Dostupni linkovi

Van Rompuy: Nakon izbora ubrzati reforme


Herman Van Rompuy sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem, Sarajevo, 20. oktobar 2010
Herman Van Rompuy sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Nebojšom Radmanovićem, Sarajevo, 20. oktobar 2010
Predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, u okviru turneje po zemljama zapadnog Balkana, izjavio je u srijedu u Sarajevu da EU ostaje aktivno angažovana u BiH i predana evropskoj perspektivi zemlje.

Rompuy je nakon susreta sa članovima bh. Predsjedništva poručio da BiH nakon izbora ima novu priliku da poveća napore na provođenju reformi i fokusira se na evropski put.

Posjetom svim prijestolnicima zapadnog Balkana predsjednik Evropskog vijeća želi, kako je napomenuo, da izrazi svoju predanost stabilnosti, sigurnosti i evropskoj perspektivi ove regije. Herman van Rompuy čvrsto vjeruje da međunarodna kredibilnost EU počinje u njenom susjedstvu.

„Evropa ulaže velike napore da podrži zapadni Balkan - tehnička i finansijska pomoć iznosi više od dvije milijarde eura za period od 2010. do 2012. godine“, rekao je Rompuy.

Vrijeme ističe


Herman Van Rompuy u Sarajevu, 20. oktobra 2010
Predsjednik Evropskog vijeća dodaje da je došao u Sarajevo kako bi potvrdio poruku da EU ostaje aktivno angažovana u BiH podržavajući njenu viziju multietničke i multikulturalne zemlje. Evropska perspektivi BiH je neupitna:

„Jednostavno rečeno, evropska integracija Zapadnog Balkana ne može biti uspješne bez BiH"
, rekao je Van Rompuy, ali dodao i kako „vrijeme ističe, a napredak BiH je sporiji nego što se bilo ko nadao, dok drugi iz regije ostvaruju progres na evropskom putu.“

EU u isto vrijeme podržava teritorijalni integritet BiH kao suverene i jedinstvene zemlje. Ta podrška ide sa očekivanjima da se tempo reformi održi i ubrza, posebno nakon opštih izbora.

„Napredak na poljima ustavnih reforomi, zakona o popisu stanovništva i punoj implementaciji privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaće u centru pažnje Evropske unije“, upozorio je Van Rompuy.

Proširenje EU će i dalje biti proces utemeljen na uspješnosti ispunjavanja standarda i kriterija za evropske integracije. Previše vremena je potrošeno, građani BiH zaslužuju napredak i persepektivu bolje budućnosti, još jedna je od poruka Hermana van Rompuya, predsjednika Evropskog vijeća.
XS
SM
MD
LG