Četvrtak, 28. april/travanj 2016, 23:35 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH usvojila budžete na štetu radnika i invalida

  Novac Bosne i Hercegovine
  Novac Bosne i Hercegovine
  Entitetski parlamenti usvojili su budžete za 2013. godinu, što je bio uslov da dobiju narednu tranšu stand by aranžmana od Međunarodnog monetarnog fonda. Budžet Federacije je oko milijardu i 100 miliona eura, a Republike Srpske oko milijardu eura. Predviđene su i uštede, ali preko leđa radnika i invalida. Novac od MMF-a nije predviđen za zapošljavanje i privredu, nego za pokrivanje deficita. Ekonomisti kažu da su ovakvi budžeti samo pokazatelj da je BiH u dubokom dužničkom ropstvu i da je bilo bolje da nisu usvojeni. 

  Budžet Federacije za 2013. godinu veći je za 10 posto u odnosu na ovu zbog otplate rate duga koja će prispjeti. Kako nema većih privrednih aktivnosti, računa se na novac od MMF-a, a uštede su planirane smanjenjem plaća, beneficiranih penzija i broja korisnika invalidnina, kaže, između ostalog, premijer FBiH Nermin Nikšić:

  „Planirane dodatne uštede u budžetu najznačajnije su iskazane na pozicijama. Transfer za PIO po osnovu finansiranja penzija ostvarenih pod povoljnijim uslovima umanjen je za devet miliona u odnosu na 2012. godinu. Transfer za invalidnine umanjen je za pet miliona u odnosu na 2012., što je efekat revizije boračkih naknada. U odnosu na 2011. godinu po osnovu revizije će biti ušteđeno oko 16 miliona maraka.“  

  Federalni budžet je poslan Parlamentu na usvajanje bez mišljenja osam ministara iz opozicionih stranaka, koji nisu htjeli da se izjasne o budžetu. Parlamentarna većina je usvojila prijedlog premijera.

  U Republici Srpskoj Skupština je usvojila budžet nakon žučne rasprave i niza prigovora opozicije.

  „Je li pričamo o socijalnoj odgovornosti, o tome kako treba radnicima zaposlenim u policiji, u prosvjeti, učiteljima, nastavnicima uzeti po 80 i 100 maraka i reći to je socijalna politika? Ma nema to veze sa socijalnom politikom. I dajte više prestanite pričati bajke o turističkim kompleksima, o skijalištima u Driniću, o nafti koja samo što nije evo odavdje, iz Narodne skupštine RS ispala - i dajte da se vratimo realnim stvarima. Sljedeće godine treba vratiti 570 miliona konvertibilnih maraka. Ko će ih vratiti? Hoćemo li opet uzeti 10 posto od radnika? Hoćemo li otpuštati radnike, tj. vi, skupštinska većina?“, kaže Branislav Borenović iz PDP-a.

  Sindikat u RS je održao i proteste pozivajući parlamentarce da ne usvajaju budžet koji je na štetu radnika, ali uzalud.

  „Na štednju pozivamo one koji ne plaćaju poreze i doprinose. Na štednju pozivamo one koji vile sagradiše na grbači radnika RS-a. To su oni koji trebaju da štede, premijeru. Od njih uzmite, pa stavite ta sredstva u budžet“, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Sindikata.

  Ekonomisti ocjenjuju usvojene budžete katastrofalnim i smatraju da bilo bolje ne usvojiti ih i priznati da je ova zemlja u dubokom dužničkom ropstvu. Ekonomistica Svetlana Cenić:

  Svetlana CenićSvetlana Cenić
  x
  Svetlana Cenić
  Svetlana Cenić
  „Ja bih iskreno savjetovala opoziciji da aplaudira ovakvim naporima ne bi li sve što prije propalo, pa da bar znamo na čemu smo. Ova agonija se i dalje nastavlja, a ove budžete bolje da nisu usvajali. Koja je to karikatura! Prvo, od ponižavanja parlamenata, jer očigledno je na sceni totalna atrofija parlamenata i diktatura izvršne vlasti nad parlamentom. Para toliko nema da i ovo što treba da dođe iz MMF-a biće kap u moru, ali toliko im je važno i ta kap da stigne. Sve je to ono što mi trošimo sada na uštrb generacija koje dolaze“, napominje ekonomistica Svetlana Cenić.

