Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 20:17 CET

  Bosna i Hercegovina

  Bh. političari kočnica za NATO: Rasmussen u misiji ubjeđivanja

  Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem u Sarajevu, 7. februar 2013.
  Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen sa članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i Željkom Komšićem u Sarajevu, 7. februar 2013.
  Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar NATO-a u četvrtak je u Sarajevu tamošnje funkcionere i političare ubjeđivao o važnosti rješavanja i posljednjeg zahtjeva kojeg je NATO dao Bosni i Hercegovini, a tiče se vojne imovine. Iako je Rasmussen najavio kako neće vršiti protisak na njih da to pitanje riješe, bosanskohercegovački vojni analitičari vjeruju da nije došao u protokolarnu posjetu. 

  NATO očigledno nema dileme da vojna imovina treba da se upiše na Bosnu i Hercegovinu. To je i zvanično u Sarajevu poručio Anders Fogh Rasmussen, generalni sekretar Saveza.

  On je rekao da je NATO spreman aktivirati Akcioni plan za članstvo čim Bosna i Hercegovina nepokretnu vojnu imovinu upiše kao državnu:

  „Zašto je to važno? Država bi dobila zemljište, ono što joj treba, a ostalo entiteti i opštine, koji bi te prostore koristili ili prodali kako bi pomogli građanima. Svi bi imali svoje, a najvažnije je to što bi rješenje pokazalo da političke odluke nisu samo donesene već i provedene“, pojasnio je Rasmussen.

  Uprkos Rasmussenovim željama, upisivanje nepokretne vojne imovine na državu, za bosanskohercegovačke političare je nerješivo pitanje s obzirom na njihove dijametralno suprotne stavove o tom pitanju.

  U čemu je problem, odgovara Dušanka Majkić, predsjedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost bh. parlamenta:

  „Oni će vjerovatno zahtijevati da se pitanje vojne imovine odvoji od pitanja ostale imovine. Stav RS-a je da se to ne odvaja zbog toga što se nema povjerenja da bi se drugi dio ikada riješio.“

  Akcioni plan za članstvo, BiH je uslovno dobila prije skoro četiri godine, a toliko traju i politička prepucavanja o rješavanju pitanja vojne imovine. Sporenja su se odnosila na 69 lokacija perspektivne vojne imovine, koja trebaju biti registrovana na državu, a ne na entitete, kako su tražili predstavnici iz Republike Srpske.

  Dogovor ostao na papiru

  To pitanje je riješeno postizanjem saglasnosti šest političkih lidera u martu prošle godine, ali njihov dogovor nikada do sada nije proveden. Na to je, tokom razgovora sa generalnim sekretara NATO-a, upozorio i Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predsjedništva BiH:

  „Predsjedništvo BiH dio posla iz tog sporazuma je završilo, odnosno odredilo je  63 lokacije koje su perspektivne. Lideri političkih partija su prije skoro godinu dana potpisali sporazum o rješavanju pitanja vojne i ostale imovine u BiH, ali on nije u potpunosti završen. Taj posao i danas stoji pred liderima političkih partija", rekao je Radmanović.

  Rasmussen sa političkim liderima u Sarajevu, 7. februar 2013.Rasmussen sa političkim liderima u Sarajevu, 7. februar 2013.
  x
  Rasmussen sa političkim liderima u Sarajevu, 7. februar 2013.
  Rasmussen sa političkim liderima u Sarajevu, 7. februar 2013.
  Iako je Anders Fogh Rasmussen u Sarajevu izjavio kako neće vršiti pritisak na bh. zvaničnike da pitanje vojne imovine riješe, bosanskohercegovački vojni analitičari ne vjeruju da je generalni sekretar NATO-a u Bosnu i Hercegovinu došao u protokolarnu posjetu. Ocjenjuju da će neke vrste pritiska na ovdašnje vlasti, ipak, biti. 

  "Mislim da se bh. političari u ovom času nalaze pod jednim snažnim baražom međunarodne zajednice - i sad ćemo vidjeti koliko je taj baraž efikasan, odnosno da li će polučiti rezultate“, smatra Neven Kazazović.

  Najveći broj ovdašnjih političara i analitičara vjeruje kako je ulazak Bosne i Hercegovine u NATO od presudne važnosti, ne samo za ovu zemlju već i za regiju. Tim prije, jer je, kako navodi Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH, činjenica da je svaka zemlja prije ulaska u Evropsku uniju morala postati članicom Sjevernoatlantskog saveza:

  „Ja mislim da su interesi BiH višestruki, i politički i ekonomski i sigurnosni i odbrambeni.“

  No, ima i onih, koji vjeruju da Bosni i Hercegovini ulazak u NATO neće donijeti ništa dobro, o čemu svjedoči i izjava vojnog analitičara Gostimira Popovića.

  „Ulazak u takvu jednu asocijaciju jednostavno nije dobar jer bi prvo trebalo takvu jednu asocijaciju redefinisati“, navodi Popović.

  Uprkos skepticizmu u Republici Srpskoj o ulasku BiH u NATO, koji se dovodi u vezu sa odnosom Srbije prema tom Savezu, treba podsjetiti kako je do sada opredjeljenje predstavnika bh. vlasti, bez obzira iz kojeg bh. entiteta dolazili, bilo da BiH što skorije postane punopravna članica NATO saveza.

