Ponedjeljak, 30. novembar/studeni 2015, 00:04 CET

Bosna i Hercegovina

BiH: Računi blokirani institucijama, strankama, firmama

Centralna banka BiH
Centralna banka BiH
Centralna banka BiH objavila je spisak blokiranih računa poslovnih subjekata u BiH, koji na 2.335 stranica sadrži 58.054 blokiranih računa, kao i 35.693 firmi koje imaju bar jedan blokiran račun.

Struktura pravnih lica čiji su računi blokirani jako je raznolika pa se tako na spisku nalaze imena brojnih banaka, firmi, institucija, političkih stranaka, sudova, opština, škola, bolnica, medija, kao i kafića, frizerskih salona i drugih.

Na spisku se nalaze i institucije poput Uprave za indirektno oporezivanje, Uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, ali i neke privatne visokoškolske ustanove, te sportski savezi, kojima je blokiran najmanje jedan račun.

Računi su blokirani i institucijama poput agencija za privatizaciju u nekim kantonima, koje umjesto da rade na oporavku privrede nisu u stanju da otklone blokade svojih računa.

Spisak bilježi blokadu računa firmi čiji su vlasnici porodice Lijanović, Selimović, neke od filijala stranaka SDA, HDZ, SDS, Hrvatski pravaški blok itd.

Na spisku se nalaze i sudovi u Livnu, Širokom Brijegu, kao i druge pravosudne instance u BiH.

Centralna banka BiH objavila je i spisak advokata, vlasnika benzinskih pumpi, detektivskih i turističkih agencija itd. Iz te institucije je najavljeno da će spisak biti ažuriran mjesečno.
Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Maja Grad: Balkan
07.11.2012 18:49
samo..napred ovo i ovako se rado pravda i svugde u modernim drzavama...i zato hoce dodik i lagumdjijai njihov ugovor da Bosna i Hercegovina nem nezavisno pravosudje upravo zbog ovoga...kad ti blokiraju bankovne racune nemas sta dajle da radis...ovo je najboli zakon i umjece da se srusi mafija i korupcija sto je usla i u institucije,stranke,firme i drustvo i u Bosni,Hrvatskoj,Srbiji i ostalim drzavama balkana...samo napred...ovo se i ovako dobije pravda...puna podrska i od naroda i od Nevladini institucija treba se dati ovome zakonu....

Ime: Gazija Grad: BiH
04.11.2012 15:06
Najzad neko da nesto Istinito i kako treba pokaze! Aferim !
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Izbor urednika