  Na dužničko ropstvo i pesimističnu  perspektivu bh. ekonomije sa ovakvom vlašću upozorava i ekonomista Alesa Milojević iz Ekonomskog instituta u Bijeljini:

  „Ovi budžeti nigdje ne navode odakle će se dugovi vratiti. Ne postoje vlastita sredstva, mi ih nemamo. Pošto se dugovi ne mogu vraćati, onda je usvajanje budžeta osnova da će MMF posuditi nama da mi njemu vratimo njegov dug. To je jedna ogromna prevara naroda. Ova vlast je potpuno okrenula leđa narodu. Ona je nas toliko zadužila i toliko ekonomski uništila da se sada proglašava potpuno nemoćnom da se bilo šta može uraditi ukoliko se ne usvoji ovaj budžet i ukoliko se ne stekne mogućnost da će nam MMF dati da mi njemu vratimo dug. To je potpuni dokaz da ova vlast više ne vlada ekonomskom situacijom i to je u suštini samo jedno produbljavanje agonije.“  

  Treba napomenuti da u 2013. godini Federacija za dug treba da izdvoji gotovo 400 miliona eura, a polovina od toga je rata po osnovu kredita međunarodnih finansijskih institucija. Republika Srpska za trećinu manje. No, riječ je o davno potrošenom novcu. U 2014. godini dospjeće i prve rate za naplatu sadašnjeg stand by aranžmana sa MMF-om. Budući da je u ovoj godini desetine hiljada radnih mjesta ugašeno, a u 2013. nije predviđeno ulaganje u otvaranje novih radnih mjesta, za očekivati je da će vlade biti primorane ponovo uzimati kredite kako bi vratili dug. Profesor Nikola Grabovac, koji zajedno sa svojim kolegama godinama već upozorava na pogrešnu ekonomsku politiku koju vodi vlast, ne predviđa svijetlu budućnost BiH.

  Mi smo sve rekli, sve smo pokazali i ’savjest nam može biti mirna’, ali nažalost mi smo svi prisutni na tom brodu koji, po svoj prilici, u ekonomskom pogledu potpuno tone“, zaključuje Grabovac.

  Mirna Sadiković

  sadikovicm+rferl.org

  Radila na OBN televiziji, u sarajevskoj redakciji "Nezavisnih novina", a 2001. postaje dio ekipe RSE. Obrađuje političke i ekonomske teme. Uređuje radijske emisije, kao i magazin TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Mile Grad: Prijedor
  09.12.2012 02:37
  pa gosp. Branislav Borenović iz PDP i gospojo -Svetlana Cenić tako vam je kad vam vodi drzavu lazna socio-narodna politika....i dok dodik i njegovi SNSD-eovci putuju po svetu i prave ranceve...biznis tajkuni voze merdze i avione od narodni para a narod nema ni za hljeba sta da kazese se nego teso nama....zato sto prije na ulice i u revoluciju za narod dok nam nije i gore bili...i da izaberema narodnjacku i gradjansku politiku a ne ovu biznis-nacionalisticku

  Ime: Obrad Lipovac Grad: Beograd
  05.12.2012 08:05
  U Srbiji uživamo u humanosti naših političara, popova, "privrednika". Jedva da 95% stanovništva živi u bedi. Ako bude do šefa srpskih popova Gavrilovića, biće humano tokom čitavog 21. veka.

  Odsustvo solidarnosti u kapitalizmu. Ne mogu da verujem?

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  04.12.2012 22:37
  Na zalost, kao i uvjek moram da se slozim sa gospodjom Cenic...sto prije potonemo, lakse cemo se izvuci...narod uvjek ima veci kapacitet pluca da izdrzi pod vodom nego Vlast...mada ovo sto imamo u BiH od opstinskog nivoa pa do drzavnog nema veze sa demokratijom i pravom vec sa Avganistanski modelom upravljanja mocnih klanova...vise se to nemoze kategorizirati pod politicke partije...izvrsna vlast kao i parlament su samo tu da potvrde dogovore nekoliko ljudi...kad im zagusti oni bace kosku nacionalizma ili odbrane BiH (kako ko) da skrenu paznju, pa opet po starom...jedino je razlika da su sa godinama primejne jedne te iste taktike poceli biti bezobrazni pa ni ne kriju vise.
  Sve je javno,transparentno, ocigledno...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.