  U više navrata je isticano i da bi to značilo garanciju za dugoročnu stabilnost i prosperitet Bosne i Hercegovine, tim prije što je u ovoj državi bio jedan od najkrvavijih sukoba na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata. Uostalom, to je u Sarajevu u četvrtak podcrtao i Anders Fogh Rasmussen:

  „Pogledajte kako su zemlje srednje i istočne Evrope profitirale od članstva. Uživaju sigurnost koja ih je učinila atraktivnim za strane investicije. Omogućeni su im stvaranje posla i prosperitet. BiH može isto postići ako ima političke volje. Ljudi u BiH to zaslužuju. Pozivam političke lidere u BiH da dozvoole ljudima da dobiju istu priliku kao i drugi koji su se pridružili NATO-u prije skoro 10 godina“, kazao je Rasmussen.

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 11:33
  Jasar@ dragi Jasare, vidim smeta ti Srbin u Bosni, ti kazes, nismo mi Srbi nego pravoslavci. Evo da ti udovoljimo, spremni smo promenitie naziv Republika Srpska u Republika Pravoslavna a za predsednika ce mo umesto Dode postaviti Vladiku Kacavendu. Jel bi to bilo O.K. za vas?

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  10.02.2013 19:25
  vuk Grad: ch
  "Zlatko@
  Bezbeli da pobjedismo. Pomenuta carstva propala, neima ih vise,
  a mi i dalje stojimo dje smo i bili... u mjestu... ne mrdamo ni makac...u svakom pogledu :) "


  Vuce bolan!!
  HAHAHAHA...de dijete odrasti, ajd lijepo jos jedamput procitaj sta si napisao pa se sam ispravi...pa ja u samo zadnjih 15 godina znam "DVA" mjesta gdje si mrdnuo poprilicno bas iz razloga takvog mentalnog sklopa...i to potucen od lovackog drustva nego od kakve svjetske sile.

  e sto me nasmija :-)) HVALA!!
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 11:28
  Zlatko@ sinko, da ti dedo-vuk malo razjasni. Ti ko da si ucio istoriju u kakvoj medresi. Vojno gledano (procitaj nemacku wikipediju) je kosovska bitka zavrsena nereseno. Obe vojskovodje poginule, obe vojske se povukle, a ucesnici na srpskoj strani nisu neposredno pali u vazalsvo (Lazarevici, Brankovici, bosanski kralj Tvrtko). Pretdhodno je vojvoda Vlatko Vukovic 1388 kod Bilece do nogu porazio visestruko brojnije pljackaske horde Turaka predvođenih Lala Šahinom.
  U daljnjem toku, srednjerocno gledano, Turci su pobedili, dugorocno gledano izgubili na Balkanu.
  Uporedjivati alpsku republicicu Austriju sa mocnom Habsburskom monarhijom i danasnju Tursku sa Otomanskom Imperijom je za krepati smesno. Zasto vi Bosnjaci ne pohrliste u izbeglistvo u Tursku nego svi u zapadne hriscanske drzave? Znate i sami – bogat samo Istambul a u provinciji desetine miliona ljute sirotinje, daleko ispod zivotnog standarda u Bosni.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  12.02.2013 12:33
  HAHAHA, svaka cast!!

  Bravo!! Jos!!

  Mislim da imamo HIT!!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  12.02.2013 12:24
  vuk@
  Sto bi rekao nas narod : "ja ga krstim,a on....! Ko te bre pitao za ekonomiju Otomanskog carstva ? Govorimo o danasnjoj ekonomskoj situaciji u Evropi.Jedina zemlja koja nije pala u recesiju je Turska,i njena ekonomija je vec nekoliko godina u stalnom rastu. Sve ostale ekonomije su u recesiji,ili su blizu da to budu. Niko nije ni usporedjivao danasnju Austriju sa Habsburskom monarhijom,vec sa potonulom i posrnulom privredom Srbije. Kao drugo,nije ti tacna konstatacija da se bitka na Kosovu zavrsila nerjeseno.Covjece,potuceni ste do nogu na Kosovu.To sto je tamo ubijen i car Murat,ne mijenja stvar koja se desila prije toga.Cara je zamjenio njegov sin,vojska pogubila preostale,zarobljene srpske velikase i to je bio kraj Kosovske bitke.Medjutim,vi ste majstori u tome,da potpuni poraz srpske vojske pretvorite u "nerjesen rezultat,"pa cak i u neku euforiju,kao da ste pobjedili ! Daj,budi malo (bar malo)realan.Stvari se nisu desile onako kako nam ti predstavljas.Pusti bitku kod Bilece,ovdje se govori o najvaznijoj "utakmici" koja se desila, za citavog vladanja Otomanskog carstva. Tu "utakmicu"ste izgubili,a ne "igrali"nerjeseno.Na vasu zalost.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  12.02.2013 16:40
  Jasar & Zlatko@ Obratite se nemackoj Wikipediji da isprave gresku u vezi sa "Schlacht auf dem Amselfeld" (Kosovska bitka). Stvarno nema smisla da Nemci sire neistine :).
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  12.02.2013 21:36
  E vala jest i ovaj velikosrpski fasizam spao na niske grane kad mora traziti po njemackim wikipedijama istorijske cinjenice..

