Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 22:09 CET

  Bosna i Hercegovina

  BiH u potrazi za identitetom

  Foto: radiosarajevo.ba
  Foto: radiosarajevo.ba
  BiH ni danas nema prepoznatljiv vizuelni identitet. Masovno prisustvo loših uzora, višak historije i razjedinjenja politička elita glavni su krivci zbog čega je stvaranje vizuelnog identiteta BiH i državnog brendinga na niskim granama. Istovremeno nezvanične procjene kažu da je za brendiranje Bosne i Hercegovine do sada potrošeno oko 50 miliona eura sredstava međunarodne zajednice.
   
  Dvadesetak godna nakon rata BiH još uvijek nema u javnosti prepoznat zajednički vizuelni identitet. Iako su mnogi građani i sadašnju zastavu BiH, koja je nametnuta od međunarodne zajednice, prigrlili kao istinsku, bosanskohercegovačku, rijetki će znati odgovoriti da se, primjerice, na zastavi nalazi devet zvjezdica i da trokut predstavlja geografski izgled BiH:  Da ne bude zabune, čak ni ovdašnja struka ne zna odgovor na pitanje zbog čega je na zastavi devet, a na grbu sedam zvjezdica i zbog čega baš taj broj predstavlja evropsku porodicu. No, bez obzira na ove i slične previde, rješenja koja je ponudila međunarodna zajednica godinama kasnije, čini se, jedina su moguća.

  „Ako pričamo o kampanji koja treba da bude ljubljena u cijeloj državi, tu imamo prve probleme - dakle, ne postoji celebrity koji se može koristiti, niti glumac, niti sportista, niti pjevač - uvijek je nečiji. S druge strane, ako staviš Mostar, kulu u Gradačcu i sl. da svi osjećaju da je to naše, nažalost nije, jer smo svi toliko smanjeni, svi smo toliko lokalizovani. Imamo problem jezika koji se koristi - ti uvjek moraš napisati bezbjednost/sigurnost. Najbolja stvar što se tiče dizajna po meni je izbor zajedničkih registracija kad su probrali slova koja su latinično i ćirilično ista“, navodi Almir Kurt, kreativni direktor RSG grupe.  

  Miro Raguž, iz dizajnerskog studia SMART, mišljenja je kako se od postojećih obilježja, poput trokuta na bh. zastavi, ipak može napraviti moderan, vizuelni i aplikativan kod BiH, no država kao klijent to mora prepoznati.

  „Jedan od najboljih country brandinga Japana, uključujući naše susjedstvo u Hrvatskoj, ali i tamo je trajala borba više decenija. Gospodin Boris Ljubičić je krajem 80-ih i početkom 90-ih, kada je počeo svoju ofanzivu crvene kockice, jako puno sredstava, volje, vremena, talenta uložio dok je pobijedio srednjovjekovne pleteraše, heraldičare. Država, određene njene strukture, ministarstva, komore na globalnom državnom nivou bi morali forsirati unutar svog kvalitetnog rada pravljenje preduvjeta i za eventualni vizualni identitet. Jer u biti, konačna nagrada je da budemo prepoznati i poželjni“, kaže Raguž.    

  Interesantni sami sebi

  Kroz različite projekte BiH je za stvaranje vizualne propagande dobila više od 50 miliona eura pomoći od strane međunarodne zajednice. Koliko je od toga doista iskorišteno, na pravi način pokazuje promotivni turistički serijal “Enjoy Life BiH“, koji je svijetu trebao prikazati jednu sretniju i sigurniju BiH. Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, ovdašnjim političarima nije bio dovoljno dobar za promociju BiH.

  „Recimo, tadašnji ministar spoljnih poslova nije htio da stavi te materijale, ni video ni printane, u diplomatska predstavništva BiH. Vrlo kratko, vrlo malo vremena se emitovalo na jednom tv kanalu, CNN-u ja mislim. Nije se htjelo uložiti da se ide na Eurosport i druge kanale koji su kao ključni kanali za tu vrstu promocije. Čini mi se da je to, kao i većina stvari u BiH, zaštopalo na političkom nivou i da je bilo jednostavnije podržati projekat u realizaciji, prije svega zato što su to velikom većinom finansirali stranci, USAID konkretno, a onda poslije ga što više zatomiti. Mislim da je jedan od političkih prioriteta da se što manje i u što lošijem svjetlu država predstavlja vani, da bi se onda dokazalo da država nema smisla, da ne može da opstoji i slično“, ocjenjuje redatelj Pjer Žalica.

  (VIDEO: Promotivni spot "Enjoy Life" o BiH)


  Masovno prisustvo loših uzora, višak historije i razjedinjenja politička elita glavni su krivci zbog čega je stvaranje vizualnog identiteta BiH i državnog brandinga na niskim granama. Približavanjem EU, slika o BiH će se morati promijeniti. Kreativni direktor RSG grupe Almir Kurt ipak dodaje:

  „Šta god da nam je na zastavi, sasvim svjedno da li je to žuti trokut, ljubičasti, ljiljani, nije važno ako se država ne voli. Mi ne možemo osjetiti taj brend, niti se može praviti brend na nečem u atmosferi kada veliki dio državljana ne osjeća ovu državu svojom. Da bismo ikome drugome bili interesantni, moramo prvo biti interesantni sami sebi. Bez toga je sve laž.“

  Tina Jelin - Dizdar

  Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Гојко Grad: Република Српска
  17.01.2013 11:10
  Шта ова реклама за батерије Варта ! : ) .
  Шала !
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.01.2013 16:57
  Kad se vec salimo sa drzavnim obiljezjima BiH, hajde onda malo da se nasalimo i sa srbijanskim. Grb Srbije je posebna prica. Hajde sto ima mali i veliki, nego na tom velikom ima i krzno od nekakve ubijene zivotinje ili vise njih koje predstavlja kraljevski plast. Sta bi na ovo rekla drustva za zastitu zivotinja? Mozda bi sve to moglo naskoditi u bilateralnim odnosima sa zemljama koje imaju jak vegeterijanski lobby? Bilo kako bilo, to nisu africke zemlje, pa nije cuditi sto Srbija ima dosta prijatelja tamo. I njima je drago tu i tamo razapeti kakvu oderanu zivotinju ili ocerupanu pticu na drzavna obiljezja.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  17.01.2013 13:38
  Gojko@
  I da nisi napisao tu "salu,"znamo sta mislis o drzavi i njenoj zastavi,druze Gojko.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.01.2013 11:50
  Ma neka nema grba Nemanjica i krstova ni u drzavnim ni u entitetskim obiljezjima pa neka bude zastava i reklama za baterije ako treba. Mala je to zrtva da bi se suzbio klerikalni etnofashizam i promovirala gradjanska demokratija, a kada situacija sazre napravit cemo mi i zastavu i grb i himnu da budu onako kako treba.
  U medjuvremenu primijeti da su boje na zastavi BiH identicne bojama na zastavi R BiH, sto simbolizira kontinuitet koji je jedna drzava prenijela na drugu, a s kojim su se slozili svi koji su potpisali danasnji ustav BiH. O ovome se u RS nerado govori.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  17.01.2013 16:47
  U rukovodstvu RS su itekako svjesni ovih boja i njihovog znacenja a dokaz za to je da se RS nakon sto se pristupilo predlaganju nove zastave zalagala za prijedlog svijetloplava zastava sa dvije bijele i tri zute trake koje se susrecu, cime bi se 1) izbjegle boje Republike BiH i 2) naglasilo da je BiH samo sastav dva entiteta i tri naroda (bez izvornog suvereniteta). Kada su shvatili da njihov prijedlog nece biti usvojen, krenulo se sa pokusajem da barem plava boja ne bude iste nijanse kao sto je na zastavi i grbu Republike BiH. Kad je medjunarodna zajednica pokazala rezolutnost i u vezi s tim, drzavna obiljezja su prihvacena na NSRS ali sa obrazlozenjem da troukt simbolizira tri naroda a ne geografski oblik Bosne i Hercegovine.
  I na kraju, treba naglasiti da je cak i oblik i dimenzije grba BiH identican obliku i dimenzijama grba R BiH. Kontinuitet, nego sta!
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.