Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 01:11 CET

  Programi / Na vratima Evrope

  BiH i granica s EU: Prednost ili balast

  Granični prelaz između BiH i Hrvatske
  Granični prelaz između BiH i Hrvatske
  Zvuči kao ponavljanje davno već rečenog i bezbroj puta ponovljenog, ali Bosna i Hercegovina u 2013. godinu, kada su u pitanju evropske integracije, ulazi sa jasnim zadacima i rokovima. Bosna i Hercegovina takođe mora uvažavati ozbiljne pomake koje susjedi čine u integracijskom procesu. U ovoj zemlji je, iako pod teretom ekonomske krize i beskrajnih političkih igara, još uvijek jaka želja da se živi na dostojniji način.

  Iako godinama uporno ignorisana, magnetna snaga integracija, najjača (i jedina) karta u rukama Brisela, konačno pokazuje svoju vrijednost: Bosna i Hercegovina više nema godine već sedmice pred sobom da brže-bolje dovrši posao na usvajanju nekih od evropskih standarda. Razlog je pred vratima: za manje od šest mjeseci će, umjesto sa Hrvatskom, sa Evropskom unijom dijeliti hiljadu kilometara granice i, želi li preživjeti, od te činjenice mora napraviti prednost a ne balast.

  „Ako mene pitate šta je najveći izazov u svjetlu činjenice da će vanjska granica Evropske unije doći do Bosne i Hercegovine, to je sposobnost zemlje da iskoristi priliku i ispuni neka tehnička pitanja u oblasti upravljanja granicama, zahtjeve fitosanitarne kontrole kako bi bili sigurni da 1. jul ne bude problem već prilika, velika prilika za BiH i njene građane. Dobio sam uvjeravanja da će nakon određenih rekonstrukcija vlasti, novog koalicijskog sporazuma i programa, evropska agenda a ne neke političke igre, biti u fokusu bh. političkih predstavnika", kaže evropski sekretar za proširenje, Štefan Füle.

  Nije nevažno: drugi veliki susjed Bosne i Hercegovine, Srbija, užurbano radi na ispunjenju posljednjeg preduslova za dobijanje datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom - normalizaciji odnosa sa Kosovom - na što u Briselu aplaudiraju, smatrajući to, u regionalnom kontekstu, još jednom potvrdom povoljnog trenutka za cijelo zapadnobalkansko društvo.

  "Ja mislim da treba biti krajnje ambiciozan i da imamo istorijsku priliku da do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju stvorimo znatno bolju atmosferu kako bi i druge zemlje imale priliku i ambiciju da se dokažu, da se bore za datum i da krenu u pregovore. To je na dohvat ruke ne samo Srbiji, ako se dokaže. To je moguće postići i u slučaju Makedonije, a mislim da je moguće probuditi i Bosnu i Hercegovinu“, ističe izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, Jelko Kacin.

  Doris PackDoris Pack
  x
  Doris Pack
  Doris Pack
  I konačno, u godini smo obilježavanja desetogodišnjice Solunskog sporazuma, koji je potpisom vrha Unije potvrdio evropsku budućnost za Zapadni Balkan. Njegova važnost je tim veća što bi danas Evropljani, zabavljeni sami sobom, dva puta razmislili prije nego što bi dali slično obećanje. 

  „Postoji zasićenje proširenjem Unije i to ne možemo osporiti. Zato morate pokazati da ste zainteresirani da ispunite uslove. Priznajem da klima za proširenje nije najpovoljnija, ali to nije vaša briga. Uradite svooju zadaću i imajte povjerenja u Sporazum iz Soluna. On je potpisan i time je pravosnažan. Da taj sporazum ne postoji, mislim da bi bilo puno teže. Međutim, tu je, na njega se možemo osloniti i moramo s tim u vezi nešto učiniti", poručila je izvjestiteljka za BiH Evropskog parlamenta, Doris Pack.

  A učiniti se može mnogo ili malo. Malo ili stagnaciju smo već vidjeli na djelu. Možda je vrijeme i prilika da pokažemo da još uvijek možemo - za promjenu - prijatno iznenaditi i sebe i druge.

  Elvir Bucalo

  Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Izbjegla Grad: Izbeglica iz hrvatske
  08.01.2013 01:02
  ja sam hrvatski Srbin izbjeglica iz Knina i sad zivim u Prijedoru...nas tu u ovom gradu zivimo i ima nas oko 5000 do 6000 ..ja imam pitanje kao i moji Kninci.kad ce mi Hrvatska odnosno EU vratiti moju imovinu i napraviti mi razrusenu kucu ....prije 1 jula ili poslije...pitanje za RSE i gospodina Štefan Füle i njegovog kolegu Josipovica.....Molim odgovor
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  09.01.2013 22:17
  Nadam se da ste Vi poslednja žrtva staljinizma u Evropi.
  U etničkom inženjeringu koji staljinisti jednostavno obožavaju su milioni evropljana ostali bez imovine i domovine, kao i bez nadoknade.

  Geldajte, ako možete da se izbavite iz Prijedora.
  (Ako nema načina, ni untrašnja emigracije nije loša - ja sam veći deo "ratova za YU ostavštinu" preživeo bežeći u isčitavanje Shakespeare-ovih dela.)
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.