  Daj nam jos koju cinjenicu iz te wikipedije...de vidi za Oluju sta pise...krepali Franjo i Milosevic pa tehnicki croati izvukli nerjesen rezultat protiv srba u HR? Eto ako znas njemacki dopisi...pa postavi kao cinjenicu ako se vec neko nije sjetio...

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  09.02.2013 20:39
  Gdje je zapelo ili gdje zapinje u "vojno drzavnom organizovanju BiH" zna samo i opet samo NATO jer njihova je uvjek dodje na kraju i kako ono narod rece "mnogo je jaka".
  Danas u BiH je popularnije "narodno vojno organizovanje" kao neorganizovano, ne tvrdim da je jace od drzavnog, ali je sigurno popularnije.
  Ako NATO procjeni da "drzavno vojno organozovanje BiH" moze podici na razinu usvajanja savremenih "vojnih" standarda, pritome "narodno vojno organizovanje" spusti na najnizu razinu organizovanja - sto je izuzetno tesko, BiH kako, narod kaze, preko noci ulazi u clanstvo NATO-a bez obzira sta entiteti kantoni opstine narodi mislili i htjeli.
  Vjerovatno /ako bude izjasnjavnje/ bi najmanja podrska clanstvu u NATO-u bio u Bosnjackom narodu, kod Srba pola pla, a kod Hrvata tijesna vecina, i romi i ostali velikom vecinom.
  Sve je u rukama NATO-a i noz i pogaca i stap i sargarepa, a Boga mi sarene loptice raznih boja....
  Kako bih rekao nas dobri glumc "Jah kad ne ide oda ne ide a kad ide onda ide jah" i ode u svoje vjecno pozoriste...

  Ime: MW
  08.02.2013 21:47
  Izraz "drzavno" je po prilicno labav izraz u BIH.

  Niti BIH, niti entiteti, niti kantoni/regije,niti opcine/opstine ili niti MZ nemogu upravljati svim sto je oznaceno kao "drzavno" da se neki drugi nivo neupetljava i podapinje. I dalje "Drzavno: Svacije i nicije". Spominjem ovo radi:

  "„Zašto je to važno? Država bi dobila zemljište, ono što joj treba, a ostalo entiteti i opštine, koji bi te prostore koristili ili prodali kako bi pomogli građanima. Svi bi imali svoje, a najvažnije je to što bi rješenje pokazalo da političke odluke nisu samo donesene već i provedene“, pojasnio je Rasmussen."

  U Danskoj i okolini nemaju prazne zlatne kasike. Samo INOX i to pune. Vidi linkove
  econ.st/WzXe3o
  norden.org/en

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  08.02.2013 13:28
  Грађани Републике Српске су из више разлога против уласка у НАТО (бомбардовања 95 и 99, неутралност Србије, слободарски дух нашег народа...) И није потребан никакав референдум да се то открије.

  Сумњам да ће политичари из РС који сједе у Парламенту БиХ смјети да дигну руку за НАТО. Ако буде српске слоге, БиХ никада неће бити чланица НАТО пакта ако ни СРбија не буде у истом. Не треба нам ни оружје, ни протести, ни референдуми... довољно је да користимо механизме који сада постоје у Парламенту БиХ (ентитетско гласање и вето).

  Тако да од приче о уласку БиХ у НАТО, што се тиче РС нема ништа. Једино ако Бошњаци и Хрвати не желе опет да прегласавају Србе и РС. Задњи пут кад се то десило дошло је до рата... овај пут може доћи до убрзаног одцепљења РС из БиХ. (што и није тако лоша опција)
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  08.02.2013 17:57
  Milan@
  Ti mora da si nesto otrovno pojeo za rucak ? Mozda gljive ludare ?
  Poceo si da buncas,a to nije dobro.Hitno se javi doktoru.
  Odgovor

  Ime: Majakovski
  08.02.2013 17:16
  Procitajte izvrsni komentar Archibalda i Donata ispod vas.Sto se tice tkz otcepljenja srpske izmiljotine u BiH, mozete samo svoje opanke poneti van BiH....a privremeni tkz entiteti ostaju tamo gdje su i bili zadnjih 1000 godina...u Bosni i Hercegovini. Zato se ne zanosite praznim i supljim razmisljanjima. Prikljucenje NATO paktu i Evroiposkoj Uniji su pozeljna opcija za BiH kao i za sve zemlje okruzenja. Da li ce Srbija da se prikljuci ovim asocijacijama je njen problem a ne problem Bosne i Hercegovine. I obratno -naravno.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  08.02.2013 20:47
  Majakovski@ Bravo i hvala! Ovakvi komentari jacaju Republiku Srpsku vise nego ista. Jel treba kolko da platimo za uslugu?
  Odgovor

  Ime: stipu ga dasa Grad: r.sumska
  09.02.2013 14:56
  lisac-vuk@
  Ne,ne treba sad placati nista .To ce te kasnije.Znas da uvijek vi na kraju platite !?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  09.02.2013 21:30
  Ti bre Jasare ko Dr. Dzekil i Mister Hajd. Cas si Jasar, cas Japanac "Stipu ga nime" Als stalno mesas. Kaze se - Stipu ga nime i mojne ga dasa.... a ne stipu ga dasa.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  10.02.2013 12:48
  vuk-samotnjak@
  Dje me nadje ! Kako si me bolan otkrio ? Nisam znao da imam posla sa tako "ostroumnim"vukom . Svaka ti cast,vuce ! Sad cu biti primoran da mijenjam nick,jbg.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.02.2013 16:16
  @Milan
  "Тако да од приче о уласку БиХ у НАТО, што се тиче РС нема ништа. Једино ако Бошњаци и Хрвати не желе опет да прегласавају Србе и РС."

  -Znaci uredu je da Srbi preglasavaju sve manjinske druge narode u PC, a nije uredu na drzavnom nivou??
  Nema sta, pametan zakljucak...bas ono demokratski :-))..."слободарски дух нашег народа" se vidi iz vaseg komentara sa Marsa sta tacno znaci...aferim.
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  08.02.2013 20:53
  Златко,

  Ако Сарајево жели нормалну БиХ, онда се морају поштовати жеље свих народа и политичких субјеката у БиХ (РС је један од њих). Дакле компромис. Једино ко је био прегласаван у БиХ су Срби почев од 91... па на овамо. Да ли је таква политика непоштовања жеље друга два народа и пуког прегласавања добро донела БиХ? Знамо да није...

  У РС не постоји могућност да се конститутивни народи прегласавју јер имају механизам заштите виталног националног интереса који итекако користе...

  А слободраски дух нашег народа се види управо по томе што смо сви против уласка у један агресорски војни савез. Ми Срби никада нисмо ратовали изван наших земаља и тиме се поносимо.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.02.2013 23:14
  @Milan
  A zasto stalno potencirate Sarajevo mora ovo, sarajevo mora ono...to i ja mogu reci da PC ako zeli da opstane mora postivati zelje svih naroda (znaci bez obzira na broj...sto se i ti nadas na nivou BiH jel' de...) Ne znam sta ti znaci preglasavanje "naroda"...moram te informisati da narode prdstavljaju politicke stranke a ne vijece staraca...evo da te pitam koja tacno stranka iz PC ili na nivou BiH predstavlja "srpski narod"? SNSD? SDS? PDP?...ja koliko znam nema partije srpskog naroda? A da ne pominjem da interesi drzave nadilaze interese jednog naroda odnosno stranaka koje svojataju narod...

  Ostalo sto si napisao to ni pas s maslom nebi mogao pojesti...pa prosto mi je degutantno i odgovoriti jer nema smisla stvarno...uostalom vidjet cemo...kad agresor u obliku MMFa posudjuje pare nesto ne vidim takvu gadljivost.
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  09.02.2013 12:02
  Златко,

  За нас, интереси Републике Српске су изнад интереса БиХ,српског, бошњачког, хрватског и осталих народа... Утувите то у главу. Фућка нам се за интересе државе БиХ...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.02.2013 08:16
  A ko ste to vi?
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  09.02.2013 13:39
  @Milan

  Ama znam(o) mi to...a sad, procitaj sta si mi napisao u zadnja dva komentara pa vidi da jednostavno gubis vrijeme ubjedjujuci mene (ili nas) kako si jadan ugrozen, a eto zle dzihatlije i unitaristi vrse pritisak na PC a rijec je o sasvim obrnutom odnosu.

  Sa takvim stavom tvoje razocaranje ce biti jako bolno a znas iz istorije da je u "srBskom" vokabukaru rijec "izdaja" jako izrazena u folkloru (Vuk Brankovic, latini, Milosevic...)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.02.2013 13:22
  Milan@
  Napokon,tako brate slatki,priznaj vec jednom .Sta se stalno skrivate iza nekakvog"unitarizma,"kad svi znamo da vam je to samo izgovor.Sad si priznao ono sto vi pravoslavci u 95% slucajeva mislite i radite.Pale maske,nema vise supljiranja.Kazes,fucka vam se ! Tako brale,to se od vas trazi,priznanje .Neka se napokon prizna ko opstruise procese u BiH,ko podmece klipove kada su reforme u pitanju,i ko koci napredak zemlje ka EU i NATO-u . Samo pripazi,ti i tebi slicni,da vam se to ne vrati poput bumeranga(hoce sigurno).Nicija nije do zore,nece ni vasa u Bosni.Samo polako,tiha vodica bregove razvaljiva.Takvu osionost i bahatost ste ispoljavali u Krajini i na Kosovu,a danas vas nema ni za jedan malo veci kisobran ! Rekao sam davno :ta ce vas bahatost i inat razvaliti,i to se polako realizuje.Gubite na svim poljima,a kraj se ne nazire.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 22:55
  Milan@
  Zelje su jedno,a realnost je nesto sasvim drugo,herr(!) Milan.Osim toga,u Bosni su zelje naroda dijametralno razlicite.Sarajevo zeli cjelovitu drzavu,a Banja Luka i polovica Mostara zele tu istu drzavu da razbucaju,sto je ipak veoma opasna"misija". Kad kazem Sarajevo,mislim na muslimane i druge zdrave,patriotske snage iz svih naroda.Kada kazem Banja Luka i pola Mostara,mislim na pravoslavce i one katolike koji teze secesiji(cast izuzecima). Ja mozda isto tako imam nekih nerealnih zelja herr Milan ? Mozda bih zelio da Sandzak sto prije pripojimo BiH, (gdje je i pripadao)ali treba biti objektivan i realan.To u ovome momentu nije moguce.Zato herr Milan,budi i ti realan i priznaj,Bosna se ne moze dijeliti na fin nacin.To treba da je jasno tebi, i svima onima koji misle kao ti.Ako ne poslusate glas razuma,mislim da ce te izgubiti sve.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  09.02.2013 21:17
  @ najdrazi Jashare
  Eeeee, znali smo mi te vase planove jos 1990 da uzmete celu Bosnu i onda harangirate Srbiju i pripojite Sandzak. To je bila cesta tema prilikom "srbovanja". Ali vi ste tesko precenili svoju snagu. Srbi su ratovali protiv carstava kao sto su Vizantija, Otomanska Imperija, K&K-Monarhija, Nemacko carstvo... i gde su vam ta carstva sada? Vi ste isuvise sitni za nas da bi vas se plasili. Protiv koga ste vi ratovali? Vi malo posli grlom u jagode, jel de?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  11.02.2013 09:15
  vuk u magli@
  "Bezbeli da pobjedismo"! Koga pobjediste ako boga znas ?Do nogu ste potuceni na Kosovu,bjezali ste preko Albanije i cekali da drugi srede stvar protiv Austrougara! Koju bitku vi dobiste ?Kazes,carstva propala,nema ih vise !! Jadan bio,Turska je danas jedna od najrazvijenijih zemalja Evrope,Austrija isto tako dobro stoji,samo Srbija potonula totalno . I ti poredis Srbiju sa Turskom!!
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  10.02.2013 16:47
  Zlatko@
  Bezbeli da pobjedismo. Pomenuta carstva propala, neima ih vise,
  a mi i dalje stojimo dje smo i bili... u mjestu... ne mrdamo ni makac...u svakom pogledu :)
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  10.02.2013 13:43
  @Vuk

  Pa podbjediste li koga?..ili vazno je ucestvovati....
  Odgovor

  Ime: MIlivoje Radaković
  08.02.2013 22:01
  A, "srpske zemlje" su svuda gde nepismenim akademicima srpskim padne na pamet?! Svinjarija!
  Odgovor

  Ime: Ramadan
  09.02.2013 11:20
  A "nesrpske zemlje" su zemlje i gde Srbi u vecini zive, jel tako...pa BiH mora biti celovita iako srbi ne zele da zive u takvoj zemlji u kojoj ih ima preko 35%...isti princip ne vazi iz Srbiju vec se Albancima pojklanja Kosovo, isti princip nije vazio za SFRJ ...Svinjarija, slazem se!!!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  10.02.2013 13:07
  mali opasni vujo@
  Treba onda da mi se zahvalite za tu "ishranu,"jel' tako ?Sta bi vi bez mene,bez tog adrenalina, s kojim vas opskrbljujem ? To za sumsku moras razumjeti.Moramo tako da pisemo,da vas se moze razlikovati od Srbije. Kapisko ?
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  09.02.2013 21:24
  Jashar@ jel to tebe mozda Dodo placa po autrorskom tabku da stalno ponavljas blato na opancima, sumsku, smrdsku, traktore itd.To naime hrani i krepi Republiku nam srpsku i Dodu vise nego ista, znas i sam, pametan si.
  A evo imam ja Srbin a nisam pravoslavac, ateista sam, bivsi komunjara (takvi su najopasniji, jel da).
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.02.2013 15:04
  Ramadan-dejan@
  Kao prvo,u Bosni nema Srba,vec pravoslavaca.Kao drugo,ako ne zelite da zivite u takvoj zemlji, sta vas sprecava da razgulite ? Uzmite zemlje onoliko,koliko vam stane na opanke i razgulitis.Za nesto drugo vi niste kadri,hocu reci, sposobni.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  09.02.2013 13:48
  @Ramadan

  Od kada je 35% vecina u necemu?

  Svinjarija je porediti kosovo i PC...Kosovo je postojalo u SFRJ kao AP i u takvim granicama je priznato a PC nije vec odmetnuta teritorija BiH do '95...Svinjarija je misliti da jedna zemlja koja je uzrokovala tolike pogrome ima se pravo porediti sa BiH...nije BiH napala Zemun i poslala specijalnu policiju da strelja zemunce vec obratno...glupo poredjenje.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.02.2013 16:09
  Liebe Milan, slažem se da nije potreban nikakav referendum, iz prostog razloga što je vođenje spoljne i odbrambene politike u nadležnosti federalnog Parlamenta.

  Što se tiče bombardovanja, ne verujem da "naš narod" nije u stanju da se nosi s tim lekcijama. Svi mi dobro znamo šta znači ono Njegoševo "Al' tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, ..."

  Republika Srbija ne uživa nikakvu neutralnost, niti to s Vama u Bosni ima ikakve veze.
  A narod nam je nadaleko čuven po "slobodarskom duhu" - sem Slobodana Miloševića nismo imali bliži dodir sa slobodom. takože svi dobro znamo kako smo kolektivno snishodljivi prema sili i nepravdi (kako beleži V. Karadžić - pognutu glavu sablja ne sječe).

  Šumski pozdrav!
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  08.02.2013 20:46
  Миливоје,

  прије него се упустите у коментаре прочитајте Устав БиХ, тамо све љепо пише... као што рекох није нам потребан референдум, довољно је само да седам наших посланика гласа против и готова прича...

  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.02.2013 22:07
  Si, ali ga zato usput pominjete i još konstatujete kako je nepotreban? Osećate "puls naroda", pa Vam, se "javlja" rezultat tog neodržanog referenduma? Patrijotski praznoslovite, tek onako?
  Ovo što Vi pišete se stručno naziva "patkogovor" (duckspeak).
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  09.02.2013 12:29
  Миливоје,

  Хвала на "стручном" појашњењу и "дијагнози".

  Често у расправи, кад једна особа осјети да губи, онда почиње да вређа и провоцира. Јер јој друго ништа није преостало. Ваши коментари се своде само на то... нигдје аргумената, чињеница, све нека пецкања и излизане фразе (Patrijotski ,nepismenim akademicima ... )

  тако да нећу више са вама расправљати на ову тему

  Поздрав из Републике Српске
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  09.02.2013 18:05
  Kažete "нећу више са вама расправљати на ову тему", a da niste ni počeli. Ono što Vi iznosite na ovom forumu nikako ne potpada raspravu.
  Pali ste iznebuha i prosipate isprazne frazetine kao da ste na predizbornom mitingu SNSD u Oštroj Luci. Glumite ovlašćenog tumača narodne volje. Onda obe parole koje imate na repertoaru, kopirate na nekoliko post-ova, kao predizborne plakate.

  A ako Vam je do argumenata, onda pogledajte ekonomske i demografske trendove u Republic of Šumska, i vidite kako se oni uklapaju u Vaše šuplje parole.

  Toliko za sada, a ukoliko budete raspoloženi za raspravu, stojim Vam na raspolaganju.

  Šumski pozdrav!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.02.2013 15:16
  Milan@
  Ne mozes ni raspravljati kad si prazan, sto se tice argumenata.Gsn.Milivoje rece da je to"patkogovor,"a ja kazem da je to supljiranje.Prosipanje iz supljeg u prazno.

  Ime: dajo Grad: Hajdarpasino polje
  08.02.2013 12:24
  Ja samo cekam dok Hag ne zavrsi svoj posao a posle ce sve biti jasno, mada je to Nıkolicu receno pre neki dan u Ankari da on treba samo da se juri sa kriminalcima a da politiku u vezi daljeg puta Bosne mora prepustiti Americi i Turskoj.

  Ime: domagoj
  07.02.2013 21:04
  Bh. političari kočnica za sve i ovde u BiH...zato ih mi moramo pdjeliti na one koji koce i oni koji ne koce...i onda napred...a do tad ovi agenti sto rade za beograd i rusiju zakocise sve vec odavno odkad dojdose na vlast u banja luci

  Ime: Павле I Grad: Србија
  07.02.2013 18:26
  Расположење у Србији за улазак у чланстви НАТО пакта је 11,3%, са тенденцијом даљег опадања. Ваљда је свима познато да ће Република Српска блокирати сваку помисао БИХ да уђе у НАТО пакт ако пре тога Србија не уђе. Процењујем да би јавно извињење НАТО-а и надокнада комплетне штете од бомбардовања 1999 можда помогло да се став према НАТО-у можда почео да мања. До тада, јачање и опремање Руске базе за превенцију "елемантарних непогода" у Нишу.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  08.02.2013 08:08
  Prvo i prvo, koga je ovdje briga kakvo je raspolozenje prema NATO savezu u Srbiji?! Naravno da je negativno kad ih je NATO namlatio k'o vola u kupusu i da sad sanja kako ce joj Rusija pomoci. Kako ce Rusija to uciniti, ako se zna da se za svaki prenos vojne opreme i ljudstva do Srbije mora prijeci preko NATO teritorije ostaje velika misterija, a dok se ta misterija ne rijesi naivnim srpskim sanjarima ostaje nada o bazi u Nisu.
  Ovdje se radi o drugoj drzavi, Bosni i Hercegovini, ciji je put u NATO vec izvijestan, a politicari iz RS imaju sada mogucnost da ga odlazu i razvlace. BiH je zapravo efektivno vec u NATO savezu, sto se odlicno pokazalo kada su 1999. dva ratna aviona koje je Srbija ukrala od ostalih republika bivse SFRJ povrijedila zracni prostor BiH i za to bili okrutno kaznjeni. Ako smrt jednog mladog pilota i gubitak dvije skupocjene masine vec sada nije dovoljna opomena Srbiji, onda mi imamo posla sa nekim ko ne zna razmisljati racionalno.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.02.2013 19:46
  Oj, ha!
  Beše jedan takav Pavle prvi, imperator sverasijski, inače potpuni retard i zamlata.
  Odgovor

  Ime: Archibald
  07.02.2013 19:19
  Da se NATO-alijansa izivine Srbiji...ha,ha,ha. Lici na dobar vic. To je isto kao kada bi se slon izvinuo misu sto ga je ovaj zgazio. Duznost je misa (a ne slona) da pazi kuda ide. Najbolja garancija da mis ne bude zgazen sledeci put je... da ide iza slona. Sto se tice ruskih baza -te bajke ostavite za Mongoliju i Sibir. Rusija je danas zmaj od papira koja ni svoj nekadasnji rep-Bugarsku vise ne moze da uplasi..Rusija ima samo naftu i gas iz Sibira koju prodaje Evropi...i nista vise od toga. BiH ce uskoro uci u NATO-pakt a Srbija neka pravi drustvo Severnoj Koreji,Moldaviji i Belorusiji.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  07.02.2013 21:13
  O ulasku BiH ce odluciti narod Republike Srpske na referendumu. Prethodno da mu se potanko i tacno objasne prednosti i nedostaci. Ja sam licno kategoricno protiv, ali da vidimo sta ce reci vecina.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  08.02.2013 07:57
  Obrana nije entitetska nadleznost, pa entiteti nemaju sta da odlucuju o vojnim pitanjima ukljucujuci i stupanje BiH u NATO savez. Danasnji Predsjednik RS nije imao smjelosti ni da raspise referendum o tome je li trava zelena a nebo plavo na nivou RS pa nece smjeti raspisati ni referendum o prijemu BiH u NATO.
  Odgovor

  Ime: Donato
  08.02.2013 01:07
  Vucino
  Svaki referendum od drzavnog znacaja se izvodi na nivou Bosne i Hercegovine. Uvijek ce biti preko 51% glasova za ono sto je od interesa za BiH kao drzavu. U srpskom entitetu zivi oko 30% stanovnistva Bosne i Hercegovine -tako da njihovo misljenje ne bi poremetilo ukupni glasacki broj drzave BiH. Bilo da je u pitanju prikljucenje NATO-alijansi ili Evropskoj Uniji.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  08.02.2013 09:34
  Donato
  ako je tako, onda raspisite referendum po tvojoj zamisli i resili ste problem (sic!). Rassmunsen ne mora vise ni dolazit ovamo.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.02.2013 22:55
  vuk(zblanut skroz)@
  I ti zivio u Bosni ? Ako je tako,kako ne poznajes Ustav vlastite drzave ?Tamo lijepo pise ko moze da raspise referendum . To je u nadleznosti drzave,a ne entiteta,zar to niste vec jednom aceptirali ?Toliko puta vam je poruceno iz Evrope,Vasingtona da bi referendum na nivou entiteta bio nevazeci,a vi opet mantrate o tome.Kada bi taj vas referendum bio validan,sutra bi ga Dodo raspisao.Dodjite sebi vec jednom.Niko vas nece ni pitati kada se steknu uslovi za to.Ta ce vas tvrdoglavost kostati,kao sto vas je kostala i do sada.Ne mozete vi bolan s takvom retrogradnom politikom prkositi cijeloj Evropi i Americi.Na kraju ce te izgubiti sve.Nikad se vi pameti docepati necete.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  08.02.2013 09:31
  Ti si Jashare razumljivo poprimio standarde okoline u kojoj si odrastao (Sandzak). Ognjem i macem pokoriti komsije i neistomisljenike i vladati selom. Ja sam usvojio svajcarske standarde direktne demokratije kao najviseg stepena demokratije. Ovde se takva vazna pitanja stavljaju na referendum.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  12.02.2013 08:21
  E ti onda svoje referendume provodi u Svajcarskoj i dalje, a kod nas vala neces. Referendum ce biti kada ga raspise Predsjednistvo BiH, a ne kad se to tebi i tvojima cefne.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  09.02.2013 21:11
  Jashko@ nisi bas sve razumio. Habzburzi su bili u DANASNJOJ
  Svajcarskoj (severni, plodni deo) svoji na SVOME. To nije bila
  Svajcarska nego Austrija. Ali pozelise da ognjem i macem stave pod svoju vlast svoje prve komsije, Pra-Svajcarce, brdjane u okolini Lucerna. Ali avaj, brdjani ko brdjani, ne dadose se podjarmit i u brojnim bitkama
  pobjedise svoje prve komsije grofove i prognase ih na istok,
  na teritoriju danasnje Austrije a njihovu zemlju pripojise Svajcarskoj. Eto vidis, od nameta nema selameta.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.02.2013 12:12
  Vucina@
  Ti ocigledno nisi razumjeo moj komentar! Rekao sam,Svicarci nikada nisu ratovali protiv svojih komsija,u smislu, da ih napadnu,okupiraju,cine zlocine itd.Na tu moju konstataciju ti meni izbaci k'o iz rukava Wilhelma Tella i Habsburge !Medjutim,ne rece mi,sta su Habsburzi radili tamo,mimo svoje teritorije? Jedno je napadati komsijske drzave,(sto je vasa poslastica)a drugo je braniti svoju zemlju i svoju teritoriju.Prema tome,u pravu sam kada kazem da Svicarci nisu nikada napadali svoje komsije.Ti si brate otisao malo predaleko,cak u srednji vijek,u vrijeme Wilhelma Tella ! Ja sam mislio o nekoj drugoj,blizoj proslosti.Recimo,od prije 200 godina.Za tih 200 godina vi ste "brate slatki"ratovali protiv svakoga ! Zato ja kazem,ne mozes porediti Srbiju sa Svicarskom ni slucajno.Standardi ? Nebo i zemlja !
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  08.02.2013 21:20
  Ja Jasare kazem kako jest, a sad sto se tebi ne svidja istina..
  I nikad nisam bio desnicar, naprotiv. Nego da tebi isprica Vucina
  o Svajcarcima, vidim da ne znas. Svajcarska je nastala
  tako sto su Svajcarci Brdjani (okolina Lucerna) u vise bitaka potisnuli Habsburge t.j. Austrijance prema istoku (danasnja Austrija). Oni sami kazu - Wilhelm Tell je za nas heroj a za Habzburge terorista (nesto kao Gavrilo Princip). Zamak Habzburga iz 11. veka se nalazi na severu Svajcarske u sredini (kod mesta Brugg) hajd uzdravlje, za sad toliko.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 12:30
  koja-kojot(nije vuk)@
  Kakav Sandzak, jadna ti majka koja te rodi takvog smlacenog.O kakvim ti standardima pricas? O svicarskim ! Vi ste "blizu" tih standarda kao zemlja do mjeseca.Kazes,ognjem i macem pokoriti komsije!! Vidim,poceo si i buncati.Koga su to Bosnjaci u svojoj istoriji napali,pokorili ?To je svojstveno samo tvom narodu,cijeli svijet to zna.Nemoj se jadan blamirati vise.Postao si poznat po tim svojim desnicarskim shvatanjima,uprkos tvom nastojanju da nas uvjeris u suprotno.Djaba tebi Svicarska,krv nije voda,i ne mozes drugacije nego tvoji sunarodnjaci .Djes ti poistovjecivati sebe i Svicarce,pobogu si brate.Taj narod nikada nije ratovao protiv svojih komsija,a vi ste vazda.I nikada vam nije dosta. Cuj,on usvojio svicarske standarde ? Ma,mojne mi cire !
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  07.02.2013 22:13
  Jest da ide tako...ali eto i da ide...sta mislis da NATO (a zna se ko je nato)kaze politicarima PC da ako dalje koce pristup BiH u nato, nema vise MMF zajma...sta mislis da li bi "srBski narod" odnosno politicari koji govore u njegovo ime promjenili misljenje?

  I ja sam licno protiv NATOa odnosno OSBiH koji nicemu ne sluze osim za uhljebljenje lezihljebovica (to su oni koji bi da se penzioonisu sa 35 godina) a da jedna puska pukne razbjezali bi se brze nego JNA...a opasnost je jos veca znajuci pro NATO agitatore u federaciji koji ce popustiti i knjizenje drzavne imovine na entitete da bi imali mahati necime pred izbore i zauvjek podijeliti BiH...probali su vec prije nepunu godinu...mogu probati opet.
  Da ne spominjem da su sve nase zajednicke sluzbe davno bezbjednosno kompromitovane i da nema stranog faktora na prvu krizu bi isto tako lose odreagovale...nego jos nismo do to te teme dosli. Znaci; nije problem NATO vec smo problem sami sebi sa "opet se vracamo na ustavni poredak BiH"...

  Nema smisla zidat kucu kad su temelji truli...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  07.02.2013 21:52
  Ne verujem da u važećem Ustavu stoji da je za pristupanje odbrambenom vojnom savezu nepohodno raspisivanje referenduma.
  Pre će biti da je sasvim dovoljna prosta većina u parlamentu.
  Odgovor

  Ime: dejan za milivoja Grad: bg
  09.02.2013 10:11
  Mislis o onom "odbrambenom" savezu iz Avganistana,Iraka ma znas koliko su hemijskog oruzja nasli u Iraku?
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  09.02.2013 12:16
  dejan-mali od kuzine@
  Da nije tog saveza,danas bi mi jos uvijek na ulicama gledali "bacuskine"tenkove po nasim ulicama.Znas,kao onomad u Chehoslovackoj !
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,Bih
  08.02.2013 12:19
  @ gosp. Milivoje
  Naravno da nema referenduma koji je od drzavnog znacanja da se raspisuje u samo jednom entitetu...ali nije poenta referendum jer Mi u BiH imamo veto vitalnog nacionalnog interesa gde se to moze odugovlaciti decenijama...promjena mentalnog stanja kod naroda BiH je to sto ce mnoge stvari pokrenuti od mrtve tacke...a kuda ces boljeg pritiska od pritiska na "budjet" i pritiska na politicare jednako je momentalnim promjenama, srbovanje na gladan stomak je kratkog vremenskog karaktera, a bogami ni federalni patrioti nebi smjeli biti izizeti jer njihove ruke u necasnim radnjama davno zaprljane.
  Odgovor

  Ime: oko ba... Grad: svudje
  08.02.2013 10:33
  Tako je gosn Milivoje. Parlament BiH se inace u praksi se za sve pita. Samo kad bi jos gospodin Kasim Trnka potvrdio da je taj put ustavnopravno ispravan - onda bi Srbi iz Republike Srpske to lakse "svarili".
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  08.02.2013 08:51
  Sasvim tacno gsn.Milivoje.U drzavnom parlamentu se rjesavaju sve krucijalne stvari za drzavu.Zna Dodo da bi taj njihov referendum bio nevazeci,zato ga i ne raspisuje.Ako bi vec i doslo do referenduma,to moze da organizuje jedino drzava,a ne entiteti.Sve to Dodo zna,ali uporno zamajava vlastiti narod godinama.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.