku izbornu preferenciju - pojašnjava Tomić.

„Igra na plakate na taj komunikacijski je svjesna igra političara koji imaju, kako bi to kod nas u Bosni rekli - orahe u džepovima. Politički kredibilitet cijelog političkog procesa je pao. Samim tim je i politička vjerodstojnost samih kandidata na vrlo niskim razinama - i tu možemo tražiti razloge zašto nisu primijenili puno moćniji, istina i teži, ali puno učinkovitiji komunikacijski kanal face to face ili interpersonalni kanal“
, navodi Tomić.

I politika je u kampanji proizvod koji se prvo mora stvoriti, upakovati, plasirati na tržište i u direktnoj komunikaciji ponuditi biraču - kaže profesor političke komunikacije Zoran Tomić. Izvjesno je da će neki proizvod političkih partija biti kupljen i na predstojećim opštim izborima, ali ostaje da se vidi koliku cijenu će platiti građani BiH.

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG