Dostupni linkovi

Akcija za pomoć Sirijcima: BiH zna šta je solidarnost


Najava humanitarne kampanje "Stigla zima... Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju", 9. januar 2013.
Najava humanitarne kampanje "Stigla zima... Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju", 9. januar 2013.
Humanitarna kampanja za pomoć sirijskom narodu u srijedu je pokrenuta i u Bosni i Hercegovini, s nadom da će njeni građani, a pogotovo Sarajlije, pokazati visok stepen solidarnost i pomoći da se barem djelimično ublaže patnje Sirijaca zbog rata u njihovoj zemlji.

Kampanja "Stigla zima...Jedan hljeb i jedan pokrivač za Siriju“ organizirana je prvo u Turskoj.

"Cilj je jedan, a to je da taj jedan hljeb, za koji pogotovu Sarajlije znaju šta je značilo dobiti humanitarnu pomoć i pokrivač, dođe do sirijskog naroda. Iz tih razloga znamo da će se odazvati ovakvoj humanitarnoj akciji svi oni koji budu mogli”, kazao je Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji je i glavni noslilac akcije.

Pored Saveza sindikata, humanitarnoj akciji pridružili su se Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, Društvo Crvenog krsta/križa BiH, Rijaset Islamske zajednice u BiH, Federalna komora obrtnika, te brojne nevladine organizacije. Predsjednik Merhameta, Hajrudin Šahić kaže kako će akcija trajati mjesec.

“Nakon mjesec dana dobićemo izvode od BH Telecoma, HT Eroneta i Turkish Ziraat banke. Ponovo ćemo sazvati konferenciju i reći u fening koliko je sredstava prikupljeno, a sa našim organizatorima u Turskoj, turskim sindikatima, dogovorićemo načine distribucije tih sredstava”, objasnio je Šahić.

Inače, ova humanitarna kampanja za pomoć narodu Sirije počela je 27. decembra na inicijativu sindikalnih udruženja u Turskoj.

Sukobi sirijske vojske i pripadnika opozicije traju od 15. marta 2011. godine, a do sada je ubijeno oko 60.000 ljudi. Iz Sirije je protjerano više od 600.000 osoba, dok je interno raseljeno više od 2,5 miliona ljudi.

(FOTOGALERIJA: Sirijska ratna stradanja)
XS
SM
MD